Categories: Nedir ?

NEAR Protocol (NEAR) Nedir? NEAR Coin Yorum ve Geleceği 2022

NEAR Protocol (NEAR), topluluk tarafından işletilen bir bulut bilişim platformu olarak hareket etmeyi amaçlayan akıllı sözleşme özellikli, halka açık bir Proof-of-Stake blok zinciridir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

NEAR Protocol, merkezi olmayan bir uygulama (dApp) platformu ve geliştirici ve kullanıcı dostu olmaya odaklanan Ethereum rakibidir. Yerel NEAR tokenleri, Near kripto platformunda işlem ücretleri ve depolama için ödeme yapmak için kullanılır. NEAR, ölçeklenebilirlik elde etmek için parçalama teknolojisini kullanan bir Proof-of-Stake blok zinciridir.

NEAR Protocol (NEAR) Nedir?

NEAR Protocol, geliştiricilerin merkezi olmayan uygulamalar oluşturması ve başlatması için bir platform işletmek üzere bir bilgisayar ağını teşvik etmeyi amaçlayan bir yazılımdır.

NEAR Protocol’ün tasarımının merkezinde, nodeler olarak da bilinen bilgisayarların ağ işlemlerinin yalnızca bir kısmını işlemek zorunda kalması için ağın altyapısını birkaç bölüme ayırmayı amaçlayan bir süreç olan parçalama kavramı yer alır.

Blok zincirinin tamamını ağ katılımcıları arasında dağıtmak yerine blok zincirinin segmentlerini dağıtarak, parçalamanın ağ verilerini almak ve platformu ölçeklendirmek için daha verimli bir yol yaratması bekleniyor.

NEAR, uygulamaların oluşturulduğu temel katman olarak hizmet veren Amazon Web Services (AWS) gibi diğer merkezi veri depolama sistemlerine benzer şekilde çalışır. Ancak NEAR, tek bir varlık tarafından işletilmek yerine, dağıtılmış bir bilgisayar ağı tarafından çalıştırılır ve sürdürülür.

AWS’nin geliştiricilerin kendi altyapılarını oluşturmalarına gerek kalmadan bulutta kod dağıtmalarına izin vermesi gibi, NEAR Protokolü de bir bilgisayar ağı ve yerel kripto para birimi olan NEAR tokeni etrafında oluşturulmuş benzer bir mimariyi kolaylaştırır.

NEAR Protokol’ü Kim Yarattı?

NEAR Protocol, Alex Skidanov ve Illia Polosukhin tarafından kurulmuştur. Skidanov, daha önce veritabanı şirketi MemSQL’de mühendislik direktörüydü. Polosukhin daha önce Google’da çalıştı ve burada yapay zeka yeteneklerinin ve arama motoru ürünlerinin geliştirilmesine yardımcı oldu.

NEAR, Andreessen Horowitz ve Pantera Capital gibi önde gelen risk sermayesi şirketlerinden birden fazla turda 20 milyon dolardan fazla para topladı.

1 milyar NEAR tokenin ilk arzının yaklaşık %35’i erken aşamadaki yatırımcılara satıldı.

NEAR Protocol (NEAR)

NEAR Protokol Nasıl Çalışır?

NEAR Protocol, ‘Nightshade’ adını verdiği parçalama çözümü sayesinde diğer platformlarla rekabet etmeyi amaçlayan bir Proof of Stake (PoS) blok zinciridir.

Nightshade

Sharding, blok zincirindeki her katılımcı nodenin, platform verilerinin yalnızca küçük bir alt kümesini depolamasına izin veren bir blok zinciri mimarisidir. Sharding, blok zincirinin daha verimli bir şekilde ölçeklenmesini sağlarken, saniyede daha fazla işlem yapılmasını ve işlem ücretlerini düşürmesini sağlamalıdır.

Nightshade, NEAR Protokolünün tek bir veri zincirini korumasını sağlarken, bu verileri korumak için gereken hesaplamayı “parçalara” dağıtır. Bu parçalar, verileri işleyen ve bilgileri ana zincire ekleyen düğümler tarafından işlenir.

Nightshade’in ana faydalarından biri, katılımcı nodeler yalnızca zincirin daha küçük bölümlerini korumaktan sorumlu olduğundan, mimarisinin güvenlik söz konusu olduğunda daha az olası arıza noktasına izin vermesidir.

Rainbow Bridge

NEAR Protokolü, katılımcıların Ethereum tokenlerini Ethereum ve NEAR arasında kolayca transfer etmelerini sağlayan Rainbow Bridge adlı bir uygulama içerir.

Tokenleri Ethereum’dan NEAR Protokolüne taşımak için, bir kullanıcı önce tokenleri bir Ethereum akıllı sözleşmesine yatırır. Bu tokenler daha sonra kilitlenir ve NEAR’ın platformunda orijinalleri temsil eden yeni tokenler oluşturulur.

Orijinal fonlar akıllı sözleşme aracılığıyla depoda tutulduğundan, kullanıcı orijinal tokenlerini almak istediğinde süreç tersine çevrilebilir.

Aurora

Aurora, geliştiricilerin Ethereum merkezi olmayan uygulamalarını NEAR’ın ağında başlatmaları için NEAR Protokolü üzerine inşa edilmiş bir Katman 2 ölçekleme çözümüdür.

Aurora, Ethereum’un kodlama teknolojisi, Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ve geliştiricilerin Ethereum akıllı sözleşmelerini ve varlıklarını sorunsuz bir şekilde bağlamalarını sağlayan bir zincirler arası köprü kullanılarak oluşturulmuştur.

Geliştiriciler, Ethereum’un aşinalık ve uygulama ağı ile NEAR Protokolünün düşük ücret ve yüksek verim avantajlarını elde etmek için Aurora’yı kullanabilir.

NEAR Coini Değerli Yapan Nedir?

NEAR Protokolü, kullanıcıların işlemler için ücret ödemesine, uygulamaları çalıştırmasına ve depolama için ödeme yapmasına olanak tanıyan NEAR adlı yerel bir token kullanır.

NEAR’daki uygulamalar, ağda depoladıkları tüm veriler ve hesaplamalar için NEAR Protokolüne depolama ücreti ödemek zorundadır. Ağ, bu belirteçleri kısmen “yakar” veya bunları dolaşımdan çıkarır, bu süreçte NEAR tokenlerinin dolaşımdaki arzını azaltır.

NEAR Protocol yazılımını çalıştıran bilgisayarlar, işlemlerin doğru olmasını ve doğrulayıcılar tarafından bilinmesini sağlar. Doğrulayıcılar, tokenlerini ağ üzerinde stake ederek NEAR blok zincirinin güvenliğini ve geçerliliğini korudukları için bir ödül alırlar.

NEAR Protocol, token arzını her yıl %5 artırır ve bu yeni piyasaya sürülen tokenlerin %90’ı doğrulayıcılara gider. Geri kalan kısım, platform geliştirmeyi desteklemek için blok zincirinin hazinesine gider.

NEAR Coin Yorum ve Geleceği 2022

Kullanıcılar, diğer platformlardan daha fazla işlem kapasitesi ve güvenlik sağlayabilen parçalama teknolojisine dayalı olarak NEAR Protokolünü çekici bulabilirler.

Ayrıca geliştiriciler, yüksek hacimli etkinlikle karşılaşabilecek daha verimli uygulamalar oluşturmak için platformunu kullanmak isteyebilir. Uygulamalarını NEAR’a köprüler kurmak isteyen Ethereum geliştiricileri, Katman 2 çözümlerini de çekici bulabilir.

Yatırımcılar, blok zinciri teknolojisini ölçeklendirmenin bir yolu olarak sharding’in geleceğine inanıyorlarsa ve NEAR ekosisteminin gelecekteki gelişiminde pay sahibi olmak istiyorlarsa, NEAR’ı satın almak ve portföylerine eklemek isteyebilirler.

NEAR Protocol (NEAR) Grafiği

NEAR Coin Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 NEAR Coin 161.83 TL TL’den işlem görüyor. NEAR Coin fiyatı son 24 saat içerisinde 13.88% değişim gösterdi. NEAR Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise 577,862,450 $ dolar, toplam piyasa değeri ise 7,191,275,876 $ dolar seviyesinde.

NEAR Coin Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 NEAR Coin 11.17 $ dolardan işlem görüyor. 2022 yılının Şubat ayı itibariyle NEAR Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 20.42 dolarla kaydetti. Bununla birlikte NEAR yılın en düşük seviyesini ise 1.55 dolarla belirledi.

Kaynak:  Coinkolik

Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Bitcoin ve Ethereum Spot ETF’lerinde Net Çıkış ve Girişler

Bitcoin ve Ethereum spot ETF'lerinde net çıkış ve girişlerin dinamiklerini keşfedin. Bu yazıda, piyasa trendlerini,…

1 saat ago

Solana (SOL) Onchain Verileri ve Yükseliş Potansiyeli

Solana (SOL) onchain verileri ve yükseliş potansiyeli üzerine derinlemesine bir inceleme. Bu içerikte, Solana'nın mevcut…

16 saat ago

MicroStrategy’nin Bitcoin Yatırımlarındaki Artış ve Hisse Performansı

MicroStrategy'nin Bitcoin yatırımlarındaki artış, şirketin hisse performansını nasıl etkiledi? Bu yazıda, kripto para stratejileri ve…

16 saat ago

BONK Memecoin’inde Değer Kaybı ve Analiz

BONK Memecoin'inin son dönemde yaşadığı değer kaybını ve bu durumun arkasındaki nedenleri analiz ediyoruz. Piyasa…

16 saat ago

Kripto Para Piyasalarında Son Durum ve Analiz

Kripto para piyasalarında son durum ve analizler! Güncel trendler, fiyat hareketleri ve uzman yorumları ile…

16 saat ago

Bitcoin’in Yatırımcılar Üzerindeki Etkileri ve Piyasa Dalgalanmaları

Bitcoin'in yatırımcılar üzerindeki etkileri ve piyasa dalgalanmaları üzerine derinlemesine bir inceleme. Kripto paraların dinamikleri, yatırımcı…

17 saat ago