Polygon Labs geliştirici münasebetler mühendisi Jarrod Watts, Blast blokzincirinin multisig yapısı ve para çekme fonksiyonu bakımından sıkıntılı olduğunu sav etti.
NFT projesi Blur’un kurucu ortağı Pacman tarafından yönetilen Blast, sansasyonel bir biçimde büyüyor. Blast, şimdi resmi olarak kripto para ünitesi çıkarmadı ve lansman gerçekleştirmedi. Lakin Blast, iştirakçilerin erkenden dahil olmaları gayesiyle ağ aktivitesini başlattı. Kullanıcılar yeni katman-2 blokzincirine ağır ilgi gösterdi. Blast, son dört günde 400 milyon doları aşan bir toplam kilitli varlığa (TVL) erişti.
Blast’ın yarım milyar dolarlık büyümesinin gölgesinde, Polygon Labs geliştirici bağlantılar mühendisi Jarod Watts’ın savı bomba tesiri yarattı. Watts, Blast blokzincirinin göründüğünden daha zahmetli olduğunu argüman etti.
Polygon Labs’ten Jarod Watts, Blast blokzincirini topa tuttu!
Blur’un desteklediği ve Blur kurucu ortağı Pacman’ın hazırladığı Blast, kısa müddette kripto bölümünün incilerinden birisi oldu. Blast blokzinciri, Şubat 2024’e hazırlık yaparken, 400 milyon dolarlık sansasyonel bir toplam kilitli varlığa (TVL) erişti. Şimdi blokzincir lansmanı yapılmasa da topluluk ağır ilgi gösteriyor.
Blast’ın Şubat 2024 tarihinde lansman gerçekleştirmesi ve airdrop yapması bekleniliyor. Beklentiler, projeye günden güne daha fazla kripto yatırımcısını çekiyor.
Blast’ın güçlü büyümesinin art perdesinde, gündeme değişik bir tez düştü. Polygon geliştirici münasebetler mühendisi Jarrod Watts, X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda Blur blokzincirini gaye aldı.
"Blast is just a 3/5 multisig…"
I spent the past few days diving into the source code to see if this statement is actually true.
Here's everything I learned:
— Jarrod Watts (@jarrodWattsDev) November 23, 2023
Watts, tweet serisinde, Blast’ın 3/5 multisig yapısına sahip olduğunu belirtti. 3/5 multisig, rastgele bir akıllı mukavele değişikliğinde 5 anahtar sahibinden 3’ünün onayının yeteceği manasına geliyor. Blast kaynak kodunu inceleyen Watts, 3/5 multisig modelinin Blast’ın hack’lenme mümkünlüğünü artırdığını ve merkeziyetsizlikten uzaklaştırdığını savundu. Ayrıyeten Watts, 5 cüzdanın sahibinin bilinmediğini ve 3 kişinin iş birliği yapması halinde proje hazinesine dahi erişebileceğini ima etti.
Diğer taraftan Watts, Blast’ın katman-2 olmadığını savundu. Argüman olarak Watts, Blast’ın kullanıcılarından fon kabul ettiğini ve bu fonları LIDO üzere protokollere yatırdığını tabir etti. Ayrıyeten Watts, Blast’ın rastgele bir test ağına sahip olmadığını, ağ süreçlerine konut sahipliği yapmadığını ve bir köprüye sahip olmadığını aktardı. Katman-2’lerin Ethereum ile alakasına değinen Watts, Blast’ın Ethereum’a süreç bilgilerini göndermediğini söyledi. Tüm bu argümanları derleyen Watts, Blast’ın kendisini katman-2 görmesine karşın aslında o denli olmadığını tez etti.
Blast is not an L2.
The Blast smart contract:
1/ Accepts funds from users.
2/ Stakes users' funds into protocols like LIDO.There's no testnet, no transactions, no bridge, no rollup, and no sending of transaction data to Ethereum.
It's not an L2.
(13/24)
— Jarrod Watts (@jarrodWattsDev) November 23, 2023
Konuyla ilgili Watts’ın şu söylemi ise epeyce dikkat cazibeli;
Watts, Blast kod yapısında durumun göründüğünden daha berbat olduğunu ve fonların çalınması için akıllı kontratların değiştirilmesine gerek bile kalmayabileceğini sav etti. Polygon Labs geliştiricisi, 3/5 multisig yapısı nedeniyle fonların yabancı 5 cüzdanın insiyatifine kaldığını tabir etti.
Tüm bu kuşkucu yaklaşımına karşın Watts, Blast blokzincirinde fonların çalınacağını düşünmediğini söz etti. Watts, kelamlarını şöyle tamamladı;