ÖZEL HABER: Yeni İktisat İdaresi Kriptoya Aralı mi Davranacak?  

ÖZEL HABER: Yeni İktisat İdaresi Kriptoya Aralı mi Davranacak?  

Paylaş
BTC Piyasası: ÖZEL HABER: Yeni İktisat İdaresi Kriptoya Aralı mi Davranacak?  

13’üncü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni kabine üyelerinin açıklanmasının yankıları sürüyor. Yaklaşık beş yıllık ortanın akabinde Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğuna dönüş yapan Mehmet Şimşek’in misyon teslim merasiminde “rasyonel siyasetlere geri dönüş” sinyali vermesi, iktisat dünyasını da hareketlendirmiş durumda. Keza yaklaşık iki yıldır süregelen kriptoya getirilecek regülasyon çalışmalarına dair yeni iktisat idaresinin nasıl bir hal sergileyeceği ise merak konusu.

Btcpiyasasi.com’a özel konuşan Türkiye kripto dalının öncü isimlerinden akademisyen Tansel Kaya, tıpkı vakitte Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği kısmından mezun. “Avrupa Birliği ve ABD’yle daha uyumlu bir kabineyle karşı karşıyayız” diye konuşan Kaya, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na atanan Mehmet Fatih Kacır’ın ve Merkez Bankası başkanlığına getirilmesi gündeme gelen isimlerden Gaye Erkan’ın Boğaziçili olduğunu hatırlatarak şunları söylüyor: “Bu isimlerin çalışkanlığının ve eğitimlerinin sorgulanacak bir tarafı yok. Boğaziçililer olağanda siyasette hiç yoktur, genelde özel kesime yönelirler. Bu sefer kamu hizmetine geliyor bu beşerler, ülke için kazanım olduğunu düşünüyorum.”

“Mehmet Şimşek geçmişte kriptoya mesafeliydi”

“Sayın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek deneyimli bir isim. Kripto konusuna ise aralı. Hatta kriptoyu Lale Çılgınlığı’na benzetmişti. Ancak alışılmış bu açıklamaları 2018 yılından kalma, devrin şartlarıyla algılamak gerekiyor” diye konuşan Kaya, ekliyor: “Görüşleri ne kadar değişti bilmiyorum ama rasyonel siyasetlere dönmemiz gerektiğini söylüyor.”

“ABD’deki kriptoya dair olumsuz görüş bize sirayet edebilir”

Şimşek’in misyon tesliminde sarf ettiği “rasyonel siyasetlere dönüş” iletisini yorumlayan Kaya, “Rasyonel fikir dediğimizde ABD ve Avrupa’daki finans dünyasının hâkim görüşleri benimsenecek demektir. Bu, kriptoya daha aralıklı bir tablo ortaya çıkarıyor. ABD hayli olumsuz bir tablo çiziyor kripto konusunda. Senatör Elizabeth Warren’ın kriptoya dair olumsuz görüşleri de biliniyor. ABD’deki kriptoya dair olumsuz görüşün bize sirayet edeceğinden kaygı ediyorum” diye konuşuyor.

“Regülasyonlarda Avrupa Birliği düzenlemeleri rehber alınabilir”

Avrupa Birliği’nin son periyotta hayata geçirdiği Kripto Varlık Piyasaları Düzenlemesi’nin (MiCA) kripto varlıkları tanıdığını, tasnif ettiğini, borsaları düzenlediğini ve kripto alım satımına insider trading üzere fesat karıştırılmasına yönelik cezalar getirdiğini hatırlatan Kaya şunları söylüyor: “Bunlar hoş şeyler. Tahminen bu tarafta bir yönelim olabilir, MiCA rehber alınabilir. Tercih edecekleri istikametin de bu istikamette olacağını düşünüyorum. Baktığınız vakit MiCA şu ana dek yapılmış en elle tutulur bir regülasyon.”

“Kripto kabak üzere ortada”

Yaklaşık iki yıldır üzerinde çalışılan, Ankara’da bahse dair düzenlenen Çalıştaylar sonucunda kimi taslakların kamuoyuyla paylaşıldığı kripto regülasyonlarına dair birçok argüman kelam konusu. Kimileri sert bir regülasyon beklerken, bir kesim de görece özgür bir mevzuat beklentisi içinde. Lakin süreç bazlı vergi üzere hususlar dalın tartıştığı mevzular ortasında. “Döviz süreçlerinden alınan kambiyo vergisi üzere, düşük yüzdeli bir süreç bazlı vergi bekliyorum. Hatta kripto para borsaları da süreçlerde yüzde 18 KDV vermektense bunu istiyorlar” diye konuşan Tansel, ekliyor: “Kripto şu anda kabak üzere ortada. Kesinlikle buradan gelir elde etmek istenilecektir.”

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Binance CEO’su Changpeng Zhao’yla (CZ) yaptığı görüşmeye atıfta bulunan Kaya, “CZ’yle yapılan görüntü konferans, devlet tarzına çok uygun değildi. Geçmişte Cumhurbaşkanı’nın katıldığı blokzincir konferansı üzere etkinlikler daha sık düzenlenebilir, CZ üzere isimler davet edilerek özel görüşmeler yapılabilir” görüşünü savunuyor.

“Blokzincir güzel, kripto paralar kumar” görüşü devam mı edecek?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kripto paralar ve blokzincir teknolojilerine dair geçmişte yaptığı açıklamaların, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın vakitte bahse dair yaptığı açıklamalarla paralellik gösterdiği ise bir gerçek. Hakikaten 2022’nin Ekim ayında İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen Blokzincir İstanbul Programı’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gençlerimize hiçbir desteği olmayan kripto para kumarlarına yönelmeleri yerine blokzincir teknolojisi üzere yeniliklerin değiştirilmesinde yer alarak daha büyük ve mümbit mecralara yönelmeleri tavsiyesinde bulunuyorum” sözlerini kullanmış, “Hedefimiz bu alanda da tüketici değil, tasarlayıcı, üretici, istikamet verici ve takip eden değil, takip edilen pozisyona ulaşmaktır” diye konuşmuştu. Kaya, kelam konusu açıklamalara dair “Kripto paralara toz kondurmak istemiyoruz lakin baktığınız vakit birçok olumsuz gelişme yaşandı geçmişte” görüşünü savunuyor ve ekliyor: “Thodex, FTX, LUNA ve NFT’lerin ponzi olduğuna dair toplumda olumsuz bir algı kelam konusu. Cumhurbaşkanı ve Bakan’ın ‘Blokzincir güzeldir lakin kripto paralar kumardır’ derken de haklılık hisseleri olduğunu düşünüyorum. Ne de olsa regüle edilmemiş bir yapıdan bahsediyoruz.”

Dijital Türk Lirası’nın akıbeti

Blokzincir teknolojilerine Türkiye’nin üzerinde çalıştığı bir bahis ise Dijital Türk Lirası. 2022 Aralık’ta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamada, Dijital Türk Lirası Projesi’nin birinci faz çalışmaları kapsamında Dijital Türk Lirası Ağı üzerindeki birinci ödeme süreçleri başarılı bir halde gerçekleştirildiği  ve kapalı devre pilot uygulama testlerine 2023 yılının birinci çeyreğinde de devam edeceği duyurulmuştu. Pekala yeni iktisat idaresiyle bir arada Dijital Türk Lirası’nın akıbeti ne olacak? Kaya, “Mehmet Şimşek’in 2018’deki bir konuşmasını dinledim: Kripto paralara benzeyen Dijital Türk Lirası üretmek istiyoruz demiş o vakitler. Gerçekten de ondan sonra gelen bakanlar, bu projeyi devam ettirdi. Taşınabilir uygulama olarak ben demosunu gördüm. Bankacılık uygulamaları için bankalara muhtaçsınız. Ancak burada süreçler büsbütün vatandaşa ait” diye konuşuyor.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap