Matter Labs, merkeziyetsizliği bir sonraki basamağa taşımayı hedefleyen ZK Credo’yu duyurdu.
Matter Labs, ademi merkeziyetçiliği teşvik etmek maksadıyla ZK Credo isimli bir evrak yayınladı. Bu evrak, zkSync ve genel olarak teknoloji için temel prensiplerini özetliyor. Yayımlanan manifesto, ağın dağıtımına yönelik taahhüdü içermekte ve zkSync Era için ilerlemeyi vurgulamaktadır.
Matter Labs’ten Merkeziyetsizlik için Yeni Bir Adım
Matter Labs, ZK Credo’yu tanıtara bir manifesto yayımladı. Yayımlanan manifestoda ağ ile ilgili sekiz ilkeyi belirtirken, merkeziyetsiz bir ağın değerini tekrar vurguladı. Bu unsur dokümanı, GitHub kod platformunda ve Ethereum Magicians forumunda paylaşılarak katkılar ve imzalar için açık bir davette bulunuyor. Doküman, “topluluğun, kalıcı muhafaza sağlamak için anlaşılması güç olan ademi merkeziyetçilik kavramını derinden benimsemesi gerektiğini” belirtiyor.
Ağ ile ilgili yayımlanan prensipler, yönetişim gücünün hudutlu bir küme insanın elinde toplanmasından kaynaklanan telaşları söz etti. Gerektiğinde, topluluğun yeni bir ağa geçiş yeteneğine sahip olması gerektiği de evrakta yer aldı. Bu, zkSync ağının hala bir dereceye kadar merkeziyetçi olduğu bir vakitte ortaya çıktı.
Belgede bu durum hakkında şu tabirler yer aldı:
Manifesto ayrıyeten, hiper ölçeklenebilirlik üzere değerli sekiz unsurun ana sınırlarını çizmektedir. Bu unsurlara sansüre karşı direnç, güvensizlik ve kapalılık üzere temel ademi merkeziyetçilik prensipleri de dahildir.
Ek olarak, manifesto üç unsurun Ethereum tarafından karşılanmadığını sav etmektedir: kapalılık, erişilebilirlik ve hiper ölçeklenebilirlik. Manifesto, zkSync tarafından kullanılan sıfır bilgi teknolojisinin tüm bu amaçlara ulaşmada yardımcı olabileceğini argüman etmektedir. Sıfır bilgi ispatları, bir Blockchain ağındaki zımnilik ve verimliliği artırabilir.