İçerik
Robert Kiyosaki’den Bitcoin ve ABD Doları Üzerine Önemli Gözlemler
Amerikalı finansal analist ve çok satan kitabın yazarı Robert Kiyosaki, lider kripto para birimi olan Bitcoin’in ABD dolarından daha üstün olabileceğine dair iki önemli nedeni paylaştı. Kiyosaki, bu görüşünü desteklemek için Gresham Yasası ve Metcalfe Yasası gibi temel ilkeleri vurguladı.
Bitcoin Hakkında Kiyosaki’nin Düşünceleri
Zengin Baba Yoksul Baba’nın yazarı Robert Kiyosaki, 2008 finansal krizine dair öngörüleriyle “kriz kâhini” olarak anılmaktadır. Geçtiğimiz günlerde, X platformunda (eski adıyla Twitter) Bitcoin’in ABD dolarına karşı daha güçlü bir alternatif olabileceğini belirtti. Kiyosaki, Gresham Yasası çerçevesinde, kötü paranın iyi parayı dolaşımdan “kovduğunu” ifade etti. Bu bağlamda, ABD doları dahil olmak üzere fiat para birimlerinin enflasyon ve aşırı para basımı nedeniyle güvenilirliğini yitirdiğini vurguladı.
Kiyosaki, Bitcoin’in yanı sıra altın ve gümüşün de “iyi para” olduğunu belirtti. İnsanların artık kağıt paraya güven duymadığına dikkat çekerek, bu tür varlıkların yatırım için en güvenli seçenekler haline geldiğini savundu. Altın ve gümüş gibi fiziksel metallere olan güvenin uzun tarihi göz önünde bulundurulduğunda, kripto paraların da benzer bir kabul gördüğünü iddia etti. Robert Kiyosaki, şunları ekledi:
- “İyi para (altın ve gümüş), yıllardır sahte ABD dolarından saklanıyor. Bugün altın, gümüş ve Bitcoin; sahte ABD dolarından saklanmaya zorluyor.”
Bitcoin Yatırımı İçin Teşvikler
Özellikle Binance kurucusu Changpeng ‘CZ’ Zhao ve Kiyosaki, artan FOMO (Fear of Missing Out – Kaçırma Korkusu) ortamında dipten Bitcoin satın almayı teşvik ettiler. CZ, Bitcoin’in volatilitesine dikkat çekerken, sorumlu yatırım tavsiyelerinde bulundu. Kiyosaki ise Bitcoin’in servet yaratma potansiyelini öne çıkararak, bireyleri uzun vadeli kazançlar için yatırım yapmaya çağırdı. Ayrıca, Metcalfe Yasası’na atıfta bulunarak, bir ağın değerinin kullanıcı sayısıyla doğru orantılı olarak arttığını ifade etti. Bu bağlamda, Bitcoin’in genişleyen kullanıcı ağı ve küresel benimsenmesinin artan değerine katkı sağladığını açıkladı.
Kiyosaki, Bitcoin’in ağ büyümesini, franchise ağları ve büyük şirketler gibi yerleşik sistemlerle karşılaştırarak, BTC’nin merkezi olmayan yapısının bireyler ve işletmeler için işlem ve değer depolama imkanı sunduğunu belirtti. Ancak, Goldman Sachs CEO’su David Solomon kısa bir süre önce Bitcoin’i spekülatif bir varlık olarak değerlendirdi ve ABD dolarının hâkimiyetine olan inancını yineledi. Goldman Sachs, blockchain teknolojisini araştırırken, düzenlemeler nedeniyle doğrudan Bitcoin sahibi olma konusunda kısıtlamalara gitmektedir.
Bitcoin, Altın ve Gümüş: ABD Dolarına Alternatif mi?
ABD doları, küresel güvenin azalmasıyla karşı karşıya kalırken, Kiyosaki Bitcoin, altın ve gümüş gibi varlıkların bu duruma meydan okuduğunu belirtti. Fiat para birimlerine aşırı bağımlılığın ekonomik istikrarsızlığa yol açtığını ve bireyleri alternatif arayışına yönlendirdiğini ifade etti. Bitcoin ağı, sınırlı arzı ve merkezi olmayan yapısıyla enflasyona karşı bir koruma aracı olarak giderek daha fazla ilgi görmekte.
Kiyosaki, bu varlıklara geçişin, fiat para birimlerinin değer kaybına doğal bir yanıt olduğunu vurguladı. Somut varlıklar, belirsiz zamanlarda daha güvenilir bir değer deposu olarak öne çıkmakta. Zengin Baba Yoksul Baba yazarı, aynı zamanda pervasız para politikaları ve mali kötü yönetimin neden olduğu büyük bir piyasa çöküşü konusunda da uyarıda bulundu. Bu ekonomik gerilemenin, hükümetlerin aşırı miktarda para basma kararlarına bağlı olduğunu ifade etti. Kiyosaki’ye göre, bu para basma stratejileri fiat para birimlerinin değerini önemli ölçüde düşürmektedir.