İçerik
Kriptokoin – Türkiye makroekonomik belirsizlik, para dalgalanması ve başarısız bir finansal sistemle savaşırken, üç finans teknolojisi girişimi ülkede 16 milyon kişinin sahibi olduğu kripto paralarını kullanmasına yardımcı olmak için hazırlanıyor.
Son on yılda, Türkiye, sema yapan Mevlevilerinden ve hatta kahvesinden daha çok ekonomik gerginlikleriyle gündeme geldi. Yerel para birimi olan Türk Lirası, ABD dolarına karşı ciddi bir volatilite yaşadı.
Temmuz 2016’da yaşanan başarısız darbe, Lira’nın sert bir şekilde değer kaybetmesinden önce meydana geldi. Ekonomik meseleler Ağustos 2018’de tekrar Liranın dolar karşısında düşmeye başlamasıyla gündeme geldi.
Her zamanki gibi, sonuçlara katlanan yine Türk halkı oldu. Bazıları “Allah’a dua etmekten” başka bir çözüm kalmadığına inanıyordu. Birçoğu ise en kötüsünden korktu ve Türk Lirası önemli ölçüde değer kaybetti.
İnsanlar, ABD ile zayıf ilişkiler kaynaklı yaşanan mükemmel bir fırtına, yaklaşan borç krizi, yüksek enflasyon ve düşük faiz oranları ile acı çekti.
Durgunluk kısa sürede herkesi etkiledi ve ekonomik durum artık herkes tarafından konuşulur oldu. Geçim kaynakları, birçok kişiyi yerel para biriminin değerinin düşmesine karşı koruma amaçlı kripto para almaya yönlendirdi.
2018 Ekim ayında izlenen kripto paralara yönelik olan ilgideki artış inanılmazdı ve eşi benzeri görülmedi. Bu durumun ilk işareti ise, Bitcoin’in ve bazı altcoinlerin Türkiye’de yaygın bir değer deposu olarak kullanılması.
Kısa bir süre sonra, ABN Amro 2019’da Türkiye’ye bakış açısını açıkladı. 2018’nin son iki çeyreğinde yaşanan durgunluğun devam edeceğini öngördüler. Aynen dedikleri gibi de oldu.
Şubat 2019’da enflasyon yıllık bazda % 20 arttı. Ertesi ay, lira bir günde % 5 düştü ve borsa bir hafta içerisinde yaklaşık olarak yüzde 10 değer kaybetti.
Ancak Mayıs ayında Türkiye ekonomik büyümeye geri döndü ve TL geçici olarak istikrar kazanmaya başladı. Burada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim öncesi harcama güdüsünün de önemli bir etkisi oldu.
10 yıllık yerel para cinsinden tahvillerin getirisi 20 baz puanın üzerine düştü. Borsa İstanbul 100 Endeksi de % 1,6 değer kazanarak önemli bir katkı sağladı.
ABD elçisi David Satterfield tarafından gündeme getirilen söylentiye dayalı ticaret teklifinin geçici olarak olumlu etkileri oldu. Raporlara göre Washington, ticaret anlaşmaları ve yüksek kaliteli askeri teçhizat ile bu ekonomik gidişata şeker şerbet oluyordu.
ABD F-35 savaş uçakları
Patriot füzeleri
Azalan düşük çelik ve alüminyum tarifeleri
Anlaşmayı imzalamak için, Türk hükümetinden, bu gergin Türk-Amerikan ilişkilerinin kaynağını düzeltmesi de istendi. Burada, Rusya’dan satın aldıkları S-400 füzelerinin aktive edilmemesi umut verici bir gelişmeydi.
Washington ayrıca, Türklerin terörist olduğunu düşündüğü Kürt YPG’ye de destek veriyordu. YPG’nin terörist PKK grubuyla bağlantısı, gerginliğin yüksek kalacağı anlamına geliyor.
Ek makroekonomik istikrarsızlık Ekim ayı başlarında ortaya çıktı. Trump, Türkiye’nin ne yapması gerektiğine dair netlik kazandırarak, çıtayı daha yükseltti.
Birçok kişi bunu, eğer ortada top çevirmiyorlar ise, Türkiye’nin SWIFT’e erişimini kesmek için bir referans anlamına gelebilecek şekilde yorumladılar. Bu, Kırım’ın ilhakı sonrasında 2014 yılında Rusya’ya yapılan benzer bir tehdidin ardından geldi.
O zaman Ruslar bu egemenliğe, finansal verilerin gönderilmesi için alternatif bir ağ oluşturarak cevap verdiler. Buna SPFS dediler. ABD’nin gücüne karşı o zamandan beri rezerv tutuluyor.
Türkiye kendini benzer bir pozisyonda buldu. Bu nedenle Rusların SWIFT alternatifini kullanarak İran’a katıldılar. Artık Moskova ile doğrudan Ruble ve Lira ile işlem yapabiliyorlar.
Moskova SPFS’nin küresel kullanımını zorluyor. Çin’deki bankalarla entegrasyonlar devam etmekte. Şimdi, Çin merkezli Sınır ötesi Bankalararası Ödemeler Sistemini kullanıyorlar.
Türkiye ve ABD, şimdilik ilişkilerini kurdu. Türkler ve Ruslar, Amerikan birliklerinin geri çekilmesine izin vererek bir anlaşma yapmayı başardılar. Sonuç olarak ABD yaptırımları geri çekti.
Ancak tehdit hala belirsiz durumda. Trump aslında bir uyarı atışı yaptı: “Bize üzecek bir şey yapılmaz ise yaptırımlar kaldırılacak”. Her iki durumda da, BM diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasından sonra temkinli bir şekilde iyimserliğini koruyor.
Ancak Türkler gerçekten gidişattan usandı. Hayal kırıklığı, TL’nin devam etmekte olan volatilitesine neden olan makroekonomik sorunlara dayanmakta. Bu durum ister istemez, Türklerin kripto para birimine geçmelerini sağladı.
ING Bank tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Türk nüfusunun yaklaşık % 18’i Amerikalıların sadece % 8’i ile karşılaştırıldığında bir miktar kripto paraya sahip.
Bu oran, Türkiye’yi dünyadaki en fazla kripto para birimi sahibi olan ülke yapıyor.
Türkiye’yle ilgili bazı Hackernoon yorumcuları, Türkiye’nin ekonomik zorluklarının kripto paralara yönelik ilgiyi daha fazla artıracağı görüşündeler.
Türkiye altcoinlere büyük ilgi duyuyor ve bu durum AVA Labs’ı özellikle heyecanlandırıyor. Bu, Avalanche consensus’ü ile güçlendirilen yeni varlıkların, piyasaların ve merkezsiz uygulamaların yaratılması için bir platform.
Bugün, finansal ekosistemdeki en zorlu sorunlardan ve merkezi olmayan defter/muhasebe platformlarından bazılarıyla mücadele ediyorlar. Daha geçenlerde, AVA Labs’ın CEO’su Emin Gün Sirer, İstanbul’daki Avrasya Blockchain Zirvesi’nde Ethereum ve Huobi temsilcilerinin yanında sunum yaptı.
Orada finansın nasıl modası geçmiş olduğu hakkında konuştu. Kendi aramızda nasıl işlem yapacağımızı tamamen yeniden düşünmenin zamanı geldi. Neden varlıkların mülkiyeti, sermaye dağıtımı ve ticareti nasıl temsil ettiğimizi yeniden düşünmeye ihtiyacımız var gibi konular hakkında Sirer görüşlerini paylaştı
Bu fikirler doğrudan Türk halkıyla ilgili. Özellikle de şimdi.
Sağlam ekonomik planlamanın korunması olmadığından, insanlar şimdi kendilerini korumak için önlemler alıyor. Savaş oyunlarını, uluslararası duruşu ve kırılganlığı reddediyorlar.
Ekonomik kaderleri üzerindeki kontrolünü yeniden kazanmak istiyorlar.
Ankete katılanların yüzde ellisi, Bitcoin’in çevrimiçi harcamaların geleceği olduğuna karar veriyor. Bu, Türkiye’yi anket yapılan tüm ülkeler arasında ilk sıraya koyuyor.
Kripto para, forex kadar popüler bir hale geldi. American Express ve diğer kredi şirketleri bu gerçeği görmezden geliyor. Ancak, Türk halkının artık yıkılmayı ve devrilmeyi reddettiğine dair işaretler ortaya çıkıyor. Mal ve hizmetlerin ücretini ödemek için biriktirdikleri kripto parayı kullanmak istiyorlar.
Electroneum, kullanıcılarının akıllı telefonlarında kripto para birimlerini kullanmalarını sağlayan İngiltere merkezli bir platform. Güney Afrika ve Brezilya’da başarılı operasyonların ardından, şimdi Türkiye’de de operasyonlarını başlattı.
Ülkenin telekom şirketleri ile kullanıcılarının ETN kripto para birimiyle ödeme yapmaları için fırsatlar bulunuyor.
Araştırmalar, Türkiye’de 25 milyondan fazla banka hesabı bulunmayan kişinin olduğunu ve bu sorunu çözecek olan kaynağın kripto para birimleri olduğunu gösteriyor.
Electroneum’un yeni bir sıfır ücretli platform başlatmayı da planladığı belirtildi. Kullanıcılar dijital becerilerini öğrenmek, paylaşmak ve para kazanmak için ETN ile ödeme yapabilecekler.
Devrimi Türk mağaza sahiplerine, süpermarketlere ve mağazalara getiren bir de GoCrypto var. Tecrübeli Dejan Rolic liderliğindeki ve Roger Ver tarafından desteklenen, güney-doğu Avrupa genelinde GoCrypto bir ilke imza atıyor
GoCrypto, Slovenya ve Hırvatistan’da 530’dan fazla satıcı için kripto ödemelerini entegre etmiş durumda. Bu perakendeciler artık müşterilerinden kripto ödemelerini kabul edebiliyorlar. Şimdi İsviçre, İngiltere, Sırbistan ve Bulgaristan’a genişleme planları da doğrulandı.
Ancak şimdi sırada Türkiye’deki perakendeciler var. Ve erken ilgi çoktan alındı. Özellikle ülkenin engin ve geniş kripto topluluğuna hitap etmek isteyenler kişilerce.
Maliyetleri düşürmek istiyorlar. İşlem ücretleri, mevcut kredi kartı yöntemlerinden çok daha ucuz. TL’nin volatilitesi, müşterilerine başka kripto ödeme seçenekleri de sunmak istedikleri anlamına geliyor.
Diğer avantajlar arasında bakım veya işletme maliyetleri olmadan kurulum yapmakta serbest olmak yaer almakta. Türk GoCrypto satıcıları, bitcoin.com ve Elly cüzdanlarından ödeme yapmak isteyen milyonlarca kripto müşterisine ulaşabiliyor.
Ayrıca, Türk Lirası veya kripto ile otomatik yerleşim arasında seçim yapabilirler. Mevcut paralar Eli (ELI), Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH)’i içeriyor.
Erken kabul olarak, her kripto paranın tutkulu toplulukları tarafından sağlanan destekten yararlanırlar.
Türkiye’de bir kripto devriminin ilk belirtileri ümit verici. Kripto paralar şu anda ülkede bir ödeme aracı olarak tutuluyor. Öncü üç finans teknolojisi ve ülkenin en büyük üç telekom şirketi buna öncülük ediyor.
ABD ile olan ilişkilerin ve makroekonomik belirsizliğin kusursuz fırtınası, kriptoların gelişmesi için bir yol açıyor. Bu erken kripto patikalarının başarısı dikkatle izlenecek.
Ancak, Türkiye’nin dervişlerinin tekrar sema etmeye başlayıp başlamayacağını yalnızca zaman gösterecek. O zaman Türkiye’nin kripto para kabulünün beşiği haline gelip gelemeyeceğini göreceğiz.
Pumpfun, kullanıcıların canlı yayın yapma deneyimini etkileyen önemli bir karar alarak bu özelliği süresiz olarak…
Altcoin'lere olan yatırımcı güveni artmaya devam ediyor. Piyasalardaki son gelişmeler ve altcoin'lerin potansiyeli hakkında bilgi…
Ethereum'un yükselişi, altcoin piyasasında büyük bir hareketliliği beraberinde getiriyor. Yatırımcılar için yeni fırsatlar sunan bu…
Bitcoin ve Ethereum spot ETF'lerinde net çıkış ve girişlerin dinamiklerini keşfedin. Bu yazıda, piyasa trendlerini,…
Solana (SOL) onchain verileri ve yükseliş potansiyeli üzerine derinlemesine bir inceleme. Bu içerikte, Solana'nın mevcut…
MicroStrategy'nin Bitcoin yatırımlarındaki artış, şirketin hisse performansını nasıl etkiledi? Bu yazıda, kripto para stratejileri ve…