Yeni Başlayanlar ya da Kendini Güncellemek İsteyenler İçin Teknik Analizi Anlama Kılavuzu
Teknik Analiz Nedir?
Yeni yatırımcıların/piyasa oyuncularının arasında sürekli konuşulan ortak soru teknik analizin ne olduğudur. Teknik analiz, önceden oluşturulmuş teknik araçları kullanarak hisse senetlerinin, kripto paraların, ETF’lerin ya da ikili paritelerin gelecekteki hareketini tahmin etmenin bir yöntemidir. Teknik analiz araçlarının kimileri karmaşık ve kimileri de basit matematiksel hesaplamalar kullanılarak oluşturulmuştur. Ancak öğrenilmesi son derece kolay olmasına rağmen zaman ayrılması gereken bir konudur.
Aslında teknik analiz kavramı çok basittir. Genel olarak piyasa fiyatlarının piyasa katılımcılarının davranışlarından nasıl etkilendiğine dayanır. Yani gerçekte Fiyat= Psikolojidir. Haberler ve veriler gibi temel analizler önemli olmakla birlikte, gerçekte davranışsal faktörler nedeniyle fiyatlar kendilerine yön bulmaktadırlar. Bu nedenle, çoğu zaman yatırımcılar televizyonda ya da sosyal medyada temel analiz anlamında fikir beyan eden analistlerinin görüşlerinden ziyade teknik analize başvururlar.
Peki Temel ve Teknik Analiz Arasındaki Fark Nedir?
Yeni yatırımcılar arasındaki diğer bir ortak soru da, temel analiz ve teknik analiz arasındaki farktır. İkisi arasındaki fark oldukça basittir. Yukarıda açıklandığı gibi teknik analiz matematiksel hesaplamalara ve önceden oluşturulmuş araçlara dayanır. Öte yandan temel analiz, piyasa katılımcılarının karar vermek için haberleri ve finansal ve ekonomik verileri kullandıkları bir analiz yöntemidir. Örneğin basit olarak temel analiz yaparken hangi koini almalıyım sorusu en başta gelir. Ardından bu koini neden almalıyım, bu koinin çıkış amacı ne ve teknolojisi nedir gibi sorular takip ederken, teknik analizde fiyat hangi yöne, ne kadar gidecek sorularının cevabı aranır.
Başlangıç olarak teknik analiz hakkında bilinmesi gereken ana birkaç unsur vardır.
-Teknik analiz ne zaman faydalıdır?
-Başlıca teknik göstergeler nelerdir?
-Teknik analiz nasıl kullanılır?
Teknik Analiz Ne Zaman Faydalıdır?
Teknik analiz çoğunlukla giriş ve çıkış noktalarını belirlerken kullanışlıdır. Temel analizin aksine teknik analiz çoğunlukla traderler tarafından kullanılır. Örneğin kripto para ünlülerinden Tom Lee, Willy Woo ya da McAfee’nin teknik analiz hakkında konuştuğunu hiç duyamazsınız. Bunun nedeni açıktır. Bu yatırımcılar uzun vadeli bir görüş kullanır. Bir varlığın iyi bir yatırım olup olmayacağını bilmek isterler. Örneğin, eğer Bitcoin bugün 7.200$ ise ve gelecek yıllar için onu ellerinde tutmak istiyorlarsa kısa vadeli göstergelerin onlara söyleyeceği şeyle ilgilenmezler.
Teknik analiz ayrıca nicel (Nicel; nesnel olarak herkesçe aynı olan, ölçmeye dayanarak yapılan ve sonucu rakamsal olarak belirtilen bilimsel gözlem) yatırım yönteminde de faydalıdır. Piyasa katılımcılarının analizlerini yapmak için matematiksel hesaplamaları kullandıkları yerlere yatırım yapmak için nispeten yeni bir yaklaşımdır. Başarılı birçok yatırımcı bu tür analizleri kullanarak çok başarılı olmuştur.
Teknik analiz ayrıca piyasalarda belli bir trend varken kullanıldığında çoğunlukla yararlıdır. Bu olduğunda trendin devam edip etmeyeceğini veya trendin tersine dönüşünün gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin belirlenmesinde faydalıdır.
Teknik Analizin Temel Göstergeleri Nelerdir?
Piyasada mevcut yüzlerce teknik gösterge bulunmaktadır. Bu göstergeler birçok aracı platform tarafından serbestçe sağlandığı gibi genel olarak üyeliğe dayalı ve paralıdır. Ayrıca kripto para piyasası büyüdüğünden bugün hala birçok yeni gösterge geliştirilmektedir. Yine de temel olarak teknik analizde kullanılan üç ana gösterge türü vardır:
Trend Göstergeleri: Bunlar aynı zamanda gecikmeli göstergeler olarak da bilinir. Bir trendi tanımlamak veya onaylamak için kullanılırlar. Trend göstergeleri dendiğinde akla ilk olarak; Hareketli Ortalamalar, Parabolic Sar, Ichimoku ve Bollinger Bantları gelir.Osilatörler/Momentum Göstergeleri: Bunlar aynı zamanda öncü göstergeler olarak da bilinir. Bir varlığın ne zaman satın alındığını veya aşırı satıldığını belirlemek için kullanılırlar. Göreceli güç endeksi (RSI), MACD gibi osilayon araçları en popüler kullanılanlarıdır.Hacim Göstergeleri/Hacimler: Bu göstergeler çoğunlukla bir trendi onaylamak için kullanılır. Bu finansal varlıkların talep ve arzının çarpanlarına ayrılarak yapılır. Basit Hacim Grafiği, Para Akış Endeksi (MFI), Hacim Ağırlıklı Ortalamalar (VWAP) gibi.
Teknik göstergeler analizin sadece bir kısmıdır. Piyasada yararlı olan başka birçok araç da vardır. Örneğin, Fibonacci çizim araçları ve Andrew’s Pitchfork gibi ya da Japon Mumları gibi. Tüm bu araçlar teknik analiz yapılırken kullanılmasının yanı sıra, yatırımcının fiyatın yönünü doğru bir şekilde öngörmesi amacıyla oluşturulmuş ve kullanımı son derece kolay olan teknik unsurlardır.
Teknik Analiz Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Genel Hatalar Nelerdir?
Teknik analiz kullanırken her zaman kaçınmanız gereken birkaç hata vardır.
-Piyasalar değişirken asla teknik göstergeler kullanmayın. Genellikle yanlış sinyaller alırsınız.
-Aynı anda çok fazla teknik gösterge kullanmayın. Ciddi kafa karıştırır.
-Teknik analiz kullanırken asla temel analizi göz ardı etmeyin. koinbuiteni.com bu konuda çok iyidir.
-Teknik analizleri asla geriye dönük test etmeden kullanmayın. Fiyatın tarihi de tekerrürden ibarettir.
Son Söz Olarak;
Teknik analiz, yatırımcılar/piyasa oyuncuları için harika bir yardımcıdır. Yıllar boyunca başarıyla kullanılmış bir yaklaşımdır. Aynı zamanda teknik analiz çok fazla çalışma, uygulama ve geriye dönük test gerektirir.
Teknik analizin en kötü yanı maalesef teknik analizi bilip kullananların, teknik analizi bilmeden işlem yapanların paralarını ceplerinden almalarına yardım etmesidir.
Fırsat;
21-22 Aralık tarihlerinde İstanbul’da Teknik Analiz Sanatı Eğitimi düzenlenmektedir.
teknikanalizegitimi.com
bitcointeknikanaliz.com iletişime geçiniz.
Taner BOZKURT
Sevgi ve Saygıyla