İçerik
Kripto Piyasası İyileşme Emareleri Gösteriyor
3 Şubat Pazartesi günü, kripto piyasası 1 Şubat’ta yaşanan büyük değer kaybının ardından iyileşme sinyalleri vermeye başladı. ABD yönetiminin Çin, Kanada ve Meksika ile yaptığı ikili ticaret anlaşmalarına gümrük vergisi eklemesi, piyasaların dengesini sarsmıştı. Ancak, başta Meksika Cumhurbaşkanı olmak üzere pek çok siyasetçiden gelen ölçülü açıklamalar, dünya genelindeki panik havasını yatıştırdı.
Piyasa değeri bakımından en büyük kripto para olan Bitcoin (BTC), haftaya yüzde 6’lık bir değer kaybıyla 92 bin dolara kadar gerileyerek başladı. Ancak yazının kaleme alındığı an itibarıyla, BTC’nin fiyatı psikolojik direnç seviyeleri olan 100 bin doların hemen altında işlem görmeye başladı. Diğer altcoin’lerde de yukarı yönlü hareketlilik gözlemleniyor. Düne göre çift haneli kayıplar yaşayan bazı altcoin’lerin fiyatları ise, aylar öncesine geri dönmüştü.
RWA’daki Kilitli Değer Rekor Kırdı
Piyasadaki endişelerin azalmasıyla, bazı altcoin’ler dünkü kayıplarını telafi etmeye çalışırken, gerçek dünya varlıkları (RWA) kategorisindeki kripto paralara olan ilginin arttığı dikkat çekti. Son dönemlerde oldukça popüler hale gelen RWA token’larının kilitli toplam değeri, 3 Şubat itibarıyla 17,1 milyar dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Sektör analiz platformu RWA.xyz’nin verilerine göre, sektördeki kilitli toplam değer geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 94 oranında bir artış gösterdi.
RWA ile İlişkili Token’larda Dikkat Çekici Yükseliş
RWA alanındaki hareketlilik, bu token’ların fiyatlarına da doğrudan yansıdı. Kripto piyasası son 24 saat içinde yüzde 7 değer kazanırken, RWA ile ilişkili token’larda artış daha belirgin oldu. Öne çıkan bazı token’lar şunlardır:
- Chainlink (LINK): Yüzde 22 değer kazandı.
- Mantra (OM): Yüzde 23 değer kazandı.
- Ondo Finance (ONDO): Yüzde 27 değer kazandı.
- Chintai (CHEX): Yüzde 38’lik bir yükselişle dikkat çekti.
2030’a Kadar 16 Trilyon Dolar Beklentisi
Fiziksel veya finansal varlıkların dijital token’lara dönüştürülmesi, bu varlıkların daha erişilebilir hale gelmesine olanak tanıdığı biliniyor. Boston Consulting Group’un On-Chain Asset Tokenization raporuna göre, tokenizasyon sektörünün toplam pazar büyüklüğünün 2030 yılına kadar 16 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Ayrıca, BlackRock gibi büyük yatırım şirketlerinin tokenizasyon fonları kurması, bu teknolojinin potansiyelini gözler önüne seriyor.
BlackRock’ın 2024 yılının Ocak ayında RWA özelinde bir fon kurması, kripto piyasasında büyük bir heyecan yarattı. BlackRock’ın yarattığı bu coşku sayesinde, RWA sektöründe faaliyet gösteren başta ONDO olmak üzere MAPLE ve PENDLE gibi kripto paralarda yüzde 300’e varan keskin yükselişler gözlemlendi. RWA’nın parlaması, Türkiye’deki kripto yatırımcılarının da ilgisini çekmiş durumda.
CoinGecko’nun konu hakkında hazırladığı rapora göre, RWA bazlı kripto paralara en fazla ilgi gösteren üçüncü ülke Türkiye olarak belirlendi. Yüzde 14 ile ABD ilk sırada yer alırken, yüzde 10 ile Endonezya ikinci, Türkiye ise yüzde 8 ile üçüncü sırada bulunuyor.