İçerik
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), “Kripto varlıklar ile ilgili yasal düzenlemelere ilişkin ülke örnekleri” başlığıyla 68 sayfalık bir rapor hazırladı.
Milliyet’ten Önder Yılmaz’ın haberine göre raporda, dünyada kripto varlıkların düzenlenmesi konusunda farklı yaklaşımların olduğu ve kafa karışıklığı bulunduğu vurgulandı.
Raporda, bazı ülkelerin kripto varlıkları fırsat bazı ülkelerin ise tehdit gördükleri belirtilerek şöyle denildi:
“Örneğin ABD, Almanya, Japonya, Kanada gibi bazı ülkeler kripto varlıklara olumlu yaklaşırken; Çin, Bolivya ve Nepal gibi bazı ülkeler olumsuz yaklaşmaktadır. Buna ilave olarak ülkelerin tutumlarının zaman içinde değiştiği de bilinmektedir. Örneğin Çin önceleri olumlu yaklaşmakta iken 2021 yılında kripto varlıklarla ilgili çoğu faaliyeti yasaklamıştır. ABD ise önceleri sorgulayıcı bir tutum takınırken, son yıllarda en olumlu bakan ülkelerden biri haline gelmiştir.”
Raporda ayrıca kripto varlık alanında sağlıklı düzenlemeler yapılabilmesi için uzmanlardan bilgi edinme yoluna gidildiği ifade edildi. Düzenlemelere erken başlayan ülkelerin daha sonra hatalarını fark edip değişikliklere gittiklerinin yazıldığı raporda uzmanlardan bilgi edinmenin önemine dikkat çekildi:
“Kripto varlık konusu; fazlasıyla teknik bir konu olması, kamu kurumlarında bu alanda uzman sayılabilecek personel azlığı ve parlamentoların tecrübe sahibi olmadığı bir alan olması gibi nedenlerle, bu alandaki yasal düzenlemeler, çoğu ülke parlamentosu için bir öğrenme sürecini beraberinde getirmektedir. Parlamentoların, sağlıklı düzenlemeler yapabilmek için uzmanlardan bilgi edinme yoluna gittiği görülmektedir.”
Raporda, son dönemde Rusya’da devlet kurumlarının kripto para konusunda düştükleri fikir ayrılığına da yer verildi. Rusya Merkez Bankası’nın yasak istediği, buna Maliye Bakanlığı’nın ise karşı çıktığı kaydedildi:
“Şubat 2022’de Rusya Merkez Bankası kripto varlıkların yasaklanması yönünde görüş bildirirken, Rusya Maliye Bakanlığı kripto varlıkların önemli bir yatırım havuzu olduğunu, kripto madenciliğinin serbest bırakılmasını öngören yasal düzenleme yapılması gerektiğini belirtmiştir. Tartışma Rusya Devlet Başkanlığı makamına intikal ettiğinde, kurumlar arasında uzlaşma sağlanması ve kripto teknolojisinden faydalanması gerektiği belirtilmiştir”
TBMM, geçen senenin Nisan ayında da kripto paralarla ilgili olarak kapsamlı bir rapor hazırlamıştı. Bu raporda, “Riskler değerlendirilerek, teşvik edici düzenlemeler yapılırsa, Bitcoin pazarından gelir elde etmemiz de mümkün olabilecek” denilmişti. Bitcoin’in getirdiği teknolojilerin umut verici olduğu vurgulanmış, ayrıca kripto paralarla ilgili 6 risk sıralanmıştı.
Solana (SOL) onchain verileri ve yükseliş potansiyeli üzerine derinlemesine bir inceleme. Bu içerikte, Solana'nın mevcut…
MicroStrategy'nin Bitcoin yatırımlarındaki artış, şirketin hisse performansını nasıl etkiledi? Bu yazıda, kripto para stratejileri ve…
BONK Memecoin'inin son dönemde yaşadığı değer kaybını ve bu durumun arkasındaki nedenleri analiz ediyoruz. Piyasa…
Kripto para piyasalarında son durum ve analizler! Güncel trendler, fiyat hareketleri ve uzman yorumları ile…
Bitcoin'in yatırımcılar üzerindeki etkileri ve piyasa dalgalanmaları üzerine derinlemesine bir inceleme. Kripto paraların dinamikleri, yatırımcı…
XRP ve kripto para piyasalarındaki son durumu keşfedin. Fiyat dalgalanmaları, piyasa trendleri ve yatırım fırsatları…