2020 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık programı, Türkiye’de kripto para sektörünü de ilgilendiren birçok yenilik ile birlikte geldi. Bu program çerçevesinde bir Merkez Bankası dijital parasının piyasaya sürüleceği yer aldı.
2020 yılı programında Merkez Bankası’nın blok zincir tabanlı dijital para çıkaracağı ve anlık ödeme sisteminin tasarım ve yazılım geliştirme aşamalarının tamamlanmasına yönelik test çalışmalarının başlayacağı yer aldı.
Merkez bankası dijital para projesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) iş birliği ile yürütülecek Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği’nin kurulacağı da iletildi.
Kanun teklifi Ak Parti tarafından sunulmuştu
AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci ve bazı AK Partili milletvekillerinin imzasıyla Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edilmişti.
BDDK’nın 6493 Sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamındaki görev ve yetkileri, Merkez Bankası’na devredilmesi konusu, Merkez Bankası’nın ödemeler alanındaki yetkili otorite olacağı teklif dahilindeydi.
Türkiye, merkez bankası dijital parası atılımıyla Blockchain alanında önemli bir yere sahip olabilir
Dünya gündeminde her geçen gün daha çok yer alan blok zincir devrimi, böylelikle Türkiye’nin de ciddi anlamda gündemine girmiş oldu. Özellikle kripto para ekosisteminde geniş yer bulan merkez bankası dijital para (CBDC) kavramına öncülük edebilme potansiyeline sahip Türkiye, bu anlamda blockchain gelişiminde önemli bir yere de sahip olabilir.
Ayrıca ödemeler sistemini blokzincir alanına taşıyacak olan bir merkez bankası dijital parası, Türkiye’nin uluslar arası platformda da elini güçlendirecek bir faktör olarak duruyor.