Bitcoin ve kripto para yatırımcılarının sayısı artış gösterdikçe, yatırımcıların soruları da derinleşmeye devam ediyor. Geçtiğimiz 2 yıl içinde kripto paralardan bir haber olan kimi yatırımcı şimdilerde ben ölünce kripto paralarıma ne olacak? Sorusunu yöneltmeye başladı. Anlaşılan o ki kripto miras konusu gündem de yer bulmaya devam edecek.
Kripto paralarla işlem yapan kişi sayısı günden güne artış gösteriyor. Türkiye’de bu pastadan pay almaya elbette başladı. 2021 yılında açılan yeni hesap sayısı tüm dünyada 106 milyonu aşmış durumdayken bu sayı, henüz emekleme döneminde olan kripto para piyasaları için neredeyse bir başlangıç. Piyasalar büyüdükçe yatırımcı sayısı her geçen gün artış göstermeye devam edecek.
Kripto para birimlerine artan talep ile birlikte yatırımcıların beklentileri ve merak ettiği konular farklılaşmaya başladı. Son dönemlerde giderek daha yüksek sesle sorulan soruların başında, ”Ben öldükten sonra kripto paralarıma ne olacak?” ya da ”Kripto paralarımı ben ölünce miras bırakabiliyor muyum?” Bu soruların cevabını gelin kriptokoin.com olarak hep birlikte yanıtlayalım.
Ben ölünce kripto paralarımın yeni sahibi kim olacak?
Öncelikle değerlendirilmesi gereken birden fazla durum ve ihtimal var. Bunlardan ilki vefat eden kişinin kripto paraları işlem yapılan borsalarda kaldı ise, vefat eden kişinin birinci dereceden yakın akrabası olmak şartıyla ölüm belgesi, varsa vasiyeti veya söz konusu akrabayı mirasçı olarak atadığına ilişkin belgeleri, borsa ile paylaşılması durumunda mirasçı ya da birinci dereceden akrabaya konuya ilişkin kripto paraları işleme ya da hesaptan çekmek için izin verilebilir.
Konu ile ilgili olarak en büyük zorluğu çıkaran borsaların arasında Coinbase bulunuyor. Çünkü Coinbase, ölen yatırımcının vasiyetinde doğrudan ıslak imzalı şekilde kripto paralardan bahsetmesini ve kripto paraların ondan sonraki sahibini tayin etmesi istiyor. Aksi takdirde kripto paralara sahip olmak pek mümkün görünmüyor.
Ben öldükten sonra Bitcoin ve kripto paralar cüzdanda kalırsa ne olur?
Çevrimiçi ya da çevrimdışı fark etmeksizin işin bu tarafında herhangi bir belge olsa bile kripto para cüzdanlarının bulunan yüksek güvenlikli şifresine sahip olmayan hiç kimse cüzdana erişim sağlayamaz. Kripto para cüzdanları tarafından yatırımcılardan oluşturulması istenilen 12, 18, 24 kelimeden oluşan kurtarma anahtarı ve cüzdan koduna sahip olmayan hiç kimse kripto paralara sahip olamıyor. Peki bu kripto paralara kimse sahip olamıyorsa ne oluyor?
Konu ile ilgili en bilindik örnek ise Gerald Cotten olarak biliniyor. Henüz 30 yaşına varmadan hayata veda eden Gerald, şimdilerde karşılığı 190 milyon dolara yakın olan kripto varlığını cüzdanın içinde bıraktı ve kimseye cüzdanın şifresini söyleyemeden vefat ettiği için ağ üzerinde kullanıma hiç açılmamak üzere sayısız Bitcoin‘in tarihin sonuna kadar yeni bir sahibi olamayacak.
Miras vergisi kriptoda var mı?
Kripto paralar henüz emekleme sürecinde olan bir yatırım aracı. Bu yüzden birçok ülkenin bırakın miras, Bitcoin ve altcoin’lere karşı bir vergilendirme ya da yasası yok. Bu yüzden çoğu ülkede kripto paralara ilişkin bir miras vergisi yasası mevcut değil. Fakat İngiltere, henüz yakın geçmişte kripto para birimlerinin veraset vergisine takılmasını onaylayan yasayı onayladı. Bu yasa ile birlikte ”Kripto varlıklar: Bireyler için vergi” adı altında kripto para birimlerine karşı yatırımcılara vergilendirme işlemi yapılabilecek.
Aynı şekilde ABD’de de benzer bir yasa ile (Internal Revenue Service) kripto para yatırımcılarının sahip oldukları Bitcoin ve altcoin’leri birer mülk olarak görüyor ve karşılığında mülkiyetinizin karşılığında bir vergi ödenmesini istiyor.
Kaynak: Kripto Koin