Sürekli İşlem Yapmanın Tehlikeleri ve Alternatif Yöntemler

Sürekli İşlem Yapmanın Tehlikeleri ve Alternatif Yöntemler

Paylaş
Ulaş Utku Bozdoğan: Sürekli İşlem Yapmanın Tehlikeleri ve Alternatif Yöntemler

İçerik

Trade Dünyasında Sürekli İşlem Yapma Yanılgısı

Trade hayatıma ilk adımlarımı attığım dönemde sıkça karşılaştığım hatalardan biri, sürekli işlemde olma gerekliliği hissiydi. Bu his, ilgilendiğim paritelerde sanki işlem yapmak şartmış gibi düşünmeme yol açıyordu. Ufak kazançlar elde etmek adına bile işlem yapma isteği içindeydim. Zamanla gördüm ki, bu sadece benim başıma gelmiyor; trade dünyasına yeni adım atan birçok kişi bu sıkıntıyı yaşıyor. Bugünkü yazımda, bu hissin arkasındaki nedenleri ve bunun neden rasyonel bir davranış olmadığını inceleyeceğim.

Neden Sürekli İşlemde Olma Hissi Yaşıyoruz?

İlk olarak, birçok yeni trader, temel ve teknik analiz eğitimlerini tamamladıktan sonra öğrendiklerini test etme isteği duyar. Grafikler üzerinde yapılan backtest’ler ve geleceğe yönelik tahminler başarılı oldukça, kişinin kendine olan güveni ve dopamin seviyesi artar. Kişi, yöntemini kavradığını düşündüğünde, tahminlerini bir adım ileri taşımak için işlem yapma kararı alır. Basit bir mantıkla, ne kadar çok grafik incelerseniz, o kadar çok “fırsat” görme olasılığınız artar. Bu durum, her gün sizi tetikleyen en az bir parite bulmanıza neden olur.

Market Dışında Uğraşlar Bulun

Bir diğer önemli nokta ise, birçok acemi trader’ın kendilerine market dışında meşgale bulamamalarıdır. Marketle ilgilenmenin dışında başka bir ilgi alanı olmayan biri, boş zamanlarında sıkılacak ve en iyi yaptığı şey olan trade ile baş başa kalacaktır. Sadece grafiklere bakmak ve tahminler üretmek, kişiyi uzun vadede tatmin etmeyeceği için, ufak bakiyelerle işlem yapma isteği doğacaktır. Bu döngü, bir bağımlılığa dönüşebilir ve kişi işlem yapmadığı zamanlarda yoksunluk ve boşluk hissi yaşayabilir. Bu nedenle, market dışında farklı uğraşlar bulmanız son derece önemlidir. Sosyalleşmeye çalışmak, spora gitmek, yürüyüş yapmak veya ilgi alanlarınıza uygun kurslara katılmak gibi aktiviteler, yalnızca mental sağlığınıza iyi gelmekle kalmaz, aynı zamanda işlemlerinizi de olumlu yönde etkiler.

Teknik Analiz Yöntemlerinin Çokluğu

Birçok trader, birden fazla teknik analiz yöntemi öğrendiği için, bu yöntemlere uygun giriş noktaları belirlemeye çalışır. Ancak, Price Action’da uygun olmayan bir giriş noktasında Footprint ile işlem yapmak ya da farklı bir yöntemde uygulama yapmak, yanıltıcı olabilir. Ben de birçok yeni trader gibi başladığımda, her şeyi öğrenmek için çabaladım. Fakat zamanla, farklı yöntemleri birer konfirme aracı olarak kullanmanın daha akıllıca olduğunu anladım.

Daha Az İşlem, Daha Az Stres

Sürekli işlemde olmanın rasyonel olmaması, birkaç önemli nedene dayanıyor. İlk olarak, piyasada fırsatlar asla tükenmez. Her gün işlem yapmak, zamanla daha dürtüsel davranışlar sergileme ihtimalinizi artırır. Bu durum, psikolojik durumunuzun dengesiz bir şekilde yukarı ve aşağı gitmesine neden olur; bir gün kazançlı bir işlemle çok mutlu olurken, diğer gün kayıplarınız nedeniyle stresli ve üzgün hissedebilirsiniz. Uygun noktaları belirleyerek daha az işlem yaparak, daha az stresle aynı kazançları elde etmeniz mümkündür.

İkincisi, ne kadar çok işlem yaparsanız, kaybetme ihtimaliniz de o kadar artar. İnsanlar genelde sürekli kazanacakları inancını taşırlar ancak kayıp ihtimali de gerçektir. Yeterince deneyimi olmayan biri, birkaç kazanan işlem sonrasında tek bir kayıpla tüm kazancını kaybedebilir. Piyasaların volatil olduğu dönemlerde, terste kalan bir işlem tüm bakiyenizi kaybetmenize yol açabilir. Çok sayıda işlem açmanın getirdiği bu riskler, birçok kişi tarafından göz ardı edilmektedir.

Bağımlılık Tehlikesi

Sürekli işlemde olmak ve boş kalmamak uğruna dopamin ihtiyacınızı işlem yaparak karşılamaya çalışmak, zamanla bağımlılığa yol açabilir. Psikolog olarak, bağımlılığın tehlikeli boyutlarının farkındayım ve bunun ciddi sonuçlar doğurabileceğini vurgulamak isterim. Piyasaların durgunlaştığı zamanlarda, işlem yapma fırsatları azalabilir ve bu durum, kişinin can sıkıntısı ve boşluk hissi ile zararlı alışkanlıklara yönelmesine neden olabilir.

Sürekli İşlem Yapmak Kazançla Eşdeğer Mi?

Tüm bu nedenlerden ötürü, trader olmak istiyorsanız kendinizi yalnızca piyasalara odaklamamalısınız. Sürekli işlem yapmak, sürekli kazanç demek değildir; doğru zamanda ve doğru yerde olmak, kazancın anahtarıdır. Marketle ilgilenmek yerine, spor ve diğer aktivitelerle ilgilenmeli, sosyal çevrenizi genişletmeli ve zihninizi farklı şeylerle meşgul etmelisiniz. Boşta kalan bir zihin, kendine yapacak bir şey arar ve bu durumda en kolay yoldan dopamin elde etmeye çalışır. Düşüncelerinizi dağıtmak, yalnızca işlem almayı düşünmek yerine farklı yönlere yönelmenizi sağlar. Kripto piyasalarının 7/24 açık olmasının insanları sürekli olarak marketle ilgilenmeye ittiğinin farkındayım. Ancak, kendime belirli bir zaman dilimi ayırarak marketle o zaman diliminde ilgilenmeyi daha mantıklı buluyorum. Bu, bazen fırsatları kaçırmama neden olsa da, sürekli piyasada olmanın rasyonel olmadığını ve bu durumun beni daha dürtüsel hale getirerek zarar ettireceğini biliyorum. Kendinize şu soruyu sormayı unutmayın: “Yaşamak için mi para kazanıyorsunuz yoksa para kazanmak için mi yaşıyorsunuz?”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap