Güney Kore‘nin en büyük kripto para borsası olan Upbit, düzmece APT altcoin selinin sistemini alt üst etmesiyle bugün şaşırtan bir biçimde kaosa sürüklendi. Olay, kullanıcıları şaşkına çevirdi ve borsanın güvenlik protokollerini sorgulattı. İşte şu ana kadar bildiklerimiz…
Kripto borsası, altcoin nedeniyle altüst oldu
Kripto topluluğunun önde gelen seslerinden Definalist, bu fiyaskonun temel nedeninin Upbit’in cüzdan sistemi tarafından tip parametrelerinin denetim edilmemesi olduğuna işaret eden bir makale yayınladı. Geçersiz APT tokenları 6 ondalık basamağa sahipken, mahallî APT tokenları 8 ondalık basamağa sahipti. Bu tutarsızlık, geçersiz tokenların sistemden tespit edilmeden geçmesine imkan sağladı. Geçersiz APT tokenları ondalık basamaklarda mahallî olanlarla eşleşseydi, kullanıcılar amaçlanan 250 dolar yerine 25.000 dolar almış olacaktı. Bu durum kitlesel bir satışa yol açarak APT piyasasında değerli bir bozulmaya neden olabilirdi.
Amazing Korean exchange upbit incident today
1. The Largest S.Korean exchange @Official_Upbit , abruptly halted Aptos' deposits and withdrawals, citing a wallet system maintenance without any specific reason
2. Various Korean users have posted authentication claiming that they… pic.twitter.com/OjfCwhB4eV
— Definalist (@definalist) September 24, 2023
Çeşitli Koreli kullanıcılardan, rastgele bir süreç başlatmadan APT token aldıklarını sav eden raporlar gelmeye başladı. Upbit, bir cüzdan sistemi bakımını münasebet göstererek, lakin makul detaylar vermeden APT para yatırma ve çekme süreçlerini ansızın durdurdu. Upbit’in müşteri merkezi, yatırılan uydurma APT tokenlerini satan kullanıcıları telefonla arayarak geri ödeme talep etmeye başladığında durum daha da tuhaf bir hal aldı. Borsanın bir inanç ve meşruiyet kriziyle boğuştuğu açıkça ortaya çıktı.
Dolandırıcılık çılgınlığı
Bu durumu bilhassa kaygı verici kılan şey, yatırılan tokenlerin lokal APT tokenleri değil, ClaimAPTGift olarak bilinen bir aldatmaca token olmasıdır. Bu durum, borsanın güvenlik ve durum tespiti süreçleri hakkında soru işaretlerine yol açtı. Upbit’in cüzdan sistemi sadece tokenların cinsini ve bilgilerini denetim etmeye dayanıyor üzere görünüyordu ve bu da onu ClaimAPTGift üzere düzmece tokenlara karşı savunmasız bırakıyordu.
Breaking: Upbit, South Korea's largest exchange, today identified fake APT tokens created by scammers as real APT tokens. Then robots deposited a large amount of APT into many user accounts. Upbit is calling users who sold fake APT to request refunds. Upbit also urgently…
— Wu Blockchain (@WuBlockchain) September 24, 2023
Teknik uzmanlara nazaran sorun, çeşitli APT ekosistem tokenleri ortasında ayrım yapılamamasından kaynaklanıyor. Para yatırma süreci sırasında, cüzdan sistemi çeşit argümanlarını gerçek bir formda denetim edemedi ve tüm tokenleri birebir APT lokal tokenı olarak kıymetlendirdi. Bu teknik açıklama TUNA BOT’un kurucu ortağı Mingming tarafından yapıldı. Bu olayın şanslı tarafı, dolandırıcılık tokenlerinin 6 ondalık basamağa sahipken, mahallî tokenlerin 8 ondalık basamağa sahip olmasıydı. Bu durum, kullanıcılar 25.000 dolar yerine sadece 250 dolar aldığı için daha feci bir sonucu önledi. Upbit olayı, kripto para dalında sağlam güvenlik tedbirlerinin ehemmiyetine dair çarpıcı bir hatırlatma fonksiyonu görmekte.