Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) kripto para ve bankacılık bölümünde kıymetli bir gelişmeye imza attı. BIS’in klâsik finans kurumları için standartlar belirlemekten sorumlu bir modülü olan Basel Bankacılık Kontrol Komitesi (BCBS), bankaların dijital para varlıklarını ifşa etmelerini mecburî kılan bir şeffaflık koşulu açıkladı. Bu atak, bankacılık dalında dijital para ünitelerinin düzenlenmesinde çok kıymetli bir anı işaret ediyor.
Bilançolardaki kripto para dataları paylaşılacak
BCBS raporunda özetlenen yeni yönerge uyarınca bir gelişme dikkat çekiyor. Bankalar bilançolarında tuttukları kripto para ünitelerine ait kapsamlı bilgileri BCBS’ye sağlamakla yükümlü. Bu gereklilik, finans kesiminde şeffaflığı ve hesap verebilirliği artırmayı amaçlıyor.
BCBS, kripto ortamının gelişen tabiatını kabul ediyor. Öteki taraftan dijital para ünitesi standartlarını gerektiği üzere izleme ve ayarlama taahhüdünü yineledi. Rapor, birkaç ay evvel Amerika Birleşik Devletleri’nde meydana gelen bir bankacılık krizine dikkat çekiyor. Bu bağlamda dijital para ünitelerinin kıymetini vurguluyor. Bu kriz, 2008 mali krizinden bu yana sistem çapında yaşanan en değerli bankacılık gerilimlerinden biriydi. Ayrıyeten bankalar ile kripto para üniteleri ortasındaki temas, katkıda bulunan bir faktör olarak tanımlanmıştı.
Signature Bank’ın hadisesi ve kripto para ünitelerine bağımlılık riski
Raporda, 12 Mart’ta iflasını açıklayan Signature Bank‘ın durumuna vurgu var. Buna nazaran raporda, Signature Bank’ın kripto para bölümüyle bağlantısını tam olarak kavrayamaması kelam konusuydu. Ayrıyeten dijital para ünitelerine bağımlılıkla ilgili risklere atıf yer alıyor. Buna nazaran bu durum, dijital para alanında faaliyet gösteren bankalar için potansiyel tuzaklara dair uyarıcı bir örnek teşkil ediyor.
Geleneksel finans (TradFi) kesimindeki yorumcular, bilhassa Amerika Birleşik Devletleri‘nde yaşanan bankacılık krizlerini, bankalar ve kripto para üniteleri ortasındaki denetimsiz ve bulaşıcı bağlara bağladı. Bu gelişme, klasik finans aktörlerinin dinamik alaka üzerinde denetim ve tesir sağlamak için devam eden eforlarını yansıtıyor.
Küresel tesirler ve taahhütler
G20 üyesi olarak Türkiye’nin Basel Bankacılık Kontrol Komitesi tarafından belirlenen standartlara uymakla yükümlü olduğunu belirtmek gerekiyor. Merkezi İsviçre’nin Basel kentinde bulunan BCBS, dünyanın dört bir yanından 63 merkez bankasından oluşuyor. Ayrıyeten dünya Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYH) yaklaşık %95’ini temsil eden memleketler arası bir finans kuruluşu. Bu global erişim, yeni kripto para ünitesi açıklama standartlarının memleketler arası bankacılık ortamındaki ehemmiyetinin altını çiziyor.
Bu standartların uygulamaya konulması, kripto para ünitelerinin klâsik finans kurumlarındaki artan rolünü pekiştiriyor. Ayrıyeten btcpiyasasi.com olarak baktığımızda bu gelişen finansal ortamda istikrar ve şeffaflığı sağlıyor. Başka taraftan düzenleyici önlemlere duyulan muhtaçlığı vurguluyor.