Yakın tarihli bir gelişmeye nazaran Ripple Labs ve Gürcistan Ulusal Bankası (NBG), bilhassa Dijital Lari olmak üzere bir merkez bankası dijital para ünitesi (CBDC) araştırmaları konusunda ilerleme kaydediyor. Pazar günü duyurulan iştirak, Gürcistan’da ekonomik büyümeyi ve iş pahasını teşvik etmede blockchain teknolojisinin potansiyelini araştırmayı amaçlıyor.
Ripple’ın CBDC platformu, çeşitli adaylar tarafından Proje Yürütme Planlarının (PEP’ler) sunulmasını içeren bir yarışın akabinde bu proje için seçildi. Ripple’ın yeni XRP defter tabanlı sistemi üzerinde çalışan platform, kapsamlı uçtan uca tahliller sunuyor ve global olarak yürütülen beş pilot programdan elde edilen kanıtlanmış tecrübeye sahip. Bir merkez bankası dijital para ünitesi için temel bir özellik olan dijital para akışı üzerinde denetim sağlar.
NBG, bir CBDC geliştirmek için Mayıs 2021’den bu yana teknoloji ve finans firmalarından faal olarak yardım arıyor. Banka, perakende kolaylığını ve birlikte çalışabilirliği artırmak için modüler bir yaklaşım uyguluyor ve blok zinciri teknolojisi kullanımında dönüştürücü ilerlemeler bekliyor. Fakat, Dijital Lari için muhakkak bir lansman tarihi belirlenmedi.
Daha evvel, Ripple Labs ve NBG’nin Gürcistan’ın birinci CBDC pilot programını başlattığı ortaya çıkmıştı. Ulusal para ünitesi Lari’nin (GEL) dijitalleştirilmesine yönelik bu değerli adım, CBDC’lerin nasıl faal bir halde basılabileceğini, yönetilebileceğini, süreç görebileceğini ve kullanılabileceğini göstermek için Ripple’ın CBDC platformundan yararlanacak.
Ripple, projeye olan derin anlayışı ve bağlılığı nedeniyle öbür dokuz yarışmacı ortasından seçildi. Platform, pilot basamak sırasında seçilen kullanım durumları için canlı bir ortamda test edilecek. Ripple Merkez Bankası Angajmanları Lider Yardımcısı James Wallis, NBG’yi ülkede blockchain teknolojisinin keşfedilmesine öncülük ettiği için takdir etti.
Bu makale yapay zekanın takviyesiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Koşul ve Şartlar kısmımıza bakın.