Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Giray Saynur Derman, Anadolu Ajansı muhabirlerine verdiği demeçlerde Koronavirüsü ve dünyanın Koronavirüsten nasıl etkileneceğini değerlendirdi.
Dünya genelinde neredeyse 2.5 milyon kişiye bulaşan Koronavirüs şu ana dek 170 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı. Bu virüsün tam olarak ne zaman, ne şekilde kontrol altına alınacağı bilinmiyor. Fakat Prof. Dr. Derman’a göre kesin olan bir şey var ki o da Koronavirüs sonrasında “artık bildiğimiz o eski dünya”yı görmeyeceğiz. Bu salgının her ülkeyi, kurumu, lideri etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Derman, Koronavirüs sonrası dünya ile ilgili şunları söylüyor:
“Dünya salgından sonra artık bildiğimiz o eski dünya olmayacak, çok daha farklı yeni bir yönetim modeli, farklı bir küresel sistem ve farklı bir dünya liderliği gelişecek. Salgının sağlık boyutundan başka siyasi, ekonomik, askeri ve psikolojik boyutları da var. Salgının dünya ekonomisi üzerinde de kalıcı etkisi olacak. Pandemi savunma bütçeleri üzerinde de çok önemli ekonomik sonuçlar doğuracak.”:
Koronavirüs yüzünden bazı bölgelerde yaşam durma noktasına gelmişken dijital dönüşüm de hız kazanmaya başladı. İnsanlar virüs korkusuyla daha az kağıt/madeni para kullanmaya, online alışveriş yapmaya başladılar. Bu süreçte birçok ülkede uzaktan eğitim modeline geçildi ve birçok kişi evden çalışmaya başladı.
Prof. Dr. Derman bu dönüşüm sürecinin Koronavirüs sonrasında da devam edeceğini ve birçok şeyin eskisi gib olmayacağını düşünüyor. Onun görüşlerine göre Koronavirüs sonrasında tabiri caizse daha ‘dijital’ bir dünyayla karşılacağız. Ve bu dünyada bizi Bitcoin benzeri bir dijital para da bekliyor olacak:
“Bütün bunlardan anlaşılacağı üzere dijital bir dünya platformu oluştu. Artık ‘zoom’, ‘classroom’ uygulamalarıyla yeni dijital eğitim platformu, siyasette kongreler yerine, yüz yüze iletişim yerine telekonferans yöntemi, para yerine bitcoin benzeri dijital para, kısacası yapay zeka, insana ihtiyaç olmayan yepyeni bir sisteme merhaba.“
Prof. Dr. Derman’a göre tüm bunlar aslında yeni bir dünya düzeninin eşiğinde olduğumuzu gösteriyor. Onun görüşlerine göre henüz ‘Neo-liberalizmin sonu geldi’ demek için “çok erken” olsa da dünyanın artık “21.yüzyılın başındaki küreselleşme sistemine artık geri dönmesi çok düşük bir ihtimal.”
SEC, kripto varlıkların denetimini güçlendirmek için özel bir görev gücü oluşturdu. Bu adım, sektördeki şeffaflığı…
Pump.fun, Solana tabanlı meme coin platformu hakkında eleştirileri ve toplu dava sürecini derinlemesine inceliyor. Yatırımcılar…
Solana (SOL) ve Cardano (ADA) ile 2025 yılına yönelik en iyi yatırım fırsatlarını keşfedin. Kripto…
Circle, Hashnote'u satın alarak tokenizasyon alanındaki iddiasını güçlendiriyor. Bu stratejik hamle, Circle'ın dijital varlıklar üzerindeki…
Trump'ın kabinesindeki isimlerin kripto para yatırımları, finans dünyasında dikkat çekiyor. Bu yazıda, kabinedeki üyelerin kripto…
MicroStrategy'nin Bitcoin yatırım stratejisi ve hisse arzı artışı hakkında derinlemesine bir analiz. Şirketin kripto para…