Türk Tekstilciler Metaverse’te Müşterileriyle Buluşacak

Türk Tekstilciler Metaverse’te Müşterileriyle Buluşacak

Paylaş
Ulaş Utku Bozdoğan: Türk Tekstilciler Metaverse’te Müşterileriyle Buluşacak

Türkiye’de moda dünyası da metaverse evrenine katılmaya başladı. TİHCAD (Tekstil İhracatçıları ve Çalışanları Derneği) Dernek Başkanı ve Euratex’in teknoloji ve nitelikli çalışmalar başlıklı çalışma grubu üyesi tekstilci Ergin Aydın, metaverse üzerinde kendi dünyasını ve bu dünya üzerinden de alışveriş platformları kurmaya başladığını açıkladı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bu platformların amacı Türk üretici tekstil firmalarını ve yabancı satın almacıları bir araya getirmek. Pandemi sürecinde aktif olarak dijital showroom’larda dijital numuneler sergilemeye başlayan ve seyahat edilemeyen dönemde bu uygulamalarla aralıksız olarak tekstil üretim sürecini devam ettiren tekstilci Ergin Aydın şöyle konuştu;

“Artık geliştirdiğimiz yazılımla istenilen türde kumaş simülasyonu yapabiliyoruz. Sanal showroom’da gerçek bir kumaşa dokunma hissini verebiliyoruz. Kalıptan başlayarak tamamen modelleri dijital olarak üretiyoruz. Dijital kıyafetleri de avatarlara giydirip defileler yapıyoruz.”

“Önümüzdeki 5 Yıl İçinde 1 Milyar İnsan Sanal Gerçeklik Gözlüğünü Kullanacak”

Ulaş Utku Bozdoğan: Türk Tekstilciler Metaverse’te Müşterileriyle Buluşacak 1

12 kişilik yazılım ekibi olduğunu, bu ekibin üyelerinin bazılarının oyuncu kökenli olduğunu ve metaverse üzerinde kendi dünyalarını oluşturduklarını söyleyen Aydın sözlerine şu şekilde devam etti;

“Bu dünyalarda kendi alıveriş platformlarımız bulunuyor. Adalardan oluşan, yeşillikler içinde alışveriş yapılabilen alanlar oluşturuyoruz. Firmalar kendi müşterileriyle bu platformda bir araya gelebilecek. Firmalar koleksiyonlarını sergileyebilecek. Sanal AVM ve Sanal Fuar çalışmalarımız var. İnsansı avatarlar yaratıyoruz bir yandan. Son tüketicilerin tabii ki bu tarz bir platformdan alışveriş yapmasına henüz bir süre daha var. İki üç sene içinde belki güneş gözlüğü boyutunda, 100 dolarlık fiyatlara alınabilir VR gözlüklerle bu süreç start alacak diyebiliriz. Önümüzdeki 5 yıl içinde dünya üzerinde 1 milyar adet sanal gerçeklik gözlüğü kullanan insan olacak.”

Tekstil sektörünün metaverse’te nasıl işleneceğinden bahseden Aydın, konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi;

“Genel bir değişim süreci içindeyiz moda ve tekstil sektöründe. Metaverse kavramı tekstilde ihracaatın da sanala kaymasına neden olacak. İhracaat süreçlerinin sanallaşması, maliyet tasarrufu anlamına gelecek. Biz kendi markamız bünyesinde pandeminin seyahatlere negatif etkisini hiç hissetmedik. Büyük bir şansa pandemiden kısa bir süre önce önemli müşterilerimiz için showroom hazırlamıştık ve kendilerine VR gözlük göndermiştik. Fiziken seyahat edemediğimiz için son iki yılda bu sanal showroomlarımızda toplantı yaptık ve 3D numuneler üzerinden sayamayacağım kadar sipariş aldık. Şu an biz numuneyi üretmeden bu süreci tamamen dijital ortama aktarıyoruz. Geliştirdiğimiz yazılımla istenilen türde (dokuma, örme, triko, ev tekstili gibi) kumaş simülasyonları yapabiliyoruz. Biz kalıptan başlayarak tamamen modelleri dijital olarak üretiyoruz ve üretmiş olduğumuz dijital avatarlara bu kıyafetleri giydiriyoruz. Giydirdiğimiz 3D ürünleri sanal gerçeklik (VR) showroomlarına yerleştiriyoruz. Bu showroomlar, multiplayer alt yapısına sahip. Aynı anda yüzlerce kişinin girebildiği dünyanın herhangi bir yerinden müşterilerimiz, VR gözlükler ile bu showroomlara girebiliyor ve buradan siparişlerini iletebiliyorlar.”

“Müşteri Dijital Kumaşa Dokunabiliyor ve Hissedebiliyor”

Aydın, sözlerini şöyle tamamladı;

“Sanal showroom’da gerçek bir kumaşa dokunma hissini de geliştirdik. Müşteri dijital kumaşa dokunabiliyor ve hissedebiliyor. İsterse renk seçeneklerini değiştirerek farklı renk ve desenlerde model nasıl görünüyor deneyimleyebiliyor. İstenilen modellerle sanal defileler yapıyoruz.”

Kaynak:  Coinkolik

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap