İçerik
Kripto para endüstrisinin demirbaşı Ethereum, her dönem kendisine bir rakip bulmuştur. Bunların arasında en güçlü projelerden biri olan Near Protocol, zaman zaman yükselişleriyle adından söz ettiriyor. Kriptoya ilgi duyan kişiler Near Coin nedir, geleceği var mı, projesi nedir gibi sorular sorarak NEAR Protocol’e dair bütün detaylara hakim olmak istiyor. Near Coin ile ilgili en net bilgilere bu içerikten ulaşabileceksiniz.
NEAR Coin nedir sorgusu protokole dair en fazla yapılan sorgu konumunda. Near Protocol’ün native token’ı NEAR olarak da adlandırılır. NEAR Token, işlem ücretleri ve depolama için ödeme yapmak için kullanılır. NEAR token’ları işlem doğrulayıcıları olarak ağ konsensüsünün sağlanmasına katılan token sahipleri tarafından da stake edilebilir. NEAR ayrıca blok zincirindeki birkaç paydaşı NEAR token’larıyla ödüllendirilir. İşlem doğrulayıcıları, hizmetleri için yıllık bazda toplam NEAR arzının %4,5’ine tekabül eden her çağda bir NEAR token ödülü alırlar.
NEAR token’ı, işlemleri kaydı ve veri saklama ücretleri, NEAR token’ları stake ederek ağ üzerinde doğrulama düğümlerini (node) çalıştırma ve ağ kaynaklarının ne şekilde tahsis edileceğini belirlemek üzere yönetişim oylamalarında kullanma gibi özelliklerde işe yarıyor.
Ek olarak, akıllı sözleşmeler oluşturan geliştiriciler, sözleşmelerinin oluşturduğu işlem ücretlerinin bir kısmını alır. Her işlem ücretinin geri kalanı yakılarak NEAR token’ının arzı düşer. NEAR ayrıca ekosistemin gelişimine yeniden yatırım yapmak amacıyla yıllık toplam NEAR arzının %0,5’ini alan bir protokol hazinesi kurmuştur.
NEAR Protokolü, NFT’lere ek olarak diğer zincirlerden “Wrapped” edilmiş token’ları destekleyebilir. Benzer şekilde NEAR, Ethereum ile bir köprü kurarak, kullanıcıların ERC-20 tabanlı token’larını Ethereum’dan NEAR’a aktarmalarına imkân sağlamıştır.
Near Coin
Near Protocol projesi, her türlü uygulamayı internet içinde uygulanabilir seviyeye getirmek için oluşturulmuştur ve bununla beraber bir merkeziyetsiz uygulama (dApp) platformudur. Aynı zamanda da geliştirici ve kullanıcı dostu olmaya odaklanan Ethereum’un rakibidir.
Oluşturulan ağ, ölçeklenebilirlik ve sabit ücret seçenekleri sunmayı amaçlayan Nightshade adlı Proof-of-Stake (PoS) konsensüs mekanizması üzerinde çalışır. Native NEAR token’ları, NEAR kripto platformunda işlem ücretleri ve depolama için ödeme yapmak için kullanılır. NEAR, ölçeklenebilirlik elde etmek için parçalama teknolojisini kullanan bir Proof-of-Stake konsensüsüyle çalışan bir blok zinciridir.
NEAR Protocol, topluluk tarafından işletilen bir bulut bilgi işlem platformu olarak kavramsallaştırılan, akıllı sözleşme yeteneğine sahip, halka açık bir Hisse Kanıtı (Proof of Stake) blok zinciridir. NEAR Collective tarafından oluşturulan NEAR, merkezi olmayan uygulamaları (dApps) barındırmak için tasarlanmıştır ve Ethereum, EOS, Polkadot gibi diğer önde gelen akıllı sözleşme özellikli blok zincirleriyle rekabet etmeye çalışıyor.
Near kurucuları
NEAR Protocol kimin sorusunu şu şekilde yanıtlayabilirizi. Eski Microsoft çalışanı Alexander Skidanov ve Google’da yapay zeka (AI) bölümünde çalışan Illia Polosukhin, NEAR Protocol’ün kurucuları arasında yer alıyor.
Ethereum’a rakip olarak oluşturulan NEAR Protocol, resmi olarak Ağustos 2018’de NEAR Protokolünü oluşturmaya başladı. NEAR platformunun kuruluş vizyonu, geliştiricilere toplu kullanıma ölçeklenebilen merkezi olmayan uygulamalar oluşturmanın kolay bir yolunu sunmaktı.
Near Ekosistemi
NEAR Coin ne işe yarar konusundan bahsetmek gerekirse, NEAR ekibi, geliştirici ve kullanıcı dostu bir platform oluşturmaya odaklanmıştır. Bu görevi yerine getirmek için NEAR, yalnızca kripto cüzdan adreslerinin aksine insan tarafından okunabilen hesap adları ve yeni kullanıcıların bir cüzdan gerektirmeden dApp’ler ve akıllı sözleşmelerle etkileşim kurma yeteneği gibi özellikleri bir araya getirmiştir.
Near üzerine inşa edilen projeler arasında, NFT mint’leme plâtformu olan Mintbase ve geliştiricilerin varlıklara, emtialara, gerçek dünyadaki olaylara ve daha fazlasına dayalı pazarlar oluşturmasına olanak tanıyan bir protokol olan Flux yer alır.
DApp’lerin popülaritesi arttıkça, kripto topluluğu büyüyen bir ölçeklenebilirlik sorunuyla karşı karşıya kaldı. Bu bağlamda ölçeklenebilirlik, bir blok zincirinin çok sayıda işlemi makul hız ve maliyetle işleme yeteneğini ifade eder. Ethereum, kullanımı için yüksek talep nedeniyle özellikle ölçeklenebilirlik zorluklarıyla karşı karşıya kaldı ve bazı insanlar Ethereum’da (Layer 2 çözümleri) üzerine ölçeklendirme çözümlerinin oluşturulmasını savunurken, NEAR gibi diğer projeler tamamen yeni blok zincirleri oluşturmaya karar verdi.
NEAR Protocol’ün bu ölçeklenebilirlik sorununa önerilen çözümü, parçalamanın uygulanmasıdır. Bunun ne anlama geldiğine bakmadan önce, blok zinciri düğümlerinin üç ana işlevini tanımlamak yararlıdır. Blok zincirinde işlemler gerçekleştirilir, doğrulanmış işlemleri ve tamamlanmış blokları diğer düğümlere iletirler ve tüm ağın durumunu ve geçmişini depolarlar. Ağ tıkanıklığı arttıkça, bu görevler düğümler için giderek daha fazla talepkâr hale gelir.
NEAR Coin Alma
Kripto para piyasasının parlayan yıldızlarından Near Coin, en fazla 20.42 doları gördü. En düşük seviyesi de 0.52 dolar olarak kayıtlara geçmiştir.
Near Protocol, San Francisco, California ABD merkezli bir şirkettir.
Circle, USDC ile piyasa değerini artırarak kripto para dünyasında önemli bir rol oynamaktadır. Dijital varlıkların…
VINE Coin'in kısa vadeli analizi ve piyasa beklentilerini keşfedin. Fiyat hareketleri, trendler ve yatırım fırsatları…
HBAR'da konsolidasyon dönemi, piyasa analizleri ve gelecekteki fiyat tahminleri ile birlikte değerlendiriliyor. Yatırımcılar için kritik…
PENGU Token ekosisteminde yatırımcı dinamiklerini ve piyasa etkilerini keşfedin. Bu makalede, yatırımcı davranışlarının token değerine…
TRUMP Token yatırımcıları için kapsamlı bir yükseliş ve düşüş analizi! Piyasa trendleri, fiyat hareketleri ve…
Bitcoin piyasa analizi ile boğa ve ayı senaryolarını keşfedin. Kripto para dünyasındaki son gelişmeler, fiyat…