Kripto paralar konusunda kelam konusu olan bir çok yasa tasarısı var. Lakin hususun şimdi netleşmediğini görüyoruz. 2022’den bu yana, stablecoin’lerden tutun da Amerika Birleşik Devletleri düzenleyicilerinin yetki alanlarına kadar her şeyi yönetmeyi amaçlayan en az 50 dijital varlık yasasının Kongre’ye sunulduğu bildirildi. Lakin bunlardan en az dördü dikkat çekiyor. Detaylara bakalım.
Kripto paralar için: 21’inci yüzyıl için finansal yenilik ve teknoloji yasası
Bu tasarı 20 Temmuz’da sunuldu. Bir dijital varlığın emtia mı yoksa menkul değer mi olduğunu belirlemeye çalışıyor. Ayrıyeten bunun için sağlam bir süreç oluşturmayı hedefliyor. Başka taraftan düzenleyicilerin yetki alanlarını netleştirmeyi amaçlıyor. Amerika Birleşik Devletleri Meclisi Tarım ve Finansal Hizmetler Komitelerinin Cumhuriyetçi üyeleri tasarıyı sundu. Buna nazaran, Emtia Vadeli Süreçler Ticaret Komisyonu’na (CFTC) dijital emtialar üzerinde yetki verecek. Ayrıyeten Menkul Değerler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) yargı yetkisine açıklık getirecektir.
Menkul değer olarak etiketlenen kriptolar için de emtia olarak tekrar etiketlenmeleri için bir yol açılacak. Buna nazaran geçmişteki yasal kararlar nedeniyle aktif bir formda kapatılan birtakım projeleri gündeme getirecek. Yani bu projeler aktif hale gelecek.
Sorumlu finansal yenilik yasası (RFIA)
Lummis-Gillibrand tasarısı yahut RFIA olarak bilinen misal maksatlara sahip bir tasarı bu. SEC ve CFTC’nin kripto düzenlemesindeki rollerini netleştirmeyi amaçlıyor. Yasa bilgi formuna nazaran, “FTX biçimi öbür bir olayın meydana gelmesini önlemek için” yasalar kıymetli. Buna nazaran daha fazla tüketicinin korunması maksatlar dahilinde. Öteki taraftan dijital varlık vergisi muamelesine de açıklık kelam konusu. Buna nazaran Federal Rezerv’e kripto firmalarından ana hesaplar için banka müracaatlarını “adil bir temelde” sürece koyması emredilecek.
Ayrıca, stablecoin ihraç etmelerine müsaade verilen tek kurumların mevduat kurumları olduğunu görecek. Öbür taraftan, vergi kanununda merkezi olmayan özerk kuruluşlara (DAO’lar) yer açacak. Buna nazaran dalla ilgili bir dizi tertipli raporun yanı sıra bir müşavere komitesi görevlendirecektir.
Dijital varlık piyasası yapısı tasarısı (DAMS)
1 Haziran’da tanıtılan DAMS, SEC ve CFTC’nin kripto ile ilgili rollerini tanımlamayı amaçlıyor. Başka taraftan btcpiyasasi.com olarak baktığımızda düzenleyicilerin belli kripto para ünitelerinin menkul değer yahut emtia olup olmadığına karar vermeleri için bir çerçeve belirlemeyi de hedefliyor.
Temsilci Maxine Waters, 26 Haziran’da Hazine Bakanı Janet Yellen ve SEC Lideri Gary Gensler’e mektup göndererek tasarıya yük vermelerini istedi. Önerilen tasarıya nazaran, belli bir kripto tokena emtia statüsü verilmeden evvel, gereğince merkezi olmadığını kanıtlamak için SEC ile sertifikasyondan geçmesi gerekecek. Kripto borsaları SEC’e alternatif bir ticaret sistemi (ATS) olarak kaydolacak. Ayrıyeten düzenleyici, dijital varlık ticareti yapan bir platform nedeniyle kaydı reddedemeyecektir.
Kripto firması Prometheum, SEC’e kayıtlı bir ATS’dir. Buna nazaran SEC’in hangi varlıklara müsaade verdiği şu anda bilinmeyen. Fakat dijital varlıkların ticaretini, takasını, mutabakatını ve saklanmasını belirleme adımını atması mümkün. DAMS, ATS kurallarını netleştirecek. Ayrıyeten dijital emtiaların ve stablecoin’lerin ATS platformlarında süreç görmesine müsaade verecek. Başka taraftan SEC’in, ihtiyaçları karşıladıkları takdirde broker-bayilerin kripto para ünitelerini saklamasına müsaade vermesi gerekecektir.
Kripto paralar için: Dijital emtia borsası yasası (DCEA)
İlk olarak Eylül 2020’de gündeme geldi. Sonra DCEA’nın güncellenmiş bir versiyonu en son Nisan 2022’de yine gündeme geldi. Ayrıyeten stablecoin sağlayıcılarının kayıt ve raporlama gereklilikleri dahil olmak üzere “sabit bedelli dijital emtia operatörü” olarak kaydolabileceğini ekledi. DCEA, CFTC’ye öbür emtia borsalarıyla birebir kurallar altında getirilen spot borsaları kaydetme ve düzenleme yetkisi vermektedir.
Menkul değer olarak kabul edilmeyen kripto para üniteleri CFTC’nin yetkisi altında dijital emtia olarak etiketleniyor. Buna nazaran SEC kripto menkul değer tekliflerini denetleyecektir. Kripto proje geliştiricileri, varlıklarını bir borsada halka açık bir halde süreç yapmak ve listelemek için gereken açıklamaları sunmak üzere CFTC’ye istekli olarak kaydolacak.