Categories: Nedir ?

XLM Coin Nedir? Stellar (XLM) Coin Yorum ve Geleceği 2022

Bu yazımızda XLM coin nedir, kripto para birimi Stellar (XLM) nedir, XLM coin nasıl satın alınır gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. XLM coin yorum ve geleceği hakkında detaylar…

Stellar’ın XLM’si şu anda mevcut olan birçok kripto varlık ve ödeme borsasından sadece biri. Popülerliği, XLM’nin sizin için iyi bir yatırım hamlesi olup olmadığını merak etmenize neden olabilir.

Stellar, kullanıcıların çeşitli kripto para birimleri oluşturabileceği, gönderebileceği ve takas edebileceği merkezsiz bir ağdır. Dünyanın finansal sistemlerini tek bir ağ altında bir araya getirme misyonuyla 2014 yılında kurulmuş ve 2015 yılında faaliyete geçmiştir.

Stellar (XLM) Coin Nedir?

Stellar, ödeme kanalından borsaya kadar her şey olarak tanımlanan dağıtılmış bir ağ oluşturarak para birimi ve varlık transferi için piyasayı yeniden tasarlamayı hedefliyor.

Yani “Stellar Nedir?” kime sorduğunuza bağlı olarak değişebilir, bu teknolojinin hatası değil. 2014’teki lansmanında olduğu gibi, Stellar bugün kullanıcıların geleneksel olarak ödeme sağlayıcılarının etki alanı olan yollarla para ve varlık göndermelerine olanak tanıyor.

Aradaki fark, Stellar’ın ortak bir yazılımı çalıştırmak için dağıtılmış bir bilgisayar ağını teşvik ederek bu hizmetleri sağlamasıdır.

Buradaki fikir, Stellar tarafından desteklenen bir hizmeti kullanan herkesin, geleneksel para birimlerinden yeni ve mevcut varlıkları temsil eden token’lara kadar her şeyi aktarabilmesidir. Bu varlıklar daha sonra kripto para birimi Stellar (XLM) kullanılarak kullanıcılar arasında (sınırlar arasında) daha az sürtüşmeyle alınıp satılabilir.

Bu şekilde Stellar, ödeme sağlayıcıları ve finansal kurumlar için bir protokol sağlaması amaçlanan XRP Ledger (ve onun kripto para birimi XRP) ile benzerliklerini paylaşıyor.

Ancak Stellar, ledger Stellar varlıklarının mülkiyetini takip eden yerleşik bir sipariş defterine sahip olduğundan, kendisini bir tür merkezi olmayan borsa olarak konumlandırmaya çalıştı.

Geliştiriciler, Stellar’ı, kullanıcıların alım satım siparişlerini yönetmelerine ve alım satım yaparken tercih edilen varlıkları belirlemelerine olanak tanıyan özelliklerle, kendi protokolünde yayınlanan varlıklar için bir pazar yeri haline getirmeye giderek daha fazla çabaladı.

Stellar’i (XLM) Kim Yarattı?

Stellar, Lumenleri işlem göndermek için gereken kripto para birimi olduğu dağıtılmış bilgisayar ağının adıdır. Lumenler artık Paribu gibi borsalarda XLM hisse senedi sembolü altında işlem görüyor ve sonuç olarak genellikle kısaca XLM olarak adlandırılıyorlar.

Lümen yaratma konusunda kredilendirilen kişi, Stellar’ın ortak yaratıcısı (ve Stellar Development Foundation’ın kurucusu) Jed McCaleb’dir. McCaleb, özellikle ilk başarılı bitcoin değişimi olan Mt Gox’u kurdu ve XRP Ledger’ı tasarladı.

McCaleb, bugün Stellar’ı yaratmak için ayrıldığı 2013 yılına kadar XRP Ledger’ın gelişimini destekleyen şirket olan Ripple’ın baş teknoloji sorumlusu (CTO) olarak hizmet vermeye devam edecekti.

XLM’nin teknolojisine ve ekosistemine katkıda bulunan diğer önemli kişiler şunlardır:

  • David Mazieres, Stellar konsensüs protokolünün yazarı
  • SDG İcra Direktörü ve CEO’su Denelle Dixon
  • Joyce Kim, Stellar’ın kurucusu ve SDG’nin eski İcra Direktörü.

Stellar Development Foundation’ın liderlik ekibi hakkında daha fazla bilgi projenin resmi web sitesinde bulunabilir.

Stellar Nasıl Çalışır?

Piyasaya sürüldüğü sırada Stellar, XRP Ledger’a güç sağlamak için kullanılan kodu kopyaladı, yani tasarım ve özelliklerinin çoğunu devraldı.

Ancak, Stellar o zamandan beri teklifini farklılaştıran teknik değişiklikler yaptı.

Stellar Konsensüs Protokolü

Bitcoin (BTC) için tasarlanandan önce gelen bir tür konsensüs yöntemi olan federe Bizans anlaşması adı verilen bir konsepte dayanan Stellar Consensus Protocol, düğümlerin yeterli sayıya ulaşılana kadar işlemlerde oy kullanmalarını sağlar.

Node Çalıştırmak

Stellar’ın en büyük güncellemesi, 2015 yılında, bilgisayarların yazılımını çalıştırmasını sağlamak için kullandığı mekanizmayı, ledgerin durumu hakkında anlaşma içinde özel olarak oluşturulmuş bir alternatifle değiştirdiğinde gerçekleşti.

Stellar ağına güç sağlamak için kullanılan yazılıma Stellar Core adı verilir ve kullanıcının ihtiyaçlarına bağlı olarak farklı şekillerde çalıştırılabilir. Özellikle Nodeler, İzleyiciler, Arşivleyiciler, Temel Doğrulayıcılar veya Tam Doğrulayıcılar olarak hizmet verecek şekilde ayarlanabilir.

İzleyiciler sadece işlem gönderebilirler. Tam Doğrulayıcılar, aksine, Stellar Consensus Protocol’e katılır, hangi işlemlerin geçerli sayılacağına oy verir ve diğer nodeler için bu geçmişin bir arşivini tutar.

Çeşitli nodeler hakkında daha fazla ayrıntı Stellar.org’da bulunabilir.

Varlık Verme

Bir diğer önemli ağ işlevi, Stellar Anchors (başlangıçta Ağ Geçitleri olarak adlandırılır) tarafından gerçekleştirilir.

Bu kuruluşlar, para birimlerinin ve varlıkların mevduatını kabul eder ve bu varlıkların Stellar’da yeni temsillerini yayınlar. Anchors daha sonra Stellar kullanıcılarının varlıkları elinde tutmak için karşılaması gereken gereksinimleri belirler. Ayrıca, varlıklara kullanıcı erişimini iptal edebilirler.

XLM Değerli Yapan Nedir?

Stellar, yıllar içinde ekonomisinde bir dizi değişiklik gördü.

Lansman sırasında 100 milyar Stellar (XLM) arzı yaratıldı ve ağın çalışmasının ilk beş yılında bu, 105 milyar tedavülde olana kadar yıllık %1 arttı.

Bununla birlikte, 2019’un sonlarından itibaren, Stellar kullanıcılarının programatik arz artışlarını sona erdirmek için oy kullanmasıyla bu sübvansiyon artık yürürlükte değil. O yıl, Stellar Development Foundation, XLM arzındaki payını azaltmayı seçerek XLM ekonomisini düzenlemek için de adımlar attı.

Bu, mevcut Stellar sayısını 105 milyardan 50 milyarın biraz üzerine düşürdü.

XLM, sınırlı arzının yanı sıra, ağdaki işlemler için yakıt olarak kullanılmasından değer kazanır, çünkü küçük bir miktar lümen, 100 stroop (0.00001 XLM), bir işlem yapıldığında ücret olarak düşülür. Bu, kötü aktörlerin blok zincirini spam göndermesini önlemeye yardımcı olur.

XLM Coin Yorum ve Geleceği 2022

Bugün, XLM’nin kullanımları çeşitlidir. Örneğin, finansal kurumların, yayınladıkları herhangi bir varlığı kimlerin kullanabileceği ve bunlara erişebileceği üzerinde daha fazla kontrole sahip oldukları kripto ağları arayabileceklerine inanıyorsanız, XLM’yi portföyünüze değerli bir katkı olarak bulabilirsiniz.

Bugüne kadar teknolojinin en büyük testi, 2018’de World Wire adlı bir sınır ötesi ödeme çözümü oluşturmak ve başlatmak için Stellar’ı kullanan yazılım devi IBM tarafından yapıldı.

Geliştiriciler, yeni varlık türleri yayınlamak isterlerse XLM’yi faydalı bulabilirler ve girişimciler ağı yeni kripto para birimleri başlatmak için zaten kullandılar.

Bununla birlikte, 2020 itibariyle, Stellar’ın bu daha deneysel kullanım durumlarından herhangi biriyle çekiş kazanıp kazanmayacağı veya rekabetçi ödemeler pazarından bir pay kazanıp kazanmayacağı açık bir soru olmaya devam ediyor.

XLM Coin Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 XLM Coin TL’den işlem görüyor. XLM Coin fiyatı son 24 saat içerisinde değişim gösterdi. XLM Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise dolar, toplam piyasa değeri ise dolar seviyesinde.

XLM Coin Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 XLM Coin dolardan işlem görüyor. 2022 yılının Şubat ayı itibariyle XLM Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 0.9381 dolarla kaydetti. Bununla birlikte XLM yılın en düşük seviyesini ise 0.163 dolarla belirledi.

Kaynak:  Coinkolik

Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Dogecoin (DOGE) Fiyatında Yükseliş Sinyalleri ve Yatırımcı Davranışları

Dogecoin (DOGE) fiyatında yükseliş sinyalleri ve yatırımcı davranışlarını keşfedin. Piyasa trendlerini analiz ederek, Dogecoin yatırımlarınız…

11 dakika ago

DOGE Fiyatında Yükseliş Beklentisi: Düşen Takoz Formasyonu Nedir?

DOGE fiyatında yükseliş beklentisi, düşen takoz formasyonunun analizi ile birlikte ele alınıyor. Bu yazıda, düşen…

17 dakika ago

Ethereum Fiyat Analizi ve Gelecek Beklentileri

Ethereum fiyat analizi ile kripto para piyasasındaki güncel durumu keşfedin. Gelecek beklentileri, olası trendler ve…

23 dakika ago

Solana Optimistic Network (SOON): Ethereum Ağı için Yenilikçi Layer 2 Çözümü

Solana Optimistic Network (SOON), Ethereum ağı için yenilikçi bir Layer 2 çözümü sunuyor. Daha hızlı…

29 dakika ago

Silk Road Kurucusu Ross Ulbricht’in BTC Cüzdanı Yeniden Aktif Oldu

Silk Road'un kurucusu Ross Ulbricht'in BTC cüzdanı yeniden aktif oldu. Bu gelişme, kripto para dünyasında…

1 saat ago

Bitcoin Madenciliği: Zorluklar ve Yenilikçi Çözümler

Bitcoin madenciliği, sürekli artan zorluklarla karşı karşıya. Bu makalede, sektördeki yenilikçi çözümler ve mevcut sorunlar…

2 saat ago