MiCA Düzenlemesi Yürürlüğe Girdi: Tether’in Piyasa Değeri Düşüşte
Avrupa Birliği’nin Kripto Varlık Piyasaları (MiCA) düzenlemesi, 30 Aralık’ta yürürlüğe girdi ve bu tarihten itibaren Tether’in (USDT) piyasa değeri, 2022 Kasım ayında yaşanan FTX çöküşünden bu yana en büyük haftalık düşüşü kaydetti. USDT’nin piyasa değeri, geçtiğimiz hafta %1,2 oranında azalarak 138,8 milyar dolardan 137 milyar dolara geriledi. Bu durum, stablecoin’in piyasa değerinin %5,7 oranında düştüğü 10 Kasım – 17 Kasım 2022 tarihleri arasındaki dönemi en büyük düşüş olarak gösteriyor.
USDT’nin değeri, 19 Aralık’ta 141 milyar dolara ulaşmıştı. Ancak son iki hafta içerisinde altcoin piyasa değeri %2,7 oranında azalarak mevcut seviyesine geriledi. Analistler, bu düşüşü kısmen MiCA’nın uygulanmaya başlamasına bağlıyor. Ancak daha geniş piyasa dinamikleri de stablecoin’in küçülen kapitalizasyonuna katkıda bulunmuş durumda.
MiCA’nın Tether Üzerindeki Potansiyel Etkisi
30 Aralık’tan itibaren yürürlüğe giren MiCA, Avrupa Birliği içindeki stablecoin ihraççıları için katı düzenleyici gereklilikler getirmekte. Bu gereklilikler arasında, rezerv ve likidite zorunlulukları da yer alıyor. Merkezi olmayan borç verme platformu WeFi Büyüme Başkanı Agne Linge, bu yeni düzenlemelerin büyük stablecoin ihraççıları için ekonomik açıdan zorluklar doğurabileceğinden bahsetmektedir. Linge, şu açıklamayı yapıyor:
- “Yeni AB yasası, küçük stablecoin ihraççılarının rezervlerinin %30’unu Avrupa’daki düşük riskli bir ticari bankada tutmasını gerektirirken, Tether gibi büyük oyuncuların %60 veya daha fazlasını bankalarda tutması gerekiyor.”
- “Tether’in büyük sermayesi ve küresel olarak benimsenmesi göz önüne alındığında, bu talebe uygun bir yanıt vermek, daha geniş kripto ekosistemini olumsuz etkilemeden mümkün olmayabilir.”
Altcoin İçin Durum Ne Kadar Kritik?
Ancak Linge, Tether’in büyük piyasa değeri ve global olarak benimsenmesinin, AB’den olası bir çıkışın yaratabileceği acil mali sonuçlarla karşılaşma olasılığını azalttığını savunuyor. Linge, “Tether’in operasyonları, potansiyel bölgesel aksaklıklardan büyük ölçüde etkilenmemekte. Şirket ayrıca yüksek bir kâr marjına sahip ve yılı 10 milyar dolarlık bir kazançla kapatma yolunda ilerliyor.” ifadesini kullanıyor.
Linge, Tether’in büyük nakit rezervleri sayesinde ürünlerini ve yatırımlarını çeşitlendirmeye devam ettiğini vurguluyor. Ayrıca, stablecoin teklifleriyle ilişkili riskleri azaltma çabalarına da dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra, birçok AB ülkesinin uyum veya çıkış için altı ila 18 aylık bir geçiş süresi sağladığını belirterek, bu durumun ani bir kaldırmanın etkilerini hafifletebileceğini ifade ediyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!