Categories: Genel Haberler

Web3’ü eleştirenlere Signal CEO’su da eklendi, Buterin cevap verdi

İçerik

Özel mesajlaşma uygulaması olan Signal’in kurucusu olan Moxie Marlinspike, Web 3.0’ın, kendisinden önceki 1 ve 2 versiyonlarından merkeziyetsizlik özelliğiyle farklı olması gerektiğini ancak durumun böyle olmadığını belirten eleştirel bir blog yazısı yazdı.

Web3.0 alanının olgunlaşması için, şu anda regülasyon kurumları tarafından kontrol edilmeyen ve yönetilmeyen bir İnternet mekanizması haline gelmesi gerektiğini savunan Marlinspike, mevcut “İnternet”e herhangi bir güven duymak zorunda kalmadan çalışabilecek bir sistem ayarlanması gerektiğini kaydetti.

Sadece deneme için NFT platformu açtı

NFT’leri ortaya çıkaran şirketlerin hiçbir türlü güvenlik konusuna önem vermediğini son kullanıcının ise sadece paraya baktığını belirten, Marlinspike’ın bu sözleri kendi NFT pplatformunu yaratmasından kısa süre sonra geldi. Bu platformda yaratılan NFT’ler üzerinde oynamalar yapılabiliyor ve katılımcı sayısı eklendikçe değer artabiliyor. Marlinspike, kendi oluşturduğu ve “piarmit dolandırıcılığı” olarak nitelendirdiği bu yapıyı, web3’ü ve NFT’leri daha iyi anlamak maksadıyla açtığını söylemişti.

“Kripto para olmasaydı NFT’leri umursamazlardı”

Ancak Cumartesi günü kullanıcıların platforma 38 bin dolar kazandırmasının ardından Signal CEO’su “Bu iş tamamen çöp ve Web 2.0’daki kredi kartıyla alım yapılan ve alıcı listelerinin olduğu bir yer. Ancak NFT’ler kripto paralarla alınıp satılmasaydı kimse onları umursamayacaktı” dedi.

“Motoru mu besliyor, kovaya mı doluyor?”

Marlinspike, burada eleştirilerini sürdürdü ve NFT piyasasına akan paranın piyasayı ciddi şekilde götürmeye devam edeceğini ancak paranın nereye aktığının da belli olmadığını belirtti:

“Bence piyasa yoluna devam edecek. Burada bu endüstrinin ne kadar devam edeceğinin sorusunun cevabı, paranın motoru mu beslediği ya da sızıntı yapan bir yerden kovaya mı aktığı sorusunun cevabıyla alakalı… ”

“Ethereum’da da durum Google gibi…”

Ethereum eleştirisi de yapan Marlinspike, “Chrome içinde bir siteyle etkileşime girdiğinizi düşünün… Talebiniz önce Google’a gidiyor, ondan sonra sizin istediğiniz yere ulaşıyor. Ethereum’da bugün olan durum da bu şekilde…” dedi.

Vitalik Buterin’den cevap geldi

Marlinspike’ın eleştirisini Twitter’da yayınlamasından sonra ise Ethereum kurucusu Vitalik Buterin, ona yanıt verdi:

“Moxie’nin eleştirilerinin bir bölümü, ekosistemin mevcut durumu hakkında doğru gibi görünüyor. Ancak burada eksik olan şey, blok zinciri ekosisteminin gittiği yoldur. Web3’ün şu anda kendi ideal yerine gelememesinin sebebi tamamen sınırlı olan teknik kaynaklar ve fonlamanın yetesizliğidir”

Bu yorumuna rağmen Buterin, Marlinspike’ın “son kullanıcı” eleştirisine katıldığını ve son kullanıcıların çoğunluğunun yaptıkları yatırımdan para kazandıkları sürece tatmin olacaklarını ve diğer konuları önemsemeyebileceklerini belirtti.

BTC Piyasası

Recent Posts

Elon Musk’ın D.O.G.E. Planı ile Dogecoin Yükselişi

Elon Musk'ın D.O.G.E. Planı ile Dogecoin'in yükselişini keşfedin. Kripto para dünyasındaki bu heyecan verici gelişmeler,…

13 saat ago

Peanut the Squirrel (PNUT) Memecoin’da Düşüş Trendleri ve Gelecek Beklentileri

Peanut the Squirrel (PNUT) Memecoin'da düşüş trendlerini ve gelecekteki beklentileri keşfedin. Piyasa analizleri ve yatırım…

14 saat ago

Robinhood, Avrupa’da Ethereum Staking Hizmetini Başlattı

Robinhood, Avrupa'daki kullanıcılar için Ethereum staking hizmetini tanıtarak kripto para dünyasında önemli bir adım attı.…

14 saat ago

Shiba Inu (SHIB) Fiyat Analizi ve Piyasa Durumu

Shiba Inu (SHIB) fiyat analizi ve piyasa durumu hakkında güncel bilgiler edinin. SHIB'in son trendleri,…

14 saat ago

LayerZero (ZRO) Analizi: Bitcoin Düşüşü ve Potansiyel Ralli

LayerZero (ZRO) analizi ile Bitcoin'deki düşüşün ardındaki nedenleri keşfedin ve potansiyel rallinin ne zaman başlayabileceği…

15 saat ago

Fas’ta Kripto Paralar için Yeni Yasa Tasarısı ve CBDC Çalışmaları

Fas'ta kripto paralar için yeni yasa tasarısı ve CBDC çalışmalarıyla dijital finans dünyasında önemli adımlar…

15 saat ago