Merakla beklenen bir lansmanda, Banana Gun’ın mahallî tokenı BANANA, piyasaya sürüldükten yalnızca üç saat sonra 8,70 dolardan yalnızca 0,02 dolara düşerek yatırımcıları şok ve hayal kırıklığı içinde bıraktı. Kripto meraklıları “rug pull” kuşkularını süratle lisana getirdiler. Lakin Banana Gun grubu hatalı olarak altcoin mukavelesindeki kritik bir kusura işaret etti. Lakin, iki kontrole karşın bu sorunu düzeltemediler.
Altcoin kontrolden de geçmişti
Daha da şaşırtan olan, MisterChoc olarak bilinen bir kodlayıcının OpenAI’nin ChatGPT’sini kullanarak açığı saniyeler içinde tespit ettiğini sav etmesi ve kod kontrollerinde yapay zekanın artan rolünü vurgulamasıdır. Krize karşılık olarak Banana Gun grubu, etkilenen kullanıcılar için planlarını açıkladı. Birinci adım, yeni bir mukavele için kullanılacak olan likidite havuzunu boşaltmak için hazine cüzdanının içeriğinin satılmasını içeriyordu. Ayrıyeten takım, yeni kontrat için kapsamlı bir kontrol sağlarken, bahtsız BANANA yatırımcılarını telafi etmek için bir airdrop ile birlikte token’ın tekrar piyasaya sürüleceğine kelam verdi.
Ancak bu olay, kod kontrolünde yapay zekanın kullanımına ait bir tartışmayı alevlendirdi. ChatGPT yanılgıyı süratli bir halde tespit ettiği için övgü alsa da, uzmanlar bu cins kritik misyonlar için sırf yapay zekaya güvenilmemesi konusunda ikazda bulunuyor. CertiK Baş Güvenlik Sorumlusu Kang Li, ChatGPT üzere yapay zeka takviyeli asistanların istemeden daha fazla yanılgıyı ortaya çıkarabileceğini ve bu riskin projelerini hayata geçirmeye çalışan amatör kodlayıcılar için felaket olabileceğini öne sürerek telaşlarını lisana getirdi.
Telegram botları ivme kazanmaya devam ediyor
Banana Gun, Unibot‘un muvaffakiyetinin akabinde Telegram bot ticaret arenasının en yeni ve en önde gelen oyuncularından biri olarak ortaya çıktı. Telegram bot özellikli ticaret, yeni tokenlere ve airdroplara verimli bir biçimde erişmek isteyen traderlar ortasında popülerlik kazanmıştır. Dune Analytics’ten alınan bilgiler, DEX ticaret botlarının 29 Ağustos’ta 16,7 milyon dolarlık rekor bir günlük süreç hacmine ulaştığını ortaya koyarak, bu ticaret araçlarının kripto para piyasasındaki artan tesirinin altını çizdi.
BANANA token lansmanının yankıları sürerken, yapay zekanın kod kontrollerindeki rolüne ait sorular devam etmekte ve kripto topluluğuna süratle gelişen bu ortamda kapsamlı güvenlik tedbirlerine duyulan muhtaçlığı hatırlatmaktadır. Bu olayın akabinde kripto para meraklıları, Telegram bot temalı altcoinlerden esinlenen projelerle bağlantılı riskler ve mükafatlar üzerine baş yormaya devam ediyor. BANANA’nın süratli yükselişi ve düşüşü, dakikalar içinde 60 milyon dolarlık şaşırtan bir piyasa kıymetine ulaşması ve sırf %99 oranında düşmesi, kripto piyasasının öngörülemez tabiatının keskin bir hatırlatıcısı olarak hizmet ediyor.
Felaket ne vakit başladı?
BANANA’nın şanssız destanı, token piyasaya sürüldüğünde, akşam 21:30 civarında başladı ve başlangıçta yatırımcılar ortasında bir heyecan çılgınlığı yarattı. Lakin bu coşku kısa sürdü ve yalnızca bir saat sonra süreçler zıt gitmeye başladı. Bir kripto para analisti tarafından token kontratının kapsamlı bir incelemesi sırasında değerli bir kusur keşfedildi. Analiste nazaran, BANANA kontratındaki bir kusur, satıcılardan kesilmesi gereken %4’lük fiyatın satıcının cüzdanında kalmasına neden oldu.
Bu kritik kusur keşfinin akabinde BANANA grubu bir açıklama yayınlayarak token kontratındaki sorunu düzeltemediklerini kabul etti. Grubun kendi kodları üzerinde iki güvenlik denetimi gerçekleştirdiğini sav etmesi, bu çeşit kontrollerin aktifliği konusunda kuşkuları daha da artırdığı için bu açıklama bilhassa tasa vericiydi. Takımın sonraki planı, hazine cüzdanlarındaki tüm tokenların satılmasını ve yeni bir kontrat için yine tahsis edilmesini içeriyordu. Ayrıyeten, tüm token sahiplerinin tazmin edileceğinden emin olmak için anlık manzaraların alındığına dair garanti verdi. Ayrıyeten kullanıcılara derhal yeni bir airdrop dağıtma kelamı verdiler.