Sürekli gelişen kripto para dünyasında altcoin Ethereum, yaklaşık bir yıl evvel Şangay yükseltmesini başlattı. O vakitler manşetlere de mevzu olmuştu. Birincil maksat, ağ aktifliğini artırmak ve gelişmekte olan DeFi ekosistemini güçlendirmekti. Lakin JPMorgan’ın yakın vakitte yayınladığı bir rapor var. Buna nazaran Ethereum’un yükseltme sonrası seyahatine ışık tutuyor. Ayrıyeten biraz karışık bir sonuç ortaya koyuyor.
Şangay yükseltmesi: Altcoin Ethereum’un geçişi
Şangay yükseltmesi, altcoin Ethereum için çok kıymetli bir ana işaret etmişti. Buna nazaran, Proof of Work (PoW) konsensüs düzeneğinden Proof of Stake (PoS) konsensüs düzeneğine geçişi başlattı. Bu dönüştürücü geçiş, Ethereum’u yeni doruklara taşımayı amaçlayan daha az güç tüketimi ve daha yüksek ağ aktifliği vaat ediyordu. Lakin JPMorgan’ın derinlemesine tahlili farklı bir tablo çiziyor.
JPMorgan’ın bulgularına nazaran, altcoin Ethereum’un günlük süreçleri, yükseltmeden bu yana yaklaşık %12 oranında seyrederek kıymetli bir düşüş kaydetti. Faaliyetlerdeki bu düşüşe, blockchain’deki günlük etkin adreslerde yaklaşık %20’lik bir azalma eşlik etti. Ayrıyeten bu da kullanıcı bağlılığının ve iştirakinin azaldığını gösteriyor. Durumu daha da karmaşık hale getiren DeFi protokollerinde Kilitlenen Toplam Bedel (TVL) de yaklaşık %8’lik bir düşüş yaşadı.
Altcoin Ethereum’un performansını etkileyen faktörler
JPMorgan’ın analistleri, Şangay yükseltmesinin akabinde Ethereum’un performansına bakıyor. Buna nazaran çeşitli dış faktörlerin potansiyel olarak katkıda bulunduğunu öne sürüyor. Daha geniş kripto piyasası, geçtiğimiz yıl değerli gelişmeler yaşadı. Terra ve FTX üzere projelerdeki gerilemeler de dahil olmak üzere düşüş güçleriyle boğuştu. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki düzenleyici hareketler kelam konusu. Ayrıyeten bu durum yatırımcılar ve kullanıcılar ortasında bir belirsizlik ve ihtiyat devri başlatıyor. Bütün bunlar altcoin Ethereum’un ağ aktifliği üzerinde ek baskı oluşturuyor.
Bir öteki kritik kaygı de altcoin Ethereum ekosisteminde azalan stablecoin arzı etrafında dönüyor. Bu stablecoinler likiditenin sağlanmasında ve alım satım faaliyetlerinin kolaylaştırılmasında çok değerli bir rol oynuyor. Arzlarındaki azalma, ağ iştirakine ve DeFi protokollerine gölge düşürebiliyor. Öbür taraftan gözlemlenen gerilemeye potansiyel olarak katkıda bulunabiliyor. Dahası, Şanghay yükseltmesi sonrasında %50 oranında artan staking faaliyetlerine karşın Ethereum, merkezileşmeye ait tasalarla boğuşmaya devam ediyor. Lido üzere likit stake protokollerinin ortaya çıkması, ağda potansiyel güç ağırlaşması hakkında kaygılara yol açıyor.
Ufukta umut var
Bu zorlukların ortasında altcoin Ethereum için bir umut ışığı var. Blockchain, bu yılın dördüncü çeyreğinde uygulanması planlanan EIP-4844 yahut Protodanksharding olarak bilinen bir diğer kıymetli yükseltme için hazırlanıyor. Bu yükseltme, ölçeklenebilirliği artırmaya bakıyor. Ayrıyeten süreç hacmini ve genel ağ performansını artırmaya odaklanıyor. Btcpiyasasi.com olarak baktığımızda Şanghay sonrası gözlemlenen eksiklikleri gidermeyi amaçlıyor.
Ancak JPMorgan’ın analistleri, yaklaşan bu yükseltme konusunda iyimserlikleri korusa da farklı bir duruma dikkat çekiyorlar. Buna nazaran kripto para piyasasında hakim olan düşüş güçlerine bakıyorlar. Bunların altcoin Ethereum’un toparlanma yolunda hala güçlü mahzurlar oluşturabileceği konusunda uyarıyorlar.
Solana ağına olan ilgi giderek artıyor. Bu yazıda, TRUMP Memecoin'in yükselişine ve fiyat tahminlerine dair…
Barron Trump, genç yaşta dikkatleri üzerine çeken bir yıldız. Memecoin dünyasında nasıl bir etki yarattığı…
Justin Sun, Ethereum'un fiyatını 10.000 dolara çıkarma planlarını paylaşıyor. Kripto dünyasının en dikkat çekici isimlerinden…
SEC, kripto varlıkların izlenmesi ve düzenlenmesi amacıyla yeni bir görev birimi kurdu. Bu birim, piyasalarda…
Kripto para piyasasında yapay zeka uygulamaları ve altcoin hareketlerini keşfedin. Yatırım stratejileri, piyasa analizleri ve…
Yapay zeka coin'lerinde son dönemdeki yükselişi keşfedin. Bittensor, FET ve Virtuals Protocol gibi öncü projelerin…