Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, bugün düzenlenen online toplantıda önemli açıklamalarda bulundu. Koronavirüsün ekonomik etkilerini değerlendiren Baştuğ, Garanti BBVA olarak halkın taleplerini karşılamaya hazır olduklarını vurguladı.
ABD ve Mısır gibi ülkelerdeki insanlar Koronavirüs korkusu yüzünden banka hesaplarını boşaltmaya ve nakit para tutmaya başladılar. Bunun sonucunda ABD’deki yetkililer insanlara “paralarını bankalarda tutmayı” önerdiler. Aynı sırada Mısır Merkez Bankası ise insanların para çekme imkanlarını kısıtladı.
Görünüşe göre Türkiye’deki vatandaşlar nakit para konusunda herhangi bir sorun yaşamayacaklar. Garanti BBVA Genel Müdürü Baştuğ’un açıklamalarına göre özellikle nisan ayında sektörde büyük bir nakit akışı sorunu yaşanacak. Ancak Baştuğ bankaların bu sorunun üstesinden gelebilecek kapasitede olduklarını belirtiyor:
“Önümüzde nakit akışını öngöremediğimiz birkaç ay var. Nisan ayında çok ciddi bir nakit akışı problemi olacak sektörde. Ancak iyi tarafı şu; bankaların likiditesi, mali gücü bunu çok rahat karşılayabilecek durumda. O yüzden kimsenin panik yapmaması, bu konuda endişe etmemesi lazım. Birbirimizi anlayarak, birbirimize destek vererek bu süreci çok rahat atlatırız.”
Ülke genelindeki KOBİ’lerin durumuna da değinen Baştuğ, birçok şirketin özellikle nisan ayından itibaren kredi başvurusunda bulunmasını bekliyor. Baştuğ’un açıklamalarına göre bankalar bu şirketleri ayakta tutmaya yetecek kadar kredi sağlayacak ve müşterilerin “taleplerini ertelemeden karşılayacaklar.”
Türkiye’deki birçok banka ATM’lerden para çekme limitlerini, mobil ve internet para transfer limitlerini yükseltti. Baştuğ’un paylaştığı bilgilere göre bu süreç içerisinde şubeye gelen müşterilerin sayısında yarı yarıya bir düşüş yaşandı.
“Bu süreçte şubeye gelen müşterilerin sayısı yüzde 50 azalırken, dijital kullanımlarda aynı oranda yükseliş başladı. Daha önce dijitalle hiç tanışmamış insanlar dijital müşteri olmaya başladı. Bu süreçte QR kodla para çekme gibi sistemlerimiz inanılmaz etkin kullanılmaya başlandı.”
Baştuğ artık normale kıyasla çok daha az kişinin şubeye geldiğini, birçok kişinin dijital kanallara yönelmeye başladığını vurguladı. Baştuğ bunun üstüne esprili bir yorum da yaparak Koronavirüsün ülkedeki dijital dönüşüm sürecini adeta hızlandırdığını ifade etti:
“Dijitalleşmeyle ilgili bu süreçte en etkinliği kim sağladı deseler cevap kesinlikle koronavirüs olur. CEO veya diğerleri değil.”
Ripple, 46,67 milyon RLUSD token'ı yakarak stablecoin lansmanına hazırlanıyor. Bu stratejik adım, piyasalardaki etkisini artırmayı…
Kripto para piyasasında altcoin beklentilerini keşfedin. Kurumsal yatırımcıların rolü ve piyasa dinamikleri hakkında derinlemesine bilgilerle,…
Arthur Hayes'in Ethena (ENA) yatırımları ve bu yatırımların kripto para piyasası üzerindeki etkilerini keşfedin. Piyasa…
Shiba Inu (SHIB) yakım faaliyetleri ve topluluk duyuruları hakkında en güncel bilgileri keşfedin. SHIB topluluğunun…
Bitcoin piyasası ve altcoin sezonu hakkında detaylı analizler, yatırımcıların beklentileri ve stratejileri üzerine bilgiler sunuyoruz.…
Ethereum fiyatları ve piyasa durumu hakkında güncel bilgiler, rekabet analizi, yatırımcı ilgisi ve fiyat değişimlerini…