Blockchain güvenlik firması TRM Labs, ISIS kümesinin kripto paralar ile 2 milyon dolardan fazla para topladığını söyledi. Bu süreçlerin birçok, sık kullanılan bir altcoin üzerinden gerçekleştiriliyor.
Terör finansmanı bu altcoin ağını kullanıyor
Blockchain istihbarat firması TRM Labs, yeni raporunda, terör kümesi ISIS’in para toplama faaliyetleri için kripto para ünitesini giderek daha fazla kullandığını belirtti. Rapora nazaran, on-chain bulgular, Tacikistan, Pakistan, Afganistan ve Endonezya’daki IŞİD yanlısı ağların faaliyetleri için kripto kullandığını gösteriyor. Bu süreçlerin birçok, Tron ağındaki Tether USDT’de gerçekleştiriliyor.
Bulgular, hatalıların yasa dışı süreçleri için USDT üzere stablecoin’leri giderek daha fazla tercih ettiğini doğruluyor. IŞİD yanlısı kümeler, Afganistan’daki bir IŞİD üyesine (ISKP) katılmak üzere savaşçıları toplamak için kriptoları kullanıyor. Tacikistan’daki bu türlü bir küme, 2022’de 2 milyondan fazla USDT aldı.
TRM Labs, hesabın gerisindeki kişiyi belirlemek için yetkilileri uyardığını açıkladı. Bu ifşa, Türk yetkililerin 22 Haziran’da Şamil Hukumatov’u tutuklamasına yol açtı. Hukumatov, IŞİD’in üst seviye bir bağış toplayıcısıdır. Dddiaya nazaran bağış toplamanın ardındaki şahısta oydu.
Endonezya, Afganistan ve Pakistan’daki öbür IŞİD yanlısı kümeler da kripto paralarla fon topluyor. Bu kuruluşlar, 2022’de toplam 567.000 dolarlık kripto para bağışı aldı.
Chainalysis kripto paraların hata ortağı olmadığını söyledi
Chainalysis, bu ayın başlarında kripto paranın hata dostu olmadığını ve hatalılar tarafından kullanımının bu yıl %65 oranında düştüğünü bildirmişti. Firma, fidye yazılımı saldırganlarını ve karanlık ağları içeren yasa dışı faaliyetlere odaklandı. Ayrıyeten, kripto dolandırıcılarının gelirinin bu yıl içinde %77 oranında düştüğünü bildirdi.
Bununla birlikte, genel kripto hatalarındaki düşüş, düzenleyicileri suçluları tercih ettiği konusunda ikna etmedi. Kuveyt’de kara para aklama ve terörün finansmanı için mümkün kullanımlarını münasebet göstererek kripto paraları yasakladı. Belarus ve Avustralya üzere yasaklamayan ülkeler bile yasadışı hedeflerle kullanımlarını sınırlamak için tedbirler alıyor. Bilhassa Belarus, siber hatayla gayret için P2P kripto süreçlerini yasaklamayı hedefliyor. Öbür yandan, Avustralya ise bankaları ödemeleri “yüksek riskli” borsalara sınırlıyor
Ayrıca Chainalysis, yasa dışı fonların kimliğe bürünme dolandırıcılığına geçişinde kaygı verici bir artış tespit etti. Hatalılar, bilhassa kendilerini ünlü yahut varlıklı bireyler üzere göstererek zorla para alıyorlar. Toplam gelir bu yıl %23 düşerken, dolandırıcılara akan para yıllık %49 arttı.
Fidye yazılımı alımları da hatadaki genel düşüşün önüne geçerek yıldan bugüne 449,1 milyon dolara yükseldi. Fidye yazılımı hatası artmaya devam ederse, 2023’ün sonunda çalınan toplam ölçü 939 milyon dolara ulaşacak. Btcpiyasasi.com olarak 2023 birinci yarısında meydana gelen hack teşebbüslerine dair yeni bir Beosin raporuna bu yazıda yer verdik.
Dogecoin (DOGE) yükseliş trendini sürdürüyor! Raoul Pal'ın derinlemesine analizleri ile kripto para dünyasındaki son gelişmeleri…
Bitcoin borsalarından 6 milyar dolarlık çıkışın ardındaki balina aktivitelerini ve fiyat analizlerini keşfedin. Kripto para…
Yapay Süper Zeka İttifakı (FET) hakkında kapsamlı bir analiz. Yükseliş momentumunu kaybedip kaybetmediğini, sektördeki gelişmeleri…
Ki Young Ju, Bitcoin için 141 bin dolar hedefini açıkladı. Kripto para dünyasında önemli bir…
Ripple ve SEC arasındaki anlaşma söylentileri giderek güçleniyor. Kripto para dünyasında merakla beklenen bu gelişme,…
Binance Futures'ta heyecan verici gelişmeler! 1000WHYUSDT ve 1000CHEEMSUSDT sürekli vadeli işlem sözleşmeleri ile ticaret yapma…