Rusya ve Suudi Arabistan arasında yaşanan anlaşmazlık petrol fiyatını etkilemeye devam ediyor. Suudi Arabistan, Rusya’yla yaşadığı anlaşmazlık sonrasında petrol üretimini artıracağını açıkladı. Piyasadaki petrol üretiminin artması ve Koronavirüs yüzünden petrol tüketiminin azalmasıyla birlikte petrol fiyatı 17 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Bazı uzman isimler ise petrol fiyatındaki düşüşün bir süre daha devam edebileceğini düşünüyorlar. Çünkü Suudi Arabistan’ın petrol üretimini azaltmak gibi bir niyeti yok.
Reuters’ın haberine Suudi Arabistan’daki bir hükümet yetkilisi, ülkenin petrol ihracatını arttıracağını açıkladı. Kendisinin açıklamalarına göre Suudi Arabistan mayıs ayından itibaren günde fazladan 600 bin varil petrol ihraç edecek.
Suudi Arabistan normalde ham petrolle elektrik üretirken artık Al Fadili’deki doğalgaz kaynaklarını da kullanmaya başladı. Bu da Suudi Arabistan’ın petrol tüketimini ciddi anlamda azalttı. Bunun üstüne insanlar Koronavirüs yüzünden dışarı çıkmamaya başladılar ve ülke genelindeki petrol tüketimi iyice azalmış oldu.
Suudi Arabistan’daki yetkililer bunun üstüne hem petrol üretimini hem de petrol ihracatını arttırma kararı aldılar. Reuters’ın haberine göre Saudi Aramco mayıs ayından itibaren günde 12.3 milyon varil petrol üretecek ve bunun 10.6 milyon varillik kısmı ihraç edilecek.
Şu anda petrol piyasasında zaten üretim fazlası var. Geçtiğimiz gün paylaştığımız yazıda bu duruma değinmiş ve bunun ne kadar büyük bir krize yol açabileceğinden bahsetmiştik. Eğer Suudi Arabistan zaten üretim fazlası varken ve talep azalmışken üretimi arttırırsa petrol fiyatı iyice düşebilir.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, şu anda Dünya genelinde 3 milyar vatandaşın kendini karantinaya aldığını ve mecbur kalmadıkça dışarı çıkmadığını söylüyor. Enerji sektörünün önde gelen isimlerinden Birol, bunun sonucunda petrol piyasasındaki talebin %20 oranında azalabileceğini düşünüyor.
Eğer mevcut talepte yine bir azalma görülürse bu petrol piyasasında epey sert bir düşüşü tetikleyebilir. Böyle bir senaryoda varil petrolün fiyatı 20 doların çok daha altına inebilir.
Dünya genelinde özgürlük finansmanı ve altcoin varlıkları üzerine yapılan tartışmalara derinlemesine bir bakış. Kripto para…
XRP piyasasında son dönemde yaşanan çöküşü ve yatırımcıların yeniden yükseliş umudunu keşfedin. Piyasa dinamikleri, analist…
Cardano (ADA) için düşüş senaryosu, piyasa analizi ve kısa pozisyonlardaki artışa dair detayları keşfedin. Yatırımcıların…
Pi Network KYC sürecinde karşılaşılan zorluklar, kullanıcı güvenini nasıl etkiliyor? Bu makalede, KYC sürecinin dinamiklerini…
ABD ve Meksika'nın kripto para birimleri üzerindeki vergi anlaşması, yatırımcılar için yeni fırsatlar sunarak piyasayı…
Kripto para piyasasında Shiba Inu (SHIB) düşüşü yatırımcılar için belirsizlik yaratıyor. Bu yazıda, SHIB'nin son…