Geçtiğimiz Haziran ayında Mali Eylem Görev Gücü (FATF), kripto para yatırımcılarını yakından ilgilendiren bir dizi tavsiye kararları belirlemişti. Buna göre, kripto para borsaları gibi “sanal varlık servis sağlayıcılarının” şirketler arasında para transferleri yapılırken müşterileriyle ilgili bilgileri de birbirlerine aktarmaları gerekiyordu. Ayrıca 1000 dolar veya 1000 avro üzerinde işlem yapan tüm müşterilerle ilgili bilgilerin de toplanması isteniyordu.
FATF, ülkelere yeni kurallara uyum sağlaması için 12 ay süre tanımıştı. Bu süre işlerken dünya çapında çeşitli ülkeler FATF tavsiye kararlarına uyum sağlamk üzere adımlar atmaya başladı.
Geçtiğimiz Ocak ayında Ukrayna, bundan böyle kripto parayla ilişkili işletmelerin tüm faaliyetlerinin mali organların denetiminde olacağını ve 30,000 Grivna (yaklaşık 1200 dolar) üzerindeki tüm kripto para işlemlerinin devlet gözetimine gireceğini açıkladı.
Öte yandan İsviçre’nin finansal piyasaları denetleyen kurumu FINMA da kripto para sektörüne ilişkin katı kurallar getirmeye hazırlanıyor.
FINMA tarafından cuma günü yapılan açıklamaya göre, 1000 İsviçre frangının (yaklaşık 1025 dolar) üzerinde yapılacak olan işlemler için müşteri kimlik doğrulaması gerekecek. Bu rakam daha önce 5 bin franktı. FINMA’dan yapılan açıklamada rakamın aşağı çekilme sebebi olarak kripto para dünyasındaki para aklama riskinin artması gösterildi.
FINMA ayrıca, bu yeni düzenlemenin Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) direktifiyle geçen haziran ayında ortaya atılan ve 2019’un ortasında kabul edilen “uluslararası standartlar” ile de uyumlu olacağını belirtti.
Uluslararası kara para aklama kontrolörü olan FATF de, tanımlanamayan kripto para işlemleri için maksimum 1000 dolarlık sınırı onayladı. Bu da, kripto para borsaları da dahil olmak üzere şirketlerin 1000 dolarlık işlemlerde hem işlemi yapanın hem de bu meblağın geçtiği tarafın kimlik bilgilerini alma zorunluluğu olduğu anlamına geliyor.
FINMA konuyla ilgili olarak, 9 Nisan 2020 tarihine kadar halkla istişare toplantıları yapacağı bilgisini de verdi.
Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz ay, Avrupa Birliği de 5. Kara Para Aklamayı Önleme Direktifi (AML5) kurallarını hayata geçirmişti. Bu kurallar kripto para firmaları ve borsalarının müşterileriyle ilgili kimlik bilgileri almalarını ve raporlama zorunluluklarını içeriyor.