Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dijital Türk lirası projesinin birinci faz kıymetlendirme raporunu açıkladı. Rapor, dijital Türk lirasının eşsiz özelliklerinin altını çiziyor, klasik kripto para ünitelerinden farkını vurguluyor. Ayrıyeten değerli teknolojik gelişmelere dikkat çekiyor. İşte detaylar…
Dijital Türk Lirası için rapor yayınlandı
TCMB, bu birinci basamakta dijital Türk lirasının gelişimi için gerekli olan temel teknolojik çalışmalara odaklandı. Rapor, kullanım senaryolarının, mimari çerçevelerin belirlenmesini ve çalışma ortamının oluşturulmasını detaylarıyla anlatıyor. Verimlilik ve kullanıcı tecrübesini sağlamak için yapılan titiz simülasyonlar ve testlerle çeşitli sistemler ve uygulamalar geliştirildi.
Dijital Türk lirası projesinin temel unsurlarından biri kapalılığa olan bağlılıktır. Raporda, kripto para ünitesinin kullanıcı kapalılığına hürmet gösterecek, finansal süreçleri teşvik edecek, teknolojik yeniliklerle meselesiz bir formda entegre olacak ve finansal aracı kurumlardan bağımsız olarak dijital ekosistemler içinde çalışacak biçimde tasarlandığı belirtiliyor.
Birinci etabın başarıları
İlk kademe çerçevesinde Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu’ndan iştirakçilerle Faz-1 Dijital Türk Lirası Sistemi kuruldu. Sistem, operatörler ve test iştirakçileri için dijital kimlikleri birleştirerek, dijital cüzdanlar aracılığıyla çeşitli seviyelerde kimlik doğrulamayı kolaylaştırdı. Dijital Türk lirasının mevcut anlık ödeme sistemleri teknolojileri ile karşılaştırılarak performans denemeleri yapıldı ve başarılı entegrasyon uygulamaları geliştirildi.
TCMB, teknolojik gelişmelerin yanı sıra ekonomik ve hukuksal çerçeve çalışmalarını da etkin olarak yürütmektedir. Rapor, dijital kimlik belirlemenin kritik değerini vurguluyor ve bu alandaki gayretlere öncelik verilmesi kararının altını çiziyor. Dijital Türk lirasına erişim, lisanslı finansal aracı kurumlar aracılığıyla sağlanacak ve fiziki nakdi tamamlayıcı rol üstlenecek.
Gelecek basamaklar: Neler olacak?
Raporda dijital Türk lirası projesinin gelecek etaplarına ait yol haritası özetleniyor. 2024 yılında ikinci etapta aracı kurum entegrasyonları, akıllı ödemeler, çevrimdışı ödemeler, donanım cüzdanları, birlikte çalışabilirlik, yüksek performans ile hukuksal ve ekonomik boyutlar ele alınacak. Tamamlanmasının akabinde, deveran kararı etabını, düzenleme süreçlerini, sertifikalandırmayı, lisanslamayı ve kademeli olarak yaygınlaştırmayı başlatan üçüncü evre başlayacak.
TCMB, dijital Türk lirası teşebbüsünü sürdürürken rapor, kesintisiz bir kalkınma gündemi taahhüdüyle son buluyor. TCMB, dijital finansın daima gelişen görünümünün şuurunda olarak, projenin özelliklerini uyarlamaya ve geliştirmeye, daima güzelleştirme, mutlak güvenlik ve kripto para dalının değişen dinamiklerine ahenk sağlamaya hazırdır. Önümüzdeki süreçte neler olacağını ise vakit gösterecek. Bilhassa 2024’teki gelişmeleri, Türk kripto para topluluğu yakından izleyecek.