Categories: Genel Haberler

SRM Coin nedir? Serum projesi hakkında bilmeniz gerekenler

İçerik

Solana ekosistemindeki bir başka ilgi çekici proje de Serum. Serum nedir? Serum, içerisinde çok sayıda uygulama ve araç barındıran, Solana ağı üzerine kurulmuş merkeziyetsiz bir borsadır. Peki SRM coin nedir? SRM, Serum ekosisteminin kripto parasıdır ve ağ üzerindeki işlem ücretlerini ödemeye yarar. Ayrıca başka önemli işlevleri de vardır.

İçindekiler

1 Serum nedir?2 SRM Coin nedir?3 Serum ekosistemi nasıl çalışır?4 Serum Projesini, diğer DeFi projelerinden ayıran özellikler4.1 Hız4.2 Zincir üstü merkezi emir defterleri4.3 İşlem ücretleri4.4 Verimlilik4.5 Zincirler arasında gerçekleşen takaslar5 Serum projesinin geleceği

Serum’un geliştirici ekibine göre; kişiler finansal araçları kullanırken herhangi bir kişi kurum ya da kuruluşa güven duymak zorunda değil. Merkeziyetsiz borsaların (DEX) sunduğu şeffaf hizmet modelleri herkes için ulaşılabilir, hızlı ve düşük ücretlere tabi olmalı. Blockchain ağları üzerine inşa edilen Merkeziyetsiz Finans (DeFi) sistemleri; merkezi finans sistemlerinin kronikleşmiş sorunlarına çözüm getiriyorken kullanılan yeni yöntemler ise çözülmesi gereken yeni sorunları beraberinde getiriyor. Serum ekosistemi, bu yeni sorunlara akılcı çözümler üretmeyi amaçlıyor.

Serum ekosisteminin nasıl çalıştığını, diğer DeFi projelerinden ayrıldığı tarafları ve hakkında merak edilen diğer detayları sizler için derledik.

Kurucusu ve kuruluş yılı: Sam Bankman-Fried / 2020Blok zinciri: Yerel blok zinciri Solana, Ethereum blok zinciriyle de uyumlu çalışırToplam arzı: 10 Milyar SRMDolaşımdaki toplam arz: 133 milyon SRMToplam kilitli varlık: 768 milyon dolarPiyasa değeri: 383 milyon dolarProjenin amacı: Kullanıcılarına kripto para birimleri arasında verimli, düşük maliyetli ve hızlı alım satım olanakları sağlamakSRM ekosisteminde yer alan projeler

Serum nedir?

Serum, içerisinde çok sayıda uygulama ve araç barındıran, Solana ağı üzerine kurulmuş merkeziyetsiz bir borsadır. Yerel kripto para birimi olarak SRM’yi kullanan Serum ekosistemi, diğer DeFi projelerinin yaşadığı; hız, verimlilik, arbitraj kayıpları ve yüksek işlem ücretleri gibi sorunları çözmeye odaklanmıştır. Merkeziyetsiz finans sistemleri ile merkezi finans yöntemlerini etkili bir şekilde bir arada kullanır.

SRM Coin nedir?

Serum Ekosisteminin yerel kripto para birimi SRM Coin’dir. Ekosistem içerisindeki tüm işlem ücretleri SRM’ye çevrilir ve yakılmak üzere proje cüzdanına gönderilir. Elinde SRM bulunduran kullanıcılar ekosistem içerisinde yaptıkları işlemler için %50 daha az ücret öderler.

Serum ekosistemi nasıl çalışır?

Ekosistem içerisinden MSRM (Mega Serum token) olarak adlandırılan bir başka token daha kullanılmaktadır. Bir MSRM token, bir milyon SRM’ye eş değerdir. İkisi de kolayca birbirine dönüştürülebilmektedir. MSRM token, Serum ekosisteminin performansını ve verimini optimize etmek için önemli görevleri yerine getiren “node” ların oluşması için gereklidir. Bir node, en az bir MSRM ve en az 10 milyon SRM barındırmak zorundadır. Oluşan her node’un işleyişinin sürdürülmesi için görevlendirilen bir “lider”i vardır ve node görevini yaptıkça liderine SRM cinsinden ödül kazandırır.

Serum ekosisteminde, toplam SRM arzı şu şekilde dağılmıştır:

20%: Geliştirici ekip ve danışmanlar22%: Projeye katkıda bulunanlar4%: Kilitlenmiş erken dönem yatırımları27%: Partnerler ve katkıda bulunanlar27%: Ekosistem Teşvik Fonu

Serum Projesini, diğer DeFi projelerinden ayıran özellikler

Hız

Serum ekibinin üstesinden gelinmesi gerektiğini düşündüğü önemli problemden birisi işlemlerin gerçekleşmesi için gereken uzun süreler. Bu yüzden Serum ekosistemi, halihazırda en hızlı ağlardan biri olan Solana ağı üzerine inşa edilmiştir.

Zincir üstü merkezi emir defterleri

Arbitraj; varlıkların, piyasalar arasındaki fiyat farklılıklarından yararlanarak kar elde etmeyi amaçlayan bir ticaret stratejisidir. Görece yeni kurulmuş kripto para piyasalarının özellikle erken dönemlerinde, tercih edenlere yüksek karlar sağlamış bir stratejidir. Serum kullanıcılarının fiyat farkı ödemesinin önüne geçmek amacıyla “Zincir Üstü Merkezi Emir Defteri” kullanmaktadır. Standart Otomatik Piyasa Yapıcılardan (AMM) farklı olarak kullanıcılar işlemlerinin yönünü, fiyatını ve büyüklüğünü tamamen kendisi belirler. Karşılıklı eşleşme olması durumunda kullanıcılar satın aldıkları varlıkları, emir eşleştirme esnasında oluşan farklar olmaksızın elde edebilirler.

İşlem ücretleri

Özellikle ağ üzerinde yoğunluk olduğunda yükselen işlem ücretleri, düşük hacimli işlemler yapan kullanıcılar için büyük sorun oluşturuyor. Bu problemin aşılması için Serum, Solona ağını kullanmakta ve saniyede 50 bin işlemi gerçekleştirebilmektedir.

Verimlilik

Serum ekosistemi bünyesinde yer alan DeFi sistemleri, basit ve kullanışlı arayüzü tercihleriyle kullanıcılarına mümkün olan en konforlu merkeziyetsiz ticaret deneyimini sunmayı amaçlamaktadır.

Zincirler arasında gerçekleşen takaslar

Solana’nın SPL standardına dayalıdır, aynı zamanda Ethereum blok zincirinde ERC-20 standardında bulunmaktadır. Bu sayede, farklı zincirler üzerinde bulunan token’ların takasları, daha hızlı ve düşük maliyetli gerçekleşmektedir.

SRM Coin’in 2027’ye kadar devam eden arz şeması.

Serum projesinin geleceği

Serum ekosisteminde varlıklarını node’lar içerinde kilitlemiş kullanıcılar şu anda sistemin işleyişinde kısıtlı bir söz hakkına sahip. Proje ilerleyen dönemde kullanıcılarının, proje yönetiminde daha fazla söz sahibi olmasını hedefliyor.

Yine ileriki dönemlerde hayata geçirilmesi planlanan SerumUSD, kullanıcıların stabil coin’lerle ilgili soru işaretlerini gidermeyi hedefliyor. Akıllı kontratlar ile stabil coin’lerin karşılıklarının bulunmasını kullanıcılarına garanti edecek olan Serum, halihazırda kullandığı SerumBTC token’ıyla birlikte, ağlar arasında daha fazla köprü kurmayı amaçlıyor.

SRM; Binance, FTX, Kucoin, Gate.io, Uniswap ve daha birçok borsadan satın alınabilir. 24 Mart tarihi itibariyle 2.95 dolardan işlem görüyor. Geçtiğimiz haftadan bu yana %58 değer kazanan, ilerici DeFi projesi Serum, kripto influencer’ları ve balinaları tarafından uzun dönemde değerlendirilmesi gereken bir yatırım.

BTC Piyasası

Recent Posts

Elon Musk’ın D.O.G.E. Planı ile Dogecoin Yükselişi

Elon Musk'ın D.O.G.E. Planı ile Dogecoin'in yükselişini keşfedin. Kripto para dünyasındaki bu heyecan verici gelişmeler,…

13 saat ago

Peanut the Squirrel (PNUT) Memecoin’da Düşüş Trendleri ve Gelecek Beklentileri

Peanut the Squirrel (PNUT) Memecoin'da düşüş trendlerini ve gelecekteki beklentileri keşfedin. Piyasa analizleri ve yatırım…

14 saat ago

Robinhood, Avrupa’da Ethereum Staking Hizmetini Başlattı

Robinhood, Avrupa'daki kullanıcılar için Ethereum staking hizmetini tanıtarak kripto para dünyasında önemli bir adım attı.…

14 saat ago

Shiba Inu (SHIB) Fiyat Analizi ve Piyasa Durumu

Shiba Inu (SHIB) fiyat analizi ve piyasa durumu hakkında güncel bilgiler edinin. SHIB'in son trendleri,…

14 saat ago

LayerZero (ZRO) Analizi: Bitcoin Düşüşü ve Potansiyel Ralli

LayerZero (ZRO) analizi ile Bitcoin'deki düşüşün ardındaki nedenleri keşfedin ve potansiyel rallinin ne zaman başlayabileceği…

15 saat ago

Fas’ta Kripto Paralar için Yeni Yasa Tasarısı ve CBDC Çalışmaları

Fas'ta kripto paralar için yeni yasa tasarısı ve CBDC çalışmalarıyla dijital finans dünyasında önemli adımlar…

15 saat ago