Dünya çapındaki Bitcoin madencileri, konut elektrik maliyetlerinde değerli farklılıklar yaşıyor. CoinGecko’nun yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki ferdî Bitcoin madencilerinin yaptığı harcamalardaki keskin zıtlığı vurguluyor. Buna nazaran dikkat cazibeli bir biçimde, Lübnan’da bir BTC madenciliği çok ucuz. İtalya’dakinden yaklaşık 783 kat daha az maliyetli. Rapor maliyet ortamındaki kıymetli farklılıkları ortaya çıkarıyor. Ayrıntılara bakalım.
Kârsız Bitcoin madencilik ülkeleri listesinde Avrupa başı çekiyor
CoinGecko’nun raporu, Avrupa’nın Bitcoin madenciliği için en az kârlı on ülkeden dokuzuna konut sahipliği yaptığını gösteriyor. Başka taraftan bunun en önemli nedeninin yüksek hane halkı elektrik maliyetleri olduğunu vurguluyor. Tek başına BTC madenciliğinin sadece hane halkı elektrik maliyetlerine bağlı olarak kârlı olduğu 65 ülke ortasında Asya 34, Avrupa ise sadece beş ülkeye sahip.
Ancak, bağımsız olarak faaliyet gösteren Bitcoin madencilerinin zorluğu var. Buna nazaran, normlara meydan okuyan global ortalama hane halkı elektrik maliyetleriyle karşılaşmakta. Raporda şu tabirler yer alıyor:
“1 BTC madenciliği için ortalama hane elektrik maliyeti 46.291,24 dolar. Bu sayı Temmuz 2023’te 1 BTC’nin ortalama günlük fiyatından (30.090,08 dolar) %35 daha yüksek.”
İtalya en değerli madencilik merkezi olarak listelerin başında
İtalya, Bitcoin başına 208.560 dolar üzere şaşırtan bir maliyetle konut tipi Bitcoin madenciliği için en maliyetli ülke olarak ortaya çıkıyor. Bunu bir perspektife oturtmak gerekirse, İtalya’da bir Bitcoin madenciliği, yazıyı yazarken yaklaşık dokuz BTC kıymetine eşittir.
Avusturya ve Belçika ise 184.352 ve 172.382 dolarlık maliyetleriyle ikinci ve üçüncü sırada yer alıyor.
Lübnan’ın fevkalâde madencilik avantajı
Aksine, Lübnan’ın hane halkı elektrik fiyatları ferdî madenciler için cazip bir teklif sunmakta. Ayrıyeten yalnızca 266 dolar karşılığında bir Bitcoin üretmelerini sağlamaktadır. Bu çarpıcı fark, Lübnan’ı Bitcoin madenciliği için ülkü bir yer olarak konumlandırıyor. Öteki taraftan İtalya’nın 208.560 dolar olan maliyetinden yaklaşık 783 kat daha ucuz bir maliyet sunuyor.
Başka bir örnek daha var. Buna nazaran İran, BTC başına 532 dolarlık üretim maliyetiyle bu ülkeyi takip ediyor. İran 2019’da Bitcoin madenciliğini yasallaştırdı. Fakat, ülke kış aylarında güç şebekesinin zorlanması nedeniyle madencilik faaliyetlerini aralıklı olarak yasakladı. Btcpiyasasi.com tarafından daha evvel yayınlanan bir haberde İran’ın yaklaşık 150.000 adet kripto madencilik ekipmanına el koyduğu vurgulanmıştı.
Düşük maliyetli Bitcoin madenciliği ülkelerinin potansiyelini keşfetmek
Binance CEO’su Changpeng Zhao “CZ”, 19 Ağustos’ta bir X gönderisinde bu hususa değindi. Düşük elektrik maliyetlerine sahip ülkelerin Bitcoin madenciliği için sunabileceği fırsatlar üzerinde durdu. Kuşkucu tutumunu sürdüren ve daha fazla araştırma yapılması gerektiğini kabul eden CZ’nin dikkat çektiği bir nokta var. Fizibilite ve lojistik üzere potansiyel faktörlerin bu ülkelerdeki madencilik ortamında kıymetli rol oynayabileceğine dikkat çekiyor.
Tartışmaya katılan bir X kullanıcısı değerli bir bilgi veriyor. Bu düşük maliyetli ülkelerinin birçoklarının elektrik kıtlığı ile gayret ettiğini belirtiyor. Öteki taraftan ekseriyetle yaz aylarında yahut ağır saatlerde ağır endüstrileri kısıtladığını vurguluyor.