Ripple Nedir ?

İçerik

Ripple Nedir ?

İlk bilinmesi gereken şey Ripple’in hem bir platform hem de bir para birimi olduğudur. Ripple platformu, hızlı ve ucuz işlemlere izin verecek şekilde tasarlanmış açık kaynaklı bir protokoldür.

Basit bir ödeme makinesi olmayı amaçlayan Bitcoin’den farklı olarak, Ripple dünya çapında tüm uluslararası işlemlere hakim olacak bir sistem olarak tasarlandı.

Platformun kendi para birimi (XRP) var, fakat aynı zamanda, herkes Ripple platformu RippleNet üzerinden kendi kripto paralarını yaratmak içinde kullanabilir.

RippleNet Nedir ?

RippleNet, dünya çapında para göndermek için engelsiz bir deneyim sunan, Ripple tarafından geliştirilen çözümleri kullanan bankalar ve para hizmetleri işletmeleri gibi kurumsal bir ödeme sağlayıcıları ağıdır.

Üstelik, platform Bitcoin dahil olmak üzere herhangi bir para biriminde ödeme yapmanıza izin veriyor ve minimum 0.0001 dolarlık bir iç işlem komisyonuna sahip. Tamamen ücretsiz olmamasının tek nedeni ise DDos saldırılarını önlemek.

Ripple Coin (XRP) Nedir ?

XRP, Ripple Ağı boyunca değer aktarımını temsil etmek için kullanılan bir kripto para. XRP’nin temel amacı diğer kripto para birimleri ve fiat borsaları için bir arabulucu olmak. Aslında XRP’yi tanımlayack en iyi terim ”joker” olacaktır. Euro-dolar değişimi yapmak isterseniz, minimum dolar veya Euro komisyonu ile yapabilirsiniz. Yukarıda vurgulandığı gibi, Ripple’deki işlem maliyeti $ 0.00001’dir.

Ripple (XRP)’yi Kim Yarattı?

Çalışan bir prototip olarak protokol 2004’te geri çekildi. Ama gerçek tarihi, 2013 yılında, EDonkey ağının yaratıcısı Jed McCaleb, Ripple Labs’a yatırım yapmak için bir grup ünlü yatırımcıları davet ettiğinde başlıyor.

Ripple Labs Kurucuları Kimlerdir ?

Chris Larsen, melek yatırımcı, işletme yöneticisi ve kripto piyasada en zengin kişi olarak kabul edilen bir gizlilik aktivisti. Online finans hizmetleri alanında çeşitli girişimlerin birlikte kurucusu olduğu bilinen şirket, 1996 yılında bir online mortgage e-kredisiyle başlıyor.

Jed McCaleb ise tanınmış bir programcı ve girişimcidir. Ripple, Stellar, eDonkey, Overnet ve bir kripto para borsası da dahil olmak üzere birkaç kripto girişiminde bulunmuştur. Gox (hisselerini sattı ve platform hack’lemeden önce yeniden kodlandı). Dünya çapındaki tüm Bitcoin işlemlerinin % 70’ini idare ediyordu.

Ripple Protokolü Konsensüs Algoritması (RPCA) Nedir ?

Bitcoin veya Ethereum‘un aksine, Ripple’ın bir blockchain’i bulunmuyor. Blockchain olmayan bir kripto para birimi oldukça garip gelebilir. Çünkü blockchain işlemleri doğrulayan ve her şeyin yolunda gitmesini sağlayan sistem. Bu amaçla Ripple kendi patentli teknolojisini, Ripple protokolü konsensüs algoritması (RPCA)’nı oluşturdu. İsimdeki “konsensüs” sözcüğü, her düğümün diğerleriyle uzlaşmaya varması durumunda sorun olmadığını gösteriyor.

Ripple Ne İçin Kullanılır ?

  1. Düşük komisyonlu döviz ticareti. Doğrudan birbirine dönüştürülemeyen birçok para birimi var. Dolayısıyla, bankaların ABD dolarını arabulucu olarak kullanması gerekiyor. Yani, bir çifte komisyon var: A’dan B’ye USD ve USD’ye para dönüştürmek. Ripple de bir arabulucudur ama USD’den çok daha ucuzdur.
  2. Hızlı uluslararası işlemler. Ortalama işlem süresi 4 saniyedir. Bitcoin için 1 saat ya da daha fazlası gereklidir. normal bankacılık sistemleri için ise birkaç gün.
  3. Ödeme ekosistemi. Kullanıcı, hızlı ve ucuz işlem için temel olarak kendi para birimini düzenleyebilir. Örneğin, koleksiyoncular arasında vintage vinyl’leri veya aksiyon figürlerini satın almak ve görmek için bir para birimi oluşturabilirsiniz.

Ripple’ın Faydaları Nelerdir ?

  • Ripple başlangıçta günlük ödeme sistemi olarak tasarlanmıştır bu nedenle Bitcoin’den çok daha güçlüdür. Sonuç olarak, işlemler çok daha hızlı ve daha ucuzdur.
  • Ripple’nin ana odak noktası bankalar tarafından kullanılmak üzere resmi bir organizasyon olarak başladı. Bu yüzden birçok kripto para birimi gibi çoklu düzenleme kontrolleri söz konusu değildir.
  • Ripple, birleşik bir asgari komisyon ile herhangi bir para birimine veya değerli (altın gibi) madenlerle takas edilebilir.
BTC Piyasası

Recent Posts

CoinGecko, 11-17 Ocak 2025 Haftası Trend Kripto Paralarını Açıkladı

CoinGecko, 11-17 Ocak 2025 haftasında öne çıkan trend kripto paralarını açıkladı. Kripto para dünyasındaki son…

2 saat ago

Kripto Para Piyasasında Çılgınlık ve FOMO Etkisi

Kripto para piyasasında çılgınlık ve FOMO etkisi, yatırımcıların duygusal kararlar almasına neden oluyor. Bu yazıda,…

2 saat ago

Donald Trump’ın Kripto Para Serveti ve TRUMP Meme Coin’in Yükselişi

Donald Trump'ın kripto para dünyasındaki etkisi ve TRUMP Meme Coin'in yükselişi hakkında her şeyi keşfedin.…

2 saat ago

Kripto Piyasasında Trump Yönetimi ve Altcoinlerin Yükselişi

Kripto piyasasında Trump yönetiminin etkileri ve altcoinlerin yükseliş trendleri üzerine derinlemesine bir analiz. Yatırımcılar için…

3 saat ago

Solana’da Fiyat Kırılması: Yükseliş Trendinin Sebepleri

Solana'da fiyat kırılması ve yükseliş trendinin sebeplerini keşfedin. Kripto para dünyasındaki son gelişmeler, piyasa analizi…

3 saat ago

Donald Trump’ın Yeni Meme Coin’i OFFICIAL TRUMP (TRUMP Coin): Yükseliş ve Riskler

Donald Trump'ın yeni meme coin'i OFFICIAL TRUMP (TRUMP Coin) hakkında her şey! Yükselişi, potansiyel kazançları…

4 saat ago