P2SH veya Pay-to-Script-Hash adresleri, Bitcoin’de bu adresleri içeren bakiyelerin kilidini açmak için bir dizi talimatın izlenmesi gereken işlemleri alabilen veya gönderebilen adresler oluşturmanıza olanak tanıyan özel bir adres türüdür.
P2SH veya Pay-to-Script-Hash, Bitcoin’e 2012’de eklenen ve işlemleri doğrulama şeklini değiştiren bir yamaydı. En yaygın olarak Bitcoin’de “1” yerine “3” ile başlayan adresler olarak tanımlanabilir.
P2SH Nedir?
Pay-to-ScriptHash veya P2SH olarak da bilinir, ağ Bitcoin’de kullanılan ve Bitcoin’leri komut dosyası karmasında (tek parça) kilitlemenize ve ardından Bitcoin’ler olduğunda orijinal komut dosyasını (dolu) sağlamanıza izin veren bir komut dosyası biçimidir.
Bu özellik, diğer kullanıcılarla kolayca paylaşılabilen özel kullanım komut dosyaları oluşturmayı mümkün kılar. Başka bir deyişle, alışılmamış programlama ile adresler veya işlemler oluşturmanıza olanak tanır. Ve bunlar ancak önceden belirlenmiş bir dizi koşulun yerine getirilmesiyle açılabilir.
2012’den beri Bitcoin ve diğer kripto para birimleri, adreslerinin çoğuna P2SH biçimini dahil etti. Yani işlemler 1 ile başlayan bir adres (ECDSA) yerine 3 ile başlayan bir adrese gönderilir. Böylece, bu biçimde kodlanmış adresler, bir ECDSA genel anahtarının değil, bir betiğin kodlanmış karmasını temsil eder.
Aynı şekilde bu özelliğinden dolayı P2SH formatındaki adresler de genellikle çoklu imza adresleri ile işlemleri gerçekleştirmek için kullanılmaktadır. P2SH ile, diğer işlem türlerinin kodlandığı bir komut dosyasını temsil edebilen adresleri yapılandırabilirsiniz. Örneğin, P2SH ile bir kullanıcı, güvenliğin nasıl yapılandırıldığının farkında olmadan birçok olası veya olağandışı yolla bitcoinlerini güvenli bir adrese gönderebilir. İşlemi alan kullanıcının işlemin kilidini açabilmesi için belirli koşulları veya özel talimatları yerine getirmesi gerekebilir.
P2SH uygulamasının avantajları
Çoklu imza adresleri
P2SH aktivasyonu, Bitcoin sistemi kullanıcılarının çoklu imza adreslerinde işlem yapmasına veya almasına izin verir. Aslında bu, P2SH formatı için bilinen en yaygın uygulamadır. Çünkü P2SH biçimli adresler, bunlarla bağlantılı veya ilişkilendirilmiş özel anahtarların sayısına eşit veya bundan daha az olan bir dizi imzayı desteklemek üzere tasarlanmıştır. Diğer bir deyişle, ilişkili 3 anahtarı olan bir çoklu imza adresinde, 3 anahtar imza sahibi olabilir veya bunlardan yalnızca 2 veya 1’i başarısız olabilir.
Ayrıca, P2SH formatını kullanan Bitcoin adresleri 3 ile başladıkları için kolayca tanınırlar. 3 numara ile başlayan bir adres her zaman bir P2SH adresi olacaktır, ancak her zaman çoklu imza adresi olmayacaktır.
Güvenlik ve Gizlilik
P2SH formatı aracılığıyla bir kullanıcı, o komut dosyasıyla bağlantılı harcama koşullarının ne olduğunu bilmeden herhangi bir komut dosyasını finanse edebilir. Başka bir deyişle, kullanıcı, bu koşulların veya güvenlik talimatlarının yapılandırılması hakkında kısmen veya tamamen bilgi sahibi olmadan bir işlemle ilişkili komut dosyalarını gönderebilir veya paylaşabilir.
Bu nedenle gönderici olması durumunda kullanıcının sadece P2SH adresine yapmak istediği işlemleri göndermesi yeterli olacaktır. Gönderdiğiniz fonların nasıl harcanacağını bilmenize gerek yok. Alıcı veya alıcı olması durumunda, kullanıcının o işlemle ilgili masrafların şartlarını bilmesi gerekir. Bu, size gönderilen kripto para birimlerine erişebilmek için çoklu imza, şifre veya başka bir ihtiyaç arasında değişebilir.
Aynı şekilde, P2SH engelleme komut dosyası komut dosyasının yalnızca bir karmasını içeriyorsa, bu karmadan ne tür bir komut dosyasının geldiğini bilmek imkansızdır. Bir işlemin belirli bir adresten mi yoksa çoklu imzadan mı geldiğini kullanıcının bilmesini imkansız hale getirir.
Daha küçük harcanmamış çıkışlar
Tüm harcanmamış çıkışlar veya utxos Bitcoin, düğümlerin RAM’inde depolandığı gibi, bu depolama alanından tasarruf etmek önemlidir. Böylece, daha küçük dizilere sahip P2SH engelleme komut dosyalarını kullanarak, UTXO’lar daha az depolama alanına ihtiyaç duyacak ve bu da düğümlerin hesaplama açısından daha verimli olmasına ve ağ işlemlerinin doğrulanmasında çevik ve yetkin bir şekilde çalışmasına olanak tanıyacaktır.
Daha düşük komisyon oranları
Bitcoin’de alınan komisyon oranları, aktarılan tutarlar ile değil, işlemlerin büyüklüğü ile ilgili olduğundan, daha kısa uzunlukta bir script hash, işlemi gönderen kişinin paralarını P2SH adreslerine göndermesine gerek kalmadan göndermesini sağlar. Tam komut dosyalarının kullanılması durumunda olacağı gibi.
Bu bugün ciddi bir sorun olmasa da gelecekte olabilir; madencilik ödülleri düşürüldüğünde ve düğümler işlem komisyon oranlarında tutulduğunda.
Takip
P2SH biçimindeki adresler, olmayanlarla olduğu gibi takip edilen her iki adresi de destekler. Böylece kullanıcılar paralarını kolayca gönderebilir ve her iki cüzdanda da işlem yapabilir.
P2SH uygulamasının dezavantajları
Gerçek şu ki, P2SH’nin çok az dezavantajı veya sınırlaması vardır. P2SH, orijinal Bitcoin betiklerinin geliştirilmesinden bir süre sonra uygulandığı için, geliştiriciler o sırada ağda sunulan sınırlamaları düzeltme fırsatı buldular. Ancak, P2SH’nin sınırlamaları şunlardır:
Veri boyutu
P2SH, blok zinciri içinde daha fazla yer kaplar. Bu, tıkanıklığa yol açabilir ve ağın çalışma kapasitesini etkileyebilir. Bunun nedeni, P2SH’de bitcoinlerin engellenmesi sırasında orijinal komut dosyasına 25 bayt daha eklenmesi ve 278 baytlık P2SH kullanan çoklu imza 2/3 komut dosyasının bırakılmasıdır. Aynı 2/3 çoklu imza komut dosyasının P2MS kullanarak sahip olacağı 253 bayta kıyasla.
Kaynak: Coinkolik