Categories: Genel Haberler

ODTÜ, Metaverse’te Yeni Teknoloji Geliştirdi

Metaverse evreni yalnızca dev şirketler tarafından değil birçok kişi, kurum ya da kuruluşlar tarafından da ilgi görmeye devam ediyor. Özellikle eğitim sektörü bu alanda önemli projeler geliştirmeye başladı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Orta Doğu Teknik Üniversiteli (ODTÜ) bilim insanları, özellikle trafik kazalarında kritik kurtarma faaliyetlerinde kullanılan ağır makinelerin replikaları ile gerçeklik algısının yüksek oranda hissedilmesini sağlayan metaverse evreninde kullanılacak yeni eğitim teknolojisi geliştirdi.

AA muhabirine konuşan ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, ODTÜ’de “metaverse” evreniyle ilgili yürüttükleri çalışmalara ilişkin açıklamalar bulundu.

Metaverse evrenini ağırlıklı olarak eğitim amacıyla kullandıklarını dile getiren Prof. Dr. Çağıltay, ODTÜ’de geliştirdikleri teknolojileri ODTÜ Teknokent’teki firmalar üzerinden de insanların kullanabilecekleri ürün haline getirdiklerini anlattı.

“Geliştirdiğimiz Teknoloji, Kaza Yapan Araçtan İtfaiye Personeli Tarafından İnsan Kurtarma Uygulaması”

Bu kapsamda, ODTÜ’de özellikle kritik görevlerde, tehlikeli işlerde insanların eğitilmesine yönelik metaverse teknolojisi geliştirdiklerini bildiren Çağıltay, konuyla ilgili şöyle konuştu;

“Teknolojimizi, ODTÜ Teknokent’teki firmalarla iş birliği yaparak nihai ürün haline getirdik. Bu kapsamda yaptığımız çalışmaların şöyle bir özelliği de var. Sanal gerçeklik ortamları insanları tamamen ortamdan kopartıyor, biz hem sanal gerçeklik uygulaması yaparak hem artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak yani insanları bulundukları fiziksel ortamdan da koparmadan bir teknoloji geliştirdik. Böylece geliştirdiğimiz teknoloji, kaza yapan araçtan itfaiye personeli tarafından insan kurtarma uygulaması. Bu eğitimler, itfaiye için çok pahalı. Bu amaçla birtakım araçlar elde etmeleri gerekiyor ve bu araçları tekrar kullanamıyorlar. Halbuki bizim geliştirdiğimiz sanal ve artırılmış gerçeklik bazlı metaverse ortamında, itfaiye personeli ortama girip aynı ya da farklı senaryoları tekrar tekrar deneyebiliyorlar ve başarılarını ölçebiliyorlar. Başarısız oldukları noktalarda tekrar girip o noktaları pekiştirme imkanına sahip oluyorlar.”

Bu Uygulamada Gerçek Nesnelerle Etkileşimde Bulunulabiliyor

Çağıltay, metaverse ortamlarında gerçek nesnelerle etkileşmenin kısıtlı bir özellik olduğunu söyleyerek konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

“Biz bunu da aşarak itfaiyecilerin trafik kazalarında arama kurtarma faaliyetlerinde kullandığı gerçek ve ağır cihazların replikalarını yaptık ve sanal ortama koyduk. Personel, bu ağır teçhizatların ağırlığını da hissedip taşıyarak gerçek ortamdaki gibi eğitimlerini alabiliyor. Dolayısıyla bu teknoloji ile hem sanal gerçeklik ortamında senaryolar tek tek denettirilebiliyor hem de bu senaryolar artırılmış gerçeklik ortamında mekandan bağımsız şekilde uygulanabiliyor. Bunun için bir bilgisayar ve artırılmış gerçeklik gözlüğüne ihtiyaç var.”

Metaverse ile geliştirdikleri bu eğitimlerin belediye ve çeşitli kurumlar tarafından ilgiyle karşılandığını belirten Çağıltay şöyle konuştu;

“Bu teknoloji için sadece Türkiye’deki değil yurt dışındaki bazı kurumlarla da iletişim kurduk. Özellikle Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetlerindeki kurumlarla burada gerçekleştirilen ürünlerin kullanılması konusunda girişimlerimiz var.”

Afet ve Acil Durumlar İçin Yeni Teknolojiler Gelecek

Teknolojinin ürün geliştiricisi ODTÜ Teknokent firmalarından Eyesoft AŞ İş Geliştirme Yöneticisi Sevilay İmre de ODTÜ’de geliştirilen teknolojide artırılmış ve sanal gerçeklik teknolojisinin harmanlanarak metaverse evreninin oluşturulduğunu ifade etti.

Geliştirilen teknoloji ile itfaiye personelinin kaza anındaki arama kurtarma eğitimlerinin tekrar tekrar aynı koşullarda yapılabildiğini anlatan İmre, sözlerini şöyle tamamladı;

“Geliştirilen teknoloji, eğitim platformu olarak çok farklı alanlara uyarlanabilecek özellikler taşıyor. İlk aşamada itfaiye personelinin trafik kazalarında alması gereken eğitimlerle işe başladık. Sonrasında bu teknolojiyi sel, yangın deprem gibi afet ve acil durum eğitimlerine de uyarlamaya hazırlanıyoruz.”

Kaynak:  Coinkolik

Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Bitcoin’in Yükseliş Beklentileri ve Opsiyon Piyasası Analizi

Bitcoin'in yükseliş beklentileri ve opsiyon piyasası analizi ile kripto para dünyasındaki son gelişmeleri keşfedin. Yatırım…

34 dakika ago

Tether, EURT Desteğini Sonlandırdı: Yeni Yönelimler ve Kullanıcı Güvenliği

Tether, EURT desteğini sonlandırarak kripto para dünyasında yeni yönelimlere kapı araladı. Bu değişimin kullanıcı güvenliği…

40 dakika ago

Bitcoin Düşüşte: Analist Ali Martinez’den Endişe Verici Tahminler

Bitcoin fiyatındaki düşüş sürerken, analist Ali Martinez'den gelen endişe verici tahminler yatırımcıları tedirgin ediyor. Bu…

2 saat ago

Remixpoint’in Bitcoin Yatırımı: Japon Yeni’nin Değer Kaybına Karşı Stratejik Hamle

Remixpoint'in Bitcoin yatırımı, Japon Yeni'nin değer kaybına karşı stratejik bir adım olarak öne çıkıyor. Bu…

3 saat ago

Ethena (ENA) Yükselişi: Arthur Hayes’in Stratejik Alımı ve Fiyat Beklentileri

Ethena (ENA) yükselişini keşfedin! Arthur Hayes'in stratejik alım hamleleri ve fiyat beklentileri hakkında derinlemesine analiz.…

3 saat ago

Dolos The Bully (BULLY) ve Kripto Para Dünyasındaki Yükselişi

Dolos The Bully (BULLY) kripto para dünyasında dikkat çekici bir yükseliş gösteriyor. Bu içerikte, Dolos'un…

4 saat ago