Türkiye’de Yeni Kripto Para Düzenlemeleri
Türkiye, kripto para düzenlemelerine yönelik önemli bir adım atarak, yeni kuralların 25 Şubat 2025 tarihinde yürürlüğe gireceğini duyurdu. Bu düzenlemeler, kripto borsalarına, yetersiz kullanıcı bilgileri ile gerçekleştirilen “riskli” kripto para işlemlerini durdurma yetkisi tanıyacak. Yeni düzenlemelerle ilgili detaylar ise şu şekildedir:
Türkiye, Kripto Para ile Kara Para Aklama İçin Yeni Kurallar Getiriyor
2024’ün son haftalarında, Avrupa ve diğer dünya genelindeki olumlu düzenleme gelişmelerinden ilham alarak, Türkiye yeni kripto para düzenlemelerini açıkladı. 25 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanan belgelere göre, 15.000 Türk lirası (yaklaşık 425 ABD doları) üzerindeki işlemleri gerçekleştiren kullanıcıların, kimlik bilgilerini kripto hizmet sağlayıcılarıyla paylaşması gerekecek. Bu yeni Kara Para Aklamayı Önleme (AML) düzenlemesi, yasa dışı fonların aklanmasını engellemeyi hedefliyor. Ayrıca, terörizmin kripto para işlemleri üzerinden finanse edilmesini önlemeyi amaçlıyor.
Kripto Para Borsalarına Düşük Tutarlarla Bilgi Zorunluluğu Getirilmiyor
425 dolarlık sınırın altında kalan dijital varlık transferlerinde bilgi toplama yükümlülüğü bulunmamakta. Türkiye’nin bu yeni düzenlemeleri, artan kripto düzenleme ilgisi ile aynı dönemde ortaya çıktı. Bu yasalar, Avrupa’nın kripto piyasalarını düzenleyen MiCA yasasının 30 Aralık 2024’te yürürlüğe girmesinden bir hafta önce duyuruldu. Yeni düzenlemelerin 25 Şubat 2025’te yürürlüğe girmesi planlanıyor.
Uygulama başladıktan sonra, kripto hizmet sağlayıcılarının daha önce kayıtlı olmayan cüzdan adreslerinden işlem yapan müşterilerden kimlik bilgilerini toplaması gerekecek. Eğer bir sağlayıcı göndericiden gerekli bilgileri toplayamazsa, yapılan transfer “riskli” olarak sınıflandırılabilir ve durdurulabilir. Yeni düzenleme, “Yeterli bilgi edinilemediği durumlarda, transferi gerçekleştirmeme, ilgili finansal kurumla yapılan işlemleri sınırlama veya iş ilişkisini sona erdirme konuları değerlendirilecektir” şeklinde bir açıklama içermektedir.
2023 Eylül itibarıyla, Türkiye, yaklaşık 170 milyar dolarlık hacmiyle Rusya gibi büyük pazarları geride bıraktı ve böylece dünyanın dördüncü büyük kripto para piyasası haline geldi (Chainalysis’e göre).
2024’te Türkiye’nin Kripto Düzenlemeleri
Geçtiğimiz yıl, Türk kripto firmaları arasında yoğun bir faaliyet dönemi yaşandı. Türk Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Ağustos ayına kadar yeni düzenleme kapsamında 47 kripto firma lisans başvurusu aldı. Bu başvurular, 2 Temmuz’da yürürlüğe giren “Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” sonrasında arttı. Bu yasa, kripto varlık hizmet sağlayıcılarına yönelik bir düzenleyici çerçeve oluşturma amacını taşıyordu.
Türkiye’de kripto ticareti, alım-satımı ve yatırımı yasalarca serbest. Ancak, 2021 yılından beri ödemelerde kripto para kullanımı yasaklanmış durumda. Şu an için kripto kazançlarına vergi uygulanmamakta. Yine de, milli bütçeyi desteklemek amacıyla %0.03 oranında küçük bir işlem vergisi getirilmesi düşünülmekte.
Türkiye’nin yeni kripto düzenlemeleri, sektöre daha fazla şeffaflık ve güvenlik getirme hedefiyle şekillenmektedir. Bu düzenlemeler, kullanıcıların kimlik doğrulama süreçlerini sıkılaştırarak kara para aklama ve yasadışı faaliyetleri önlemeyi amaçlamaktadır. Tüm bu gelişmeler, ülkenin kripto ekosistemindeki etkinliğini artırmakta ve uluslararası düzenlemelerle uyumlu bir yapı oluşturma yönündeki kararlılığını ortaya koymaktadır.
Btcpiyasasi.com‘dan takip ettiğiniz üzere, Rusya ise 6 bölgede kripto para madenciliğini yasaklama kararı aldı.