Kripto Para Birimleri ve Suç: Mit mi Gerçek mi?

Kripto Para Birimleri ve Suç: Mit mi Gerçek mi?

Paylaş
BTC Piyasası: Kripto Para Birimleri ve Suç: Mit mi Gerçek mi?

Kriptokoin – Son zamanlarda dünya çapında bir uluslararası pedofili halkasının Bitcoin ödemelerini kullanarak hareket etmesi kripto para birimlerini çevreleyen en önemli korkulardan biri olan suçlular tarafından kullanıldığı şeklinde bir söylemin yeniden gündeme gelmesine neden oldu.

Sosyal ağ devi Facebook, Libra isimli dijital bir para birimi başlatarak harekete geçmek istiyor.

Ancak ABD Hazine Sekreteri Steven Mnuchin, “kara para aklama meselesi” de dahil olmak üzere pek çok endişenin çözülmediğini söyleyerek harekete karşı devam eden muhalefetini vurguluyor.

StormGain

AFP’ye verdiği demeçte araştırma firması Chainalysis’ten Madeleine Kennedy, daha sıkı düzenlemelere ve yetkililerin dikkatinin artmasına rağmen, kripto para birimleri ile ilgili yasadışı faaliyetlerin “dikkat” çektiğini ifade ediyor.

İşlemlerin sadece yüzde 1’ yasadışı

Ocak ayında yayınlanan bir Chainalysis raporunda 2018’de Bitcoin işlemlerinin yüzde 1’inin yasadışı faaliyetlerde kullanıldığını ifade ediyor.

Silah ve uyuşturucu da dahil olmak üzere çok sayıda yasadışı ürünün işlem gördüğü bir dizi gizli ağ olan dark webde Bitcoin’ler kullanılarak da 600 milyon dolar harcandı.

Buna karşılık, küresel uyuşturucu kaçakçılığı cirosunun birkaç yüz milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Kennedy, Bitcoin’in ceza gerektiren faaliyetlerde kullanılmasının kısmen “yanlış anlamaya” dayandığına inanıyor.

Kennedy, “lider kripto para birimi gizlilik yönüyle zaten rakipsiz durumda. Ancak, bazı geleneksel finansal sistemlerden daha şeffaf ve kesinlikle nakitten daha şeffaf” diye ekliyor.

Geçtiğimiz hafta İngiliz ve ABD makamları, daha önce görülmemiş bir çocuk pornografisi şebekesinin çökertilmesine yol açan soruşturmanın bir parçası olarak 38 ülkede 300’den fazla kişinin tutuklandığını açıkladı.

ABD vergi hizmetlerinde ceza soruşturması başkanı Ron Fort’a göre, soruşturmacılar blok zincirini analiz ettiler ve “anonim Bitcoin işlemlerini” tespit ettiler.

 Monero hakkındaki endişeler

Bitcoin popülerliği nedeniyle suçlular için hala referans para birimi ise de, Avrupa yasa uygulayıcı kuruluşu Europol’e göre, suçlular 2014 yılında hayata başlayan Monero gibi daha az şeffaf alternatiflere yöneliyorlar.

Monero kullanıcıları, bir kripto para platformu ile etkileşime girmeleri veya paralarını bir “cüzdan”a yatırmaları gerekene kadar isimsiz kalabilir.

Son zamanlarda mahremiyet koinlerinin “Bitcoin’e gerçek bir alternatif olabileceği” konusunda bir belge yayınlayan Alman Maliye Bakanlığını da bu durum endişelendiriyor.

Kennedy, piyasa değeri itibariyle Bitcoin’den hala 160 kat daha küçük olan Monero’nun, işlemlerin “izlenmesi çok daha zor” olan karmaşık bir mimari kullandığını ifade ediyor.

Finansal piyasalarda uzman olan Simmons & Simmons’ın avukatı Emilien Bernard-Alzias, “Ancak pek çok vergi cenneti içindeki bir çok şirketin durumundan farklı değil” açıklamasını yapıyor.

Monero çok miktarda koin alınmasına izin vermediğinden, suçlular fonlarını dönüştürmeye teşvik ediliyor ve bu nedenle kara para aklama yönetmeliklerine tabi hizmet sağlayıcılarının kullanılması gerekiyor.

Anonimliğini bir pazarlama özelliği haline getiren para birimlerinin aksine, Facebook son aylarda Libra’nın şeffaf olacağını ve yetkililerin şartlarına uygun olacağını defalarca dile getirdi.

Bernard-Alzias, “Libra, kara parayı aklamak için açıkça ideal olmayacak” diyor. Kennedy de “düzenleyicileri memnun etmek için blok zinciri analistlerinin muhtemelen kullanılması gerekecek” ifadelerini kullanıyor.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap