Investing.com – Kripto para endüstrisi bugün 2 trilyon dolarlık bir pazar haline gelmiş durumda. Ülkeler ise kripto para düzenlemeleri konusunda henüz bir fikir birliğine sahip değiller. Bunun yanında son gelişmeler ülkelerin yasa koyucularının da kendi aralarında anlaşamadıklarına işaret ediyor.
Genel olarak ülkelerin hükümet kanadı bu gelişmekte olan pazardan en iyi şekilde fayda sağlamak ve beraberinde getirdiği riskleri en aza indirme görüşüne sahipken merkez bankaları yasaklamadan yana fikir beyan ediyor. Bu bağlamda kripto düzenlemelerini gündemine alan ülkelerin konuyla ilgili son gelişmelerini ele aldık.
Rus Hükümeti ve merkez bankası kripto konusunda henüz hemfikir değil
Rus hükümeti ve merkez bankasının kripto varlıkların henüz nasıl yasal hale getirileceği konusunda bir fikir birliğine ulaşamadığı görülüyor. Hükümet kripto paraları düzenlemenin yabancı yatırımcıyı ülkeye çekmeye yardımcı olabileceğini ve fayda sağlayacağını düşünürken Rusya Merkez Bankası, finansal açıdan çok fazla risk olduğu konusundaki görüşünde ısrarcı.
Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ve Maliye Bakanı Anton Siluanov’un kripto varlıkları tanıma konusundaki ısrarı bilinirken merkez bankası, özellikle yasadışı faaliyetlerde kullanımının artacağını düşünerek kripto varlıkların yasaklanması konusundaki duruşunu bozmuyor.
Rusya’da para ve maliye politikalarını yöneten iki ayrı kurumun kripto paralar konusundaki görüş ayrılığı, ülkede çözümsüzlük olarak kalmaya devam ediyor.
Bir yasak talebi de Macaristan’dan geldi
Macaristan Merkez Bankası Başkanı György Matolcsy, şu an Çin’de geçerli olan ve Rusya Merkez Bankasının savunduğu kripto yasağının Avrupa genelinde uygulanması konusunda görüş bildirdi.
Matolcsy’nin görüşünün yer aldığı “AB’de kripto ticareti ve madenciliğini yasaklamanın zamanı geldi” başlıklı bir blog yazısı paylaşan Macaristan Merkez Bankasının bu yazısında Çin tarafından uygulanan son kripto yasağına değinmesi dikkat çekiciydi.
ABD Hazinesi, kripto madencilik şirketlerini IRS raporlamasından muaf tutuyor
ABD’de geçen yıl altyapı yasasının kripto endüstrisiyle ilgili bölümleri çok tartışılmıştı. ABD Hazinesi tarafından yapılan son duyuru ise kripto para endüstrisi için büyük bir kazanç olarak yorumlandı.
ABD Hazine Bakanlığı, kripto para madencilerinin ve ilişkili kurumların vergi raporlama gerekliliklerinden muaf tutulacağını duyurdu.
ABD Hazinesi, Cuma günü bir grup senatöre, kripto madencilerinin, stake hizmeti veren şirketlerin ve aracılık hizmetinde bulunan şirketlerin müşteri işlemlerini İç Gelir Servisi’ne (IRS) bildirmelerini gerektiren bir vergi kuralından muaf tutma önerileri içeren bir mektup gönderdi.
ABD Hazinesi, raporlama gerekliliklerini değerlendirmeye devam edecek
ABD Hazinesi ayrıca, tabi olan tarafları ve işlemleri ne ölçüde raporlayacaklarını anlamak için bu vergi şartını izlemeye devam edeceğini de sözlerine ekledi. Değerlendirme, merkezi borsaları, merkezsiz borsaları ve kişiler arası işlemlerin yapıldığı borsaları içerecek.
Pakistan, kripto paraların risklerinin faydalarından daha fazla olduğunu düşünüyor
Pakistan Merkez Bankası, kripto para birimlerinin oluşturduğu risklerin faydalarından daha ağır bastığını dile getirdi ve kripto para birimlerine yapılan yatırımlardan uzak durmaya yönelik yorumunu yineledi.
Pakistan Devlet Bankası Başkanı Reza Baqir, büyük kayıt dışı ekonomilerle mücadele eden gelişmekte olan ülkelerde, işlemler için ülkenin yasal para birimi yerine düzenlenmemiş para birimlerinin kullanılmasının büyük bir risk teşkil ettiğini söyledi.
Dün yaptığı konuşmada, spekülatif yapıları, ani fiyat dalgalanmaları ve merkezi olmayan yapıları, gelişmekte olan bir ülke için finansal ve parasal istikrar için risk oluşturabileceğini de sözlerine ekledi.
Hindistan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı da kripto yasağını savunuyor
Hindistan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Rabi Sankar, kripto para birimlerinin Ponzi planlarına benzediğini iddia etti. Kripto paraların yasaklanması gerektiğini söyleyen Sankar, bunun bu varlıkları düzenlemekten daha iyi bir seçenek olduğunu belirtti.
Yapılan bu son açıklama, Hindistan’ın kripto para işlemlerinden yüzde 30 oranında vergi almaya karar vermesinin ardından yapılıyor. Kripto vergisi, Hindistan’ın 2022 yılı birlik bütçesinin bir bölümünü oluşturuyor.
Merkez bankasının başkan yardımcısı, kripto varlıkları bir para birimi veya emtia olarak görmediğini dile getirirken tanımlanamayan bir şeyi düzenlemenin mümkün olmadığını vurguladı.
Sankar’a göre kripto paraları düzenlemek, onları bir değer deposu olarak görmenin yolunu açacak. Merkez bankası başkan yardımcısı, bu durumda ise ülkenin ulusal para biriminin kullanımının azalacağını düşünüyor.
Hindistan kripto düzenlemelerinde son durum
Hindistan’daki kripto düzenleyici çerçevesi şu anda belirsizliğini koruyor. Kripto firmaları ve yasa koyucular ise net bir düzenleyici çerçeve istiyor.
Geçen hafta, Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman, kripto para birimlerini yasaklamadan veya düzenlemeden önce ilgili kurumlarla görüşmeler yapılacağını söyledi. Diğer yandan bu ayın başlarında Sitharaman, 2023 yılına kadar Hindistan’ın ekonomik büyümesini artıracak bir dijital rupinin piyasaya sürülebileceğini sözlerine ekledi.
Uzmanlar ise Hindistan’da olası bir kripto para yasağının ülkenin Web 3.0 çağında küresel lider olma potansiyelini azaltacağını düşünerek bu varlıkların yasaklanmaması yönünde fikir sunuyorlar.
Yazar: Günay Caymaz
Kaynak: Investing TR
CoinGecko, 11-17 Ocak 2025 haftasında öne çıkan trend kripto paralarını açıkladı. Kripto para dünyasındaki son…
Kripto para piyasasında çılgınlık ve FOMO etkisi, yatırımcıların duygusal kararlar almasına neden oluyor. Bu yazıda,…
Donald Trump'ın kripto para dünyasındaki etkisi ve TRUMP Meme Coin'in yükselişi hakkında her şeyi keşfedin.…
Kripto piyasasında Trump yönetiminin etkileri ve altcoinlerin yükseliş trendleri üzerine derinlemesine bir analiz. Yatırımcılar için…
Solana'da fiyat kırılması ve yükseliş trendinin sebeplerini keşfedin. Kripto para dünyasındaki son gelişmeler, piyasa analizi…
Donald Trump'ın yeni meme coin'i OFFICIAL TRUMP (TRUMP Coin) hakkında her şey! Yükselişi, potansiyel kazançları…