ABD’deki toplam Kovid-19 vakalarının sayısı 100 bini aşmışken birçok yer karantinaya alınıyor. Başta New York olmak üzere birçok eyaletteki dükkanlar ve işletmeler kapanmaya, insanlar sadece temel gereksinimlerini gidermek için dışarıya çıkmaya başladılar.
St. Louis Fed’in araştırmalarına göre eğer bu karantina dönemi uzun süre devam edecek olursa milyonlarca insan işsiz kalabilir. Burada ‘milyonlarca’ derken de 2-3 milyon değil, 47 milyon insandan bahsediyoruz.
ABD Başkanı Donald Trump birkaç saat önce yaptığı açıklamalarda Koronavirüs pandemisinin haziran ayının başlarında kontrol altına alınabileceğini açıkladı. Trump yönetimi ABD’deki hayatın yazın normale dönmesini bekliyor, daha doğrusu ümit ediyor.
St. Louis Fed, bu pandeminin daha uzun sürmesi halinde neler olabileceğini kestirebilmek için yeni bir araştırma yaptı. Fed’in bu araştırmaları bu süreç içerisinde 47 milyon kişinin işsiz kalabileceğini gösteriyor.
CNBC’nin haberine göre şu anda üretim, satış, gıda hazırlama ve hizmet alanlarında çalışan 66.8 milyon kişi işsiz kalma riskiyle karşı karşıya. Bunun yanı sıra berber ve servis görevlisi gibi işlerde, yani “temas düzeyinin yüksek” olduğu işlerde çalışan 27.3 milyon kişi da işsiz kalabilir.
Fed Koronavirüs pandemisinin beklenenden daha uzun sürmesi halinde ortalama 47 milyon kişinin işsiz kalabileceğini öngörüyor. Bunun üstüne halihazırda işsiz olan vatandaşları da katarsak ABD’deki toplam işsiz sayısı 52.8 milyona çıkmış olur ki bu da işsizlik oranının hemen hemen %30’a çıkacağı anlamına gelir. Bir kıyaslama olması amacıyla Büyük Buhran’daki işsizlik oranının %24.9 olduğunu söyleyebiliriz.
Fed’in araştırmasında da görülebileceği üzere Koronavirüsün özellikle hizmet sektöründe çalışan insanları olumsuz etkilemesi bekleniyor. Eğer Koronavirüs beklenenden daha uzun bir süre boyunca kontrol altına alınamazsa Türkiye’de de oldukça vahim durumlar yaşanabilir.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2019 verilerine göre Türkiye’de 32.5 milyonluk işgücü bulunuyor. Bunlardan 28 milyonu istihdam edilirken işgücüne katılım oranının %53 olduğu düşünülüyor.
İstihdam edilen bu 28 milyon kişinin %18.2’si tarım, %19.8’i sanayi, %5.5’i inşaat sektöründe çalışıyor. Hizmet sektöründe ise 15.8 milyon kişinin çalıştığı düşünülüyor ki bu da istihdam edilen toplam vatandaş sayısının %56.5’ine denk geliyor.
Tıpkı ABD’de olduğu gibi Türkiye’deki hizmet sektöründe de milyonlarca kişi çalışıyor. Eğer karantina süreci beklenenden daha uzun sürer ve ülkedeki yaşam en kısa sürede normale dönmezse, Türkiye’deki vatandaşlar da ağır bir hasar alabilirler.
Ripple, 46,67 milyon RLUSD token'ı yakarak stablecoin lansmanına hazırlanıyor. Bu stratejik adım, piyasalardaki etkisini artırmayı…
Kripto para piyasasında altcoin beklentilerini keşfedin. Kurumsal yatırımcıların rolü ve piyasa dinamikleri hakkında derinlemesine bilgilerle,…
Arthur Hayes'in Ethena (ENA) yatırımları ve bu yatırımların kripto para piyasası üzerindeki etkilerini keşfedin. Piyasa…
Shiba Inu (SHIB) yakım faaliyetleri ve topluluk duyuruları hakkında en güncel bilgileri keşfedin. SHIB topluluğunun…
Bitcoin piyasası ve altcoin sezonu hakkında detaylı analizler, yatırımcıların beklentileri ve stratejileri üzerine bilgiler sunuyoruz.…
Ethereum fiyatları ve piyasa durumu hakkında güncel bilgiler, rekabet analizi, yatırımcı ilgisi ve fiyat değişimlerini…