İçerik
Yield farming kavramı, sistem tarafından belirlenen çeşitli ödüller karşılığında söz konusu sisteme token kilitlenmesidir. Bu şekilde yapılarak doğrudan likidite sağlanır. Aynı zamanda da değişen oranlarda yüksek miktarlarda gelir elde edilir. Staking işlemiyle epey bir benzerlik gösteren yield farming işlemi, aslında genel anlamda farklı bir çalışma prensibine sahiptir. Yield kelimesi; verim almak, getiri sağlamak ve üretim gibi anlamlarda kullanılırken farming kelimesi ise çiftçilik ve tarım anlamına gelmektedir.
Yield farming işlemleri, DeFi kullanıcılarının likidite havuzlarına kripto (Token) kitlemesi sonucunda kazandıkları ödül anlamına gelir. Bahsini geçirdiğimiz likidite havuzları akıllı sözleşmeler tarafından düzenli şekilde kontrol edilir ve pazarda bulunan tüm tokenların alım-satım işlemleri için büyük ölçüde önem arz eder. Kullanıcılara ek gelir imkanı sunan Yield Farming, isteyen her kullanıcılara gelir sağlarken kripto para havuzuna da büyük oranda likidite sağlanmış olur.
Ethereum gibi blok zincirleri aracılığıyla sisteme kilitlenen tüm tokenlar, kullanıcılara ek bir getiri sağlar. Söz konusu bu getiri, banka hesaplarında bulunan mevduat hesaplarından belirli bir süre geçtikten sonra faiz getirisi almaya benzer. Bu işlemin en büyük önemi, yeni çıkan bir DeFi protokolünün iyi bir oranda likidite kazanmasını amaçlamakta ve protokolün güvenlik sistemini test etmek için bir aracı görevi görmesidir.
Yield Farming kullanıcısı olmak için şahıslar, sermayeleri ve risk alabilme durumları doğrultusunda yeni bir likidite havuzu seçerek Yield Farming yapmaya başlayabilirler. Yield Farming sisteminin çalışma prensibi ise şu şekildedir:
Kullanıcıya verilen bu ödüller yeniden likidite havuzuna kilitlenebilir. Bu alanda deneyimli olan kullanıcılar, kilitledikleri tüm tokenları birbirinden farklı likidite havuzlarına taşıyarak gelirlerini çok daha ileriye taşıyıp, yükseltmeyi deneyebilirler. Verilen ödüller, kişi tarafından yatırılan token miktarına veya da Yield Farming işleminin yapıldığı platforma göre değişiklik gösterebilir.
Örnek verecek olursak, bir kullanıcı Compound sistemine Ethereum yatırırsa Compound sistemi otomatik olarak Ethereum alacaktır. Farklı bir likidite havuzuna taşınacak veya yatırılacak olan Ethereum, üçüncü bir yeni tokenın ortaya çıkması anlamına gelmektedir. Bu sebep doğrultusunda, Yield Farming işlemi kişiler takip etmesi oldukça zor bir sürece dönüşebilir.
Yield Farming işleminin dünya çapında popüler hale gelmesi, Compound (COMP) sayesinde diyebiliriz. Söz konusu protokol, 2020 yılında piyasada bulunan bütün tokenlar tükenene kadar her gün düzenli bir şekilde, belirli bir miktarda kullanıcılara hediye token dağıtacağını duyurdu. Yeni oluşturulan bu sistem, Compound protokolüne büyük ölçüde yaradı ve tokenın değeri ani bir ivme ile yükselmeye başladı. Bu birime yatırım yapan kişiler, sisteme kilitledikleri bütün token miktarlarına paralel bir şekilde günlük getiri olarak COMP birimi elde edebildi ve çok yüksek miktarda COMP birimi almaya devam ettiler. Compound protokolünün elde ettiği başarının ardından bir çok protokol benzer bir sistem üzerinde çalışmaya başladı.
İşte Yield Farming işleminin yapıldığı platformlar:
Compound protokolü, MakerDAO protokolü, Aave protokolü, UniSwap protokolü, SushiSwap protokolü, Balancer protokolü, Synthetix protokolü, Yearn.Finance protokolü, PancakeSwap protokolü, Venus ve Curve Finance protokolleri olarak listelenebilir. Söz konusu bu platformlar, genel anlamda insanların, DeFi pazarına özgür bir şekilde girmesini sağlamak ve herkesin burada işlem yapabilmesine olanak tanıma prensibiyle hareket eder.
EOS piyasa analizi ve kripto para gelişmeleri hakkında en güncel bilgileri keşfedin. Yatırım fırsatlarını değerlendirin…
Litecoin piyasasında kaydedilen önemli artışlar ve kripto para dünyasındaki son gelişmeler hakkında güncel bilgiler. Yatırımcılar…
Ethereum balinası, 8 yıl aradan sonra hareketlendi! Bu gelişme, kripto para piyasalarında büyük bir heyecan…
Cardano (ADA), Kasım ayında %170 oranında etkileyici bir ralli gerçekleştirerek yatırımcıların dikkatini çekti. Bu yazıda,…
Ethereum Restaking Protokolü EigenLayer (EIGEN), balina yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Bu yazımızda, EIGEN'in sunduğu fırsatlar ve…
Kripto korku ve risk iştahı endeksinin yükselmesi, piyasalardaki değişimleri etkiliyor. Bu analizde, mevcut durumun nedenleri…