Categories: Genel Haberler

Kripto madenciliği Himalayalar’a çıkıyor

Investing.com – Nasdaq‘ta süreç gören ve Bhutan’ın yatırım kolu olan Bitdeer Technologies Group (BTDR), Himalaya Krallığında yeşil kripto madenciliği faaliyetinde bulunmak için 500 milyon dolarlık bir fon kurmak için teşebbüslere başladı. 

Yapılan açıklamada kurumsal yatırımcılarından fon toplamayı hedefleyen teşebbüs, Mayıs ayı sonunda süreci başlatmayı planlıyor. Şirket, Bhutan’ın hidroelektrik gücünü kullanarak karbonsuz formda kripto madenciliği yapmayı planlıyor. 

Çin ile Hindistan ortasında orman bitki örtüsünün ağır olduğu Bhutan, hidroelektrik gücün ağır olduğu bir ülke olarak bu güçten sağlanan gelirini çeşitlendirmeyi planlıyor. Bhutan Hükümeti, pay senetleri, tahviller, teknoloji, güç ve gayrimenkul üzere klasik alanlardaki yatırımlarının yanı sıra kripto madenciliğini geleceğe dönük bir strateji olarak kıymetlendiriyor.

Singapur merkezli Bitdeer, madencilik bölümünün en büyük merkezlerinden biri pozisyonunda ve Nisan ayında Nasdaq’ta süreç görmeye başladı.

Yapılan bildirime nazaran Bitdeer, Bhutan’da 100 megavatlık bir tesis kurmayı planlıyor ve tesisin, yılın ikinci çeyreğinde kurulması planlanırken inşaat faaliyetlerinin Eylül’e kadar tamamlanması planlanıyor.

Bitcoin, 2021 yılında pandemi devriyle birlikte boğa dönemine başlarken 69.000 dolar ile tepe düzeyine ulaştı. 2022 yılına gelindiğinde ise global manada sıkılaştırıcı para siyasetinin yürürlüğe alınmasıyla kripto piyasalarında düşüş basamağına geçildi. Bu süreçte birçok şirket ani dönüşün tesiriyle yüksek kaldıraçlı süreçlerden ötürü likidite sıkışıklığına girdi ve bu durum ayı piyasasına giren bölümde şirket iflaslarıyla birlikte birçok yatırımcının milyarlarca dolarlık ziyanına yol açtı.

Kripto madencileri toparlanma yolunda 

Bu olumsuz süreçte Bitcoin fiyatındaki sert düşüşün tesiriyle kripto madencilik şirketleri de sanayideki finansal krizden hissesini aldı ve bu bölümde de iflas haberleri, faaliyetleri durdurma üzere baş göstermeye başladı. 2023 yılına gelindiğinde ise BTC’nin yaklaşık %70’i bulan kıymet artışıyla birlikte kripto madencilerinde de gözle görülür bir toparlanma görüldü. 

Bitcoin madenciliği, bir yandan finansal krizin tesirinden kurtulmak için efor gösterirken öbür yandan da kripto madenciliğinin çevresel tesirinden ötürü muhtemel yaptırımlarla uğraş etmek zorunda. Bu yüzden son aylarda şirketler, kripto madenciliğinin yenilenebilir güç üzere pak kaynaklarla yapılması konusu üzerinde baş yormaya başladı. Bitdeer Technologies Group’un Bhutan’ın bol hidroelektrik gücünden yararlanarak kripto madenciliği yapma amacı, bu anlayışın son örneği olarak ortaya çıktı.

Yazar: Günay Caymaz

BTC Piyasası

Recent Posts

Egrag Crypto’dan XRP Fiyat Tahminleri: 110 Dolar Mümkün mü?

Ünlü kripto analisti Egrag Crypto, XRP'nin fiyatı için oldukça iddialı bir öngörüde bulundu. Analist, XRP'nin…

2 hafta ago

Kurumsal Yatırımcıların Kripto Paralara Artan İlgisi ve Altcoin Sezonu

Kurumsal yatırımcıların kripto paralara olan ilgisi artarken, altcoin sezonu da hız kazanıyor. Bu yazıda, yatırımcıların…

2 hafta ago

Ondo Finance ve World Liberty Financial Ortaklığı ile Tokenizasyonun Geleceği

Ondo Finance ve World Liberty Financial iş birliği ile tokenizasyonun geleceğini keşfedin. Kripto dünyasında yenilikçi…

2 hafta ago

Binance Coin (BNB) Fiyat Analizi: $800 Hedefi ve Kritik Dirençler

Binance Coin (BNB) fiyat analizi ile $800 hedefini keşfedin. Kritik direnç seviyeleri ve piyasa dinamikleri…

2 hafta ago

Bitcoin mi Yoksa XRP Coin mi? 10.000 Dolar Yatırım İçin Hangisi Daha İyi?

Bitcoin mi yoksa XRP Coin mi? 10.000 dolar yatırım için hangisi daha iyi? Bu makalede,…

2 hafta ago

Dogecoin Fiyat Analizi: Belirsizlik ve Yatırımcı Davranışları

Dogecoin fiyat analizi ile belirsizlikleri ve yatırımcı davranışlarını keşfedin. Kripto para piyasasında Dogecoin'in mevcut durumu…

2 hafta ago