Theta (THETA) Coin Nedir?

Theta (THETA) Coin Nedir?

Paylaş
Ulaş Utku Bozdoğan: Theta (THETA) Coin Nedir?

Theta, merkezi olmayan bir video akış platformunu işletmek için küresel bir bilgisayar ağını teşvik etmeye çalışan bir yazılımdır.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Video içeriğini barındırmak ve paylaşmak zor bir iştir.

Sorun şu ki, içeriğin tamamı tek bir yerde depolanırsa, dünyanın her yerinden insanların içeriğe erişmesi çok yavaş olabilir. Bu nedenle, video paylaşım web siteleri, içeriği çok daha hızlı bir şekilde sunabilmeleri için dünya çapında birden fazla sunucu kullanacak; bu, içerik dağıtım ağı (CDN) olarak bilinir.

Ancak bir CDN için ödeme yapmak pahalıdır. Bu hizmetler genellikle kullanılan veri miktarı için ücret alacaktır, yani bir video akışı sitesi popüler hale geldiğinde maliyetleri artacaktır.

Theta Network’ün bir fark yaratmak istediği yer burasıdır.

Theta (THETA) Nedir?

Theta Network, YouTube gibi video akış servislerinin işletim maliyetlerini düşürmeyi amaçlıyor. Bir kısmını Theta’nın eşler arası ağına koyarak içerik dağıtım ağındaki yükü azaltarak çalışır. Biraz insanların video içeriğini paylaştığı BitTorrent’e benziyor, ancak aslında kullanıcılarına bu içeriği paylaşmaları için para ödüyor.

Theta Network, YouTube’u veya canlı yayın platformu Twitch’i değiştirmeye çalışmıyor. Bunun yerine, bu tür işletmeler için yalnızca merkezi olmayan değil, aynı zamanda çok daha ucuz olan yeni altyapı sağlamaya çalışıyor.

Theta Network’ü verileri iki yoldan bir arada alacaksınız. Videonun bir kısmı doğrudan sitenin barındırma platformundan yayınlanacak, ancak bir kısmını Theta Network’ü kullanan yerel meslektaşlarınızdan da alacaksınız.

Theta Network, merkezi alternatiflerden daha ucuz olduğunu iddia etse de, hala bazı maliyetleri vardır ve bu nedenle Theta jetonlarına ihtiyaç vardır.

Theta (THETA) Nasıl Çalışır?

Blok zinciri ağı, içerik paylaşımına (veya genel olarak dağıtıma) katılan katılımcıların bunun için gerçek zamanlı ödeme almalarına yardımcı olmak için bir eşler arası (P2P) protokolü kullanır. Ayrıca, Theta kullanıcıları platformu Ethereum’a benzer şekilde uygulayabilir, bu da merkezi olmayan uygulamalar oluşturabilecekleri anlamına gelir. Bunun nedeni Theta’nın aslında açık kaynaklı bir proje olmasıdır.

Theta, diğer çeşitli blok zincirlerine benzer şekilde Hisse Kanıtı (PoS) mekanizmasını kullanır. Mekanizmayı sürdürmek için muazzam bilgi işlem enerjisinin kullanıldığı İş Kanıtı’nın (PoW) aksine, PoS’taki düğümler ağda gerçekleşen tüm işlemleri doğrulama hakkına sahip olmak için yalnızca paralarını kilitler.

Theta blok zincirindeki düğümler, Kenar Düğümleri, Koruyucu Düğümler ve Doğrulayıcı Düğümler olarak ayrılır. Kenar Düğümleri, temel olarak, Theta.tv’de akış için İnternet hızlarının bir kısmını yayınlamasına ve paylaşmasına izin verilen tüm kişilerdir. Hizmetleri için TFUEL alıyorlar. Koruyucu Düğümler, Enterprise düğümlerinin koruyucularıdır. Temel olarak konsensüs bakımından sorumludurlar, kurumsal doğrulayıcılar tarafından oluşturulan ve zincire eklenen blokların iyi performans göstermesini sağlarlar. Kötü niyetli blokları tespit eder ve onları durdururlar. En son güncellemelere göre, bir düğümü koruyucu olarak çalıştırmak için bin Theta yatırmanız gerekecek.

Doğrulayıcı düğümler, temel olarak, ağdaki tüm işlemleri işleme hakkını elde etmek için çok sayıda belirteç koyan şirketlerdir.

Theta Network İki Jetonu Nasıl Kullanır?

Theta Network’e katılanlar, video içeriğini diğer kullanıcılarla paylaşmak için ödeme alırlar. Bu hizmetin bedelini son kullanıcı değil, video siteleri kendileri ödüyor.

Aktarılan veriler için ödeme yapmak için ağ, TFUEL adlı bir simge kullanır. Birisi video içeriğini videoyu izlemeye çalışan başka biriyle paylaştığında, akış sitesi onlara TFUEL jetonları olarak ödeme yapar. Bu kullanıcıların tüm klipleri değil, her video için yalnızca küçük miktarlarda veri yayınladığını belirtmekte fayda var; bu nedenle, son kullanıcı birden fazla kullanıcıdan video verilerinin parçalarını alacak ve bunları kendileri bir araya getirecektir.

Theta Network ayrıca THETA adında ikinci bir tokene sahiptir. Bu, topluluğun Theta blok zincirini yönetmesine ve gelecekte yönünü kontrol etmesine yardımcı olmak için tasarlanmış bir yönetişim belirtecidir. Şu anda yönetişim unsuru emekleme aşamasındadır, ancak proje gelecekte THETA sahiplerine daha fazla kontrol devretmeyi planlıyor.

THETA jetonunun enflasyonsuz sabit 1 milyar jeton arzı vardır. 5,2 milyar jeton arzına ve sabit %5 enflasyon oranına sahip TFUEL’i almak için THETA jetonlarını stake edebilirsiniz.

Theta Blok Zinciri Nedir?

Theta blok zinciri hızlıdır ve daha küçük ödemeler için tasarlanmıştır. Bu, içerik dağıtıcılarını çabaları için ödüllendirmek için gerçek zamanlı ödemeler sunmasını sağlar.

Bunu, Tendermint blok zinciri koduna dayanan bir hisse ispatı konsensüs mekanizması aracılığıyla başarır. Bu mekanizma, kullanıcıların staking olarak bilinen bir süreçte büyük miktarlarda THETA’yı kilitlemesini içerir. Sonra blokları işlerler; kötü niyetli blokları işlerlerse, stake edilen tokenlerinin bir kısmını kaybedebilirler.

Ancak blok zincirinin iki seviyesi vardır. İlk olarak, doğrulayıcı düğümleri vardır. Bunlar, çok sayıda işlemi hızlı bir şekilde işleyen güçlü bilgisayarları içerir. Bunlardan daha azı var ve genellikle Samsung ve Sony gibi ağı destekleyen şirketler tarafından yönetiliyorlar. Ağı güvenli tutmada ilk savunma hattıdır. Doğrulayıcı düğümleri çalıştıranların 1 milyon THETA jetonunu stake etmesi gerekiyor.

İkincisi, topluluk düğümleri var. Bunlar binlerce topluluk üyesi tarafından çalıştırılır ve doğrulayıcı düğümlerin doğru şekilde performans gösterdiğini kontrol eder ve doğrular. Kötü amaçlı bir blok, tüm doğrulayıcı düğümler tarafından bir şekilde kabul edilirse, bu topluluk düğümleri onu yolunda durdurur. Bu düğümlerin yalnızca 1.000 THETA jetonunu stake etmesi gerekir.

Theta Network’ü Kim Destekliyor?

Theta Network’ün arkasındaki şirkete Theta Labs. CEO Mitch Liu tarafından yönetiliyor ve TFUEL’de görüntüleyenlere video içeriği izlemeleri için ödeme yapan kendi akış sitesi Theta.tv’ye sahip (çünkü o içeriği diğer meslektaşlarıyla paylaşıyorlar). Şirketin, genişlemek istemesine ve yakın zamanda Seul’de bir ofis açmasına rağmen, çoğunlukla San Francisco Körfez Bölgesi’nde bulunan yaklaşık 25 çalışanı var.

Theta Labs strateji başkanı Wes Levitt’e göre, şirketin şu anda nominal bir geliri var. Theta TV platformu bir miktar gelir getirirken, Theta blok zincirinin boyutuna göre hiçbir şey olmadığını açıkladı. Bunun yerine şirket, yatırımcılarından toplanan fonlara güveniyor.

Bu yatırımcılar arasında Samsung ve Sony Innovation Fund ile bir dizi VC firması yer alıyor. Belirtildiği gibi, bu yatırımcıların çoğu Theta blok zincirinde doğrulayıcı düğümler çalıştırıyor. Bu VC şirketlerinden dördü Mart ayında , Theta tokenlerinin (büyük ölçüde tokenin daha ucuz olduğu dönemdeki daha önceki yatırımlarda elde edilen) 100 milyon dolarını ortak bir doğrulama düğümünde stake edeceklerini duyurdu.

Şirket ayrıca YouTube’un kurucu ortağı Steve Chen, Twitch’in kurucu ortağı Justin Kan ve video akışı web sitesi Rakuten Viki’nin ürün direktörü Jonathan Wong da dahil olmak üzere bir dizi ana akım medya şirketinden danışmanlara sahiptir.

Levitt, Decrypt’e verdiği demeçte, Theta Labs’e şu ana kadar Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisi tarafından video akış hizmetiyle ilgili üç patent verildiğini söyledi. Patentler, verilerin merkezi olmayan bir ağ kullanılarak nasıl aktarıldığıyla ilgilidir.

Theta, İnsanların Sistemi Aldatmasını Nasıl Durdurur?

Theta Network ile ilgili olası bir sorun, birisinin sadece iki bilgisayarı kullanıp ağ üzerinden kendi kendine video paylaşabilmesi ve bunun için para alabilmesidir. Ancak, bunu önlemeyi amaçlayan birkaç güvenlik önlemi vardır.

Başlangıç ​​olarak, ağ birisinin aynı IP adresine içerik akışı yapmasına izin vermiyor. Bu, yukarıdaki temel örneği engeller. Ağın ayrıca, ne kadar katı olmak istediklerine bağlı olarak video akış platformu tarafından ince ayarlanabilen birkaç benzer sınırlaması daha vardır.

Diğer bir önemli unsur, video içeriğini paylaşanların, kiminle paylaşacaklarını seçememeleridir. Bu nedenle, sistemi oynamaya ve kendileriyle içerik paylaşmaya çalışırlarsa, doğal olarak içeriği potansiyel olarak binlerce başka kullanıcıyla paylaşıyor olacaklardır. Sonuç olarak, Levitt’e göre, aslında ağa zarar vermekten daha çok fayda sağlayacaklardı.

Gelecek ne gösterir?

Yakın vadede Theta Network, Mainnet 2.0’a yükseltilecek. Bu, ağı yükseltecek ve birkaç fayda sağlayacaktır. Yükseltme, uç düğümler için daha fazla destek sağlayacaktır. Bunlar, kullanıcının videoyu izlemesine gerek kalmadan video içeriğini indiren ve paylaşan düğümlerdir. Bu, ağı desteklemek ve TFUEL kazanmak isteyenler içindir. Levitt, bir kullanıcının bir düğümü tam zamanlı çalıştırarak ayda yaklaşık 10-15 dolar kazanabileceğini tahmin ediyordu.

Theta Labs ayrıca, takas edilemez bir token (NFT) pazar yeri sunmayı planlıyor. NFT’ler, sanat veya müzik gibi bir dijital içeriği temsil eden benzersiz dijital belirteçlerdir. Pazar, Theta TV içerik oluşturucularının kendi NFT’lerini yayınlamalarına ve bunları izleyicileriyle etkileşim kurmak için kullanmalarına izin verecek.

Levitt, Theta’nın eğlence alanındaki ortaklarının çoğunun yeni gelişen NFT pazarına girmenin yollarını bulmaya çalıştığını kaydetti. Yani, balon gibi büyüyen NFT pazarı patlamadığı sürece .

Kaynak:  Coinkolik

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap