10 bin BTC ile pizza alan kişi, bir resme gönderilen 500 BTC ve birçok aktör büyük fırsatları kaçırdı.
Kripto paralar tarihinde pek çok olay gündem yarattı. Bu olayların bir kısmını ise yapılan farklı ticaretler oluşturuyor. İki adet pizza için 10 bin BTC ödenmesi, sadece bir görsel için 500 BTC verilmesi, DOGE yaratıcısının elindeki tüm DOGE’leri satıp otomobil alması üzere aksiyonlar, yıllardan beri konuşulmaya devam ediliyor. Pekala bu olaylar nasıl gerçekleşti?
2 Pizza için 10.000 Bitcoin (BTC) Ödendi!
Bitcoin Pizza Günü’nün ortaya çıkış öyküsü, Laszlo Hanyecz’in 18 Mayıs 2010 tarihinde, o vakitlerin tanınan Bitcoin formu olan Bitcointalk’ta “Pizza for Bitcoins?” başlığında bir husus açmasıyla oldu.
Laszlo, açtığı mevzu başlığıyla birlikte aslında yıllarca konuşulacak bir olaya imza attı. Unutulmayacak bir BTC ödemesi yapan pizzasever şunları söyledi;
Bir forum kullanıcısı, Laszlo’nun açtığı mevzuya “Avrupa’dan nasıl ödeme yapabileceğimi bilebilirsem Dominos’tan sipariş vermek isterim” dönüşünü yaptı. Laszlo bu kullanıcıya karşılık vererek, “Birçok yer online sipariş kabul ediyor. Ben ve eşim bazen Papa John’s’u kullanıyoruz. Bunların hepsi kredi kartıyla ödeme kabul ediyorlar.” biçiminde karşılık vermiş olsa da bu görüşmenin devamı gelmedi.
Başka önemli bir teklif alamayan Laszlo’nun “Kimse bana pizza almayacak mı? Teklif ettiğim BTC ölçüsünü mı az buldunuz?” diye soru yöneltmesi üzerine, bir forum kullanıcısı Laszlo’ya “Aç mısın, yoksa yalnızca pizza mı seviyorsun?” diye sordu. Laszlo’nun, “İnsanlara, Bitcoin ile ödeme yaparak pizza aldım demenin enteresan olacağını düşünüyorum.” cevabını vermesi yalnızca Bitcoin ile pizza aldım diyebilmek ismine bu türlü bir ticaret gerçekleştirmek istediğini belirtiyor.
Nitekim Bitcointalk’ta Jercos ismini kullanan bir programcı olan Jeremy Sturdivant, Laszlo’ya ulaşıyor ve Bitcoin ile ödemesi yapılan 2 pizzanın alışverişi yapılmış oluyor. Alışverişin istenildiği biçimde yapılmasının akabinde Bitcointalk’taki konusuna güncelleme geçen Laszlo, “Sadece bildirmek istedim, başarılı bir biçimde 10 bin BTC’yi pizza ile takas ettim” karşılığını veriyor ve böylece yıllarca konuşulmaya devam edilecek olan bir kripto para kıssasını ortaya koyuyor.
Bir Fotoğraf Evrakı için 500 Bitcoin!
Bitcoin ile birinci ödeme gerçekleştirme süreci pizza olarak bilinir. Aslında Bitcoin kullanılarak yapılan birinci alışveriş, 2010 yılında bir masaüstü duvar kağıdına 500 Bitcoin ödenmesiyle gerçekleşti. O vakit için 1 dolara denk gelen Bitcoin, şimdiki olarak ise 26.770 dolardan süreç görüyor.
Bitcoin süreçlerini test etmek isteyen Sabunir, bir forumda şöyle dedi;
Ayrıca, Bitcoin‘in kurucusu Satoshi Nakamoto’nun da ticareti kolaylaştırmak için sohbete katıldığı belirtiliyor. Sabunir bu JPEG’i 500 Bitcoin karşılığında takas etmek istedi.
SmokeTooMuch isimli bir forum kullanıcısı, Sabunir’in duvar kağıdına para harcamakla ilgilenmediğini belirtmişti. Lakin 24 Şubat 2010 tarihinde Sabunir’in cüzdanına biri 100 BTC, başkası 500 BTC olmak üzere iki giriş dikkat çekiyor. Muhtemelen BTC kullanılarak yapılan birinci ticaret 24 Şubat’ta bir fotoğraf evrakının satılması formunda oldu.
Dogecoin Yaratıcısından İtiraf: ‘Tüm DOGE’leri Satıp Otomobil Aldım!’
2013 yılında “eğlence amacıyla” geliştirdiği kripto para ünitesi Dogecoin’in kıymetinin bir anda fırlaması hakkında konuşan yazılımcı Billy Markus, “Tüm DOGE’lerimi 2015’te satıp ikinci el Honda Civic aldım.” dedi. Dogecoin’in yaratıcılarından Billy Markus konuştu.
2013’te Jackson Palmer ile birlikte Dogecoin’i “eğlencesine” olarak geliştiren yazılım mühendisi Markus, beklenenin bilakis şu an elinde hiç Dogecoin olmadığını belirtti. Ayrıyeten Markus, 2015’te çalıştığı işten kovulduktan sonra sahip olduğu tüm Dogecoin’leri satıp ikinci el bir Honda Civic marka araba aldığını açıkladı.
Geçtiğimiz aylarda Reddit’te DOGE’nin forumlarından birine katılan Markus, Dogecoin ile artık bir bağı olmadığını ve insanların varlıklı olması için Dogecoin arzını sonlandırmasının mümkün olmadığını belirterek, yatırımcıları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Şu an ABD’nin San Francisco kentinde bir eğitim şirketinde yazılım mühendisi olarak çalışan 38 yaşındaki Markus, olayla ilgili görüşlerini belirterek konuştu. DOGE’deki yükselişin kendisiyle bir alakası olmadığını, elindeki DOGE’leri sattığından ötürü güçlü olma fırsatını kaçırdığını belirten Markus, bu mevzudaki telaffuzlara adeta nokta koydu.
Markus’un bir başka ilgi alımlı yorumu ise, “Birkaç saat içinde yaptığım bir şeyin şu an kültürünün bir modülü olması tuhaf. Elon Musk’ın Dogecoin hakkında konuşması komik, aptalca hissettiriyor” demesi oldu. Ayrıyeten DOGE’deki yükselişin kendisi için de bir soru işareti yarattığını belirten Markus, dünyanın en güçlü insanılarından olan Elon Musk’ın DOGE’ye yönelik takviye tweet’lerinin kendisine mantıklı gelmediğini lisana getirdi.
Changpeng Zhao, memecoin trendini eleştirerek kripto para dünyasındaki spekülatif hareketlere dikkat çekiyor. Zhao'nun görüşleri, yatırımcılar…
DonAlt, Bitcoin için 90.000 dolar düşüş senaryosunu analiz ediyor. Kripto para piyasasındaki dalgalanmalar ve olası…
Balinaların Toncoin alımları artarak dikkat çekiyor. Fiyatın 6 doların üzerine çıkması, yatırımcılar için yeni fırsatlar…
Bitcoin fiyatında yaşanan sert düşüş, yatırımcıları endişelendiriyor. Piyasa analizi ile birlikte, bu dalgalanmanın nedenlerini ve…
XRP'nin değer kaybıyla birlikte kripto para piyasasında neler oluyor? Bu yazıda, XRP'nin durumu, piyasa dinamikleri…
Toncoin fiyatındaki son artışlar ve balinaların aktif alımları hakkında detaylı bilgiye ulaşın. Kripto para dünyasındaki…