Bildirdiğimiz üzere, birkaç saat evvel, kripto para borsası Poloniex’in taarruza uğradığı ortaya çıkmıştı. Öteki yandan, kripto para alanındaki kullanıcılar, hackerın hangi altcoin projelerini çaldığını merak ediyor. Çünkü hackerın bu altcoinlerde satış baskısı yaratıp yaratmayacağı kaygı konusu oldu. İşte detaylar…
Poloniex hacker’ı 7 altcoin çaldı
Btcpiyasasi.com olarak da bildirdiğimiz üzere TRON kurucusu Justin Sun’ın sahibi olduğu Poloniex, bir hack saldırısyla sarsıldı. Lookonchain tarafından atılan bir tweet’te ortaya çıktığı üzere hacker, Bitcoin ve 7 altcoin projesini çaldı. Poloniex borsasının çeşitli BTC ve altcoin projelerinde yaklaşık 118 milyon doları çaldı. Lookonchain’in tweetine nazaran çalınan varlıklar ortasında şunlar var:
- 32,7 milyon USDT
- 443 BTC (16,5 milyon dolara eşdeğer)
- 6.103 ETH (12,7 milyon dolar)
- 6,75 milyon USDC
- 577 milyar SHIB (4,74 milyon dolar)
- 25,5 trilyon ELON (4,15 milyon dolar)
- 3,65 milyon USDD
- 197,7 milyon OX (2,67 milyon dolar)
Kripto teşebbüsçüsü Justin Sun, çalınan fonları önümüzdeki yedi gün içinde iade etmeleri halinde Poloniex hacker’ına %5 ödül teklif ederek duruma bir biçimde karşılık verdi. Saldırıya ait birinci duyuru bugün erken saatlerde Sun’ın Poloniex’in bir hack olayını araştırdığını belirtmesiyle geldi. Lakin detaylar çok azdı. Bununla birlikte, blockchain güvenlik firması CertiK, borsanın sıcak cüzdanlarından biri olan Poloniex 4’ten 31 milyon dolar kıymetinde kripto varlığın kuşkulu bir hareketini tespit ettiğini bildirdi.
Fonlar yeni bir adrese aktarıldı
Kripto analitik firması Scopescan tarafından yapılan daha ileri tahliller, hack olayına karışan Poloniex adresinin 40 dakika içinde tüm tokenleri ‘0x0A59’ isimli yeni bir adrese aktardığını ve toplamda yaklaşık 60 milyon dolar bedelinde olduğunu ortaya koydu. Yeni adres o vakitten beri çalınan fonları agresif bir biçimde diğer adreslere taşıdı ve Ethereum’a (ETH) dönüştürdü. Son bilgiler Poloniex’in kayıplarının 100 milyon doları aştığını gösteriyor. On-chain bilgiler, iflas eden Voyager VGX tokenleri, Pepe, Polygon’un MATIC’i, Aave, TrueUSD stablecoin, Chainlink’in LINK’i ve daha fazlası dahil olmak üzere çalınan varlıkların kapsamlı bir listesini ortaya koyuyor.
Olaya cevaben Poloniex kısa bir açıklama yayınlayarak, “Cüzdanımız bakım için devre dışı bırakıldı. Cüzdan yine etkinleştirildiğinde bu mevzuyu güncelleyeceğiz.” demişti. Kripto topluluğu daha fazla gelişme beklerken, bu kıymetli atağın yankıları şimdiden kesimde dalgalanmaya başladı. Sun, Poloniex’in sağlıklı bir mali pozisyonda olduğunu ve etkilenen fonları büsbütün geri ödeyeceğini söyledi. Kripto teşebbüsçüsü ayrıyeten, firmanın çalınan fonların geri kazanılmasını kolaylaştırmak için öteki borsalarla işbirliği yapma fırsatlarını araştıracağını söyledi.