SegWit, bitcoin işlemlerinden imza verilerini kaldırarak bir blok zincirindeki blok boyutu sınırının artırıldığı süreçtir.
SegWit (Segregated Witness), verilerin depolanma şeklini değiştiren bir protokol yükseltmesidir. Litecoin’de 10 Mayıs 2017’de ve Bitcoin’de 23 Ağustos 2017’de etkinleştirildi.
SegWit Nedir?
Segwit, bitcoin işlem ücretlerini azaltan bir tekniktir. Segwit, tüm işlemlerin imzalarını bir araya getirerek bir bitcoin bloğundaki tüm imza verilerini sonuna kadar taşır. Bu, bitcoin blok zincirinin güvenliğini korurken aynı miktarda alana daha fazla işlemin sığmasını sağlar. Blok başına daha fazla işlemin en önemli faydası, eski işlemlere kıyasla her işlemin işlem maliyetinin düşmesidir.
Segwit, eski bitcoin’den farklı adresler kullanır ve bazı üçüncü taraf cüzdanlar veya hizmetler segwit adreslerini desteklemeyebilir. Zion , aynı cüzdan içinde hem segwit hem de eski adresleri destekler ve istediğiniz zaman bunlar arasında geçiş yapabilirsiniz.
Geliştirici Pieter Wiulle, fikri ilk olarak Aralık 2015’te Scaling Bitcoin konferansında sundu.
Birçoğu bunu bitcoin’in ölçekleme sorununa uzun zamandır beklenen bir çözüm olarak düşündü. Ana protokoldeki maksimum blok boyutu 1 MB’dir ve bu, bitcoin’in işleyebileceği işlem sayısını saniyede yaklaşık 7 ile sınırlar. Bu, bitcoin’in potansiyel büyümesini sınırlayacak ve kullanılabilir bir yüksek hacimli ödeme sistemi olmasını engelleyecekti.
Yükseltme, bitcoin’in bloklarında daha fazla sayıda işlemi mümkün kılarken, SegWit’in ilk amacı, bitcoin kodunda işlem esnekliği adı verilen bir hatayı düzeltmekti. Bu kusur, herkesin işlem kimliğini (ve sonraki hash’i) değiştiren küçük ayrıntıları değiştirmesine izin verdi, ancak içeriği değiştirmedi. Bitcoin için kritik bir sorun olmasa da ikinci katman protokolleri ve akıllı sözleşmeler gibi daha karmaşık özelliklerin gelişmesini engelledi.
SegWit, imza bilgisini kaldırarak ve temel işlem bloğunun dışında saklayarak işlem şekillendirilebilirliğini sabitledi. Bununla, imzalar ve komut dosyaları, işlem kimliğini etkilemeden değiştirilebilir.
Çok daha fazla önem kazanan bir yan fayda, imza bilgisi olmadan işlemlerin çok daha hafif olmasıdır. Bu, bir bloğa daha fazlasının sığabileceği ve bitcoin’in blok boyutunu değiştirmeden daha büyük bir verim işleyebileceği anlamına gelir.
SegWit, “block weight” (blok ağırlığı) adlı yeni bir konsept tanıttı. Bu, imza verileri olan ve olmayan blok boyutunun bir karışımıdır ve 4 MB ile sınırlandırılmıştır, temel işlemler için blok boyutu sınırı ise 1 MB olarak kalır. Bu, SegWit yükseltmesinin önceki protokolle uyumlu olduğu ve bir hard fork ihtiyacını ortadan kaldırdığı anlamına gelir.
Bu nedenle, SegWit blok boyutu sınırını artırmaz, ancak 1MB’lik bloklar içinde daha fazla sayıda işleme olanak tanır. 4 MB üst sınır, teknik olarak 1 MB temel işlem bloğunun bir parçasını oluşturmayan ayrılmış tanık verilerini içerir.
SegWit’in mümkün kıldığı bir diğer büyük adım, yıldırım ağı gibi ikinci katman protokollerinin geliştirilmesini desteklemesidir. Dövülebilirlik düzeltmesi, onaylanmamış işlemlere dayanan herhangi bir özelliği daha az riskli ve tasarımı daha kolay hale getirdi.
Yıldırım ağı, sık, küçük işlemleri zincir dışına alarak, yalnızca kullanıcılar hazır olduğunda bitcoin blok zincirine yerleşerek bitcoin’in işlem kapasitesini daha da artıracaktır.
SegWit aktivasyonu ayrıca MAST (daha karmaşık bitcoin akıllı sözleşmeleri sağlar), Schnorr imzaları (başka bir işlem kapasitesi artışına olanak tanır) ve TumbleBit (anonim bir üst katman ağı) gibi diğer özellikler üzerindeki geliştirme çalışmalarını da hızlandırdı.
Bitcoin topluluğundaki herkes SegWit’in bitcoin’in beklediği çözüm olduğu konusunda hemfikir değil. Bazıları bunun bir “kutuyu tekmelemek” ve en iyi ihtimalle geçici bir çözüm olduğuna inanıyor.
SegWit’e direnç, yeni bir işlem yapısına güvenmek yerine daha büyük bir blok boyutu limiti uygulamayı seçen bitcoin ağının bir çatalı olan bitcoin cash’in geliştirilmesinin arkasındaki faktörlerden biriydi.
Ne Durumda?
Belirgin avantajlara rağmen, yükseltmenin kullanıma sunulması yavaş ilerliyor. Piksel zamanında, işlemlerin %14’ü yeni formatı kullanıyordu.
Bunun ana nedeni, birçok cüzdanın henüz SegWit desteği eklememiş olmasıdır. Trezor, Ledger, Electrum ve Kraken gibi bazı büyük isimler bunu çoktan desteklemeye başladı.
Ana bitcoin kodunun aynı zamanda SegWit dostu ayarlamalar yapmasıyla, bu hem kullanımda hem de ek işlevsellik denemelerinde bir artışa yol açabilir. Bitcoin Core, web sitesinde SegWit entegrasyonu üzerinde çalışan işletmelerin ve projelerin bir listesini tutuyor.
Yükseltmeyi daha fazla cüzdan benimsedikçe, SegWit yapısını kullanan işlemlerin yüzdesi artacak ve bloklar daha fazla sayıda işlem içerdiğinden bitcoin ücretleri düşecektir. Ayrıca, yıldırım ve benzeri ikinci katman protokollerinin geliştirilmesi, bitcoin’in kapsamını ve potansiyelini artırarak daha fazla destek almalıdır. Bunun bir gecede gerçekleşmesi pek mümkün değil ancak değişiklik önemli ve ileriye doğru atılmış büyük bir adımı temsil ediyor.
Kaynak: Coinkolik