MoneroTalk podcast’inin son bölümünde, sunucu Douglas Tuman, John Mcafee’yle kripto paranın anonimliği, Çin’in CBDC’si (Merkez Bankası Dijital Parası) ve Bitcoin’in dijital altın olarak görülmesi konuları hakkında konuştu. Röportaj sırasında Mcafee, “Kullandığınız para birimini kim kontrol ediyorsa, sizi de kontrol ediyor demektir.” dedi:
“Bir kalem darbesi enflasyon politikasını veya sizi kontrol edenleri bitirebilir.”
Ayrıca, blockchain’in kimsenin kontrol edemediği bir para birimi yaratmamızı, son 100 yıldır ilk defa devletten ya da başka bir büyük organizasyondan çıkmayan bir teknolojiye sahip olmamızı sağladığından bahsetti. Teknolojinin evrenselliğine dikkat çeken Mcafee şunu belirtti:
“Bu teknoloji hükümet için değil, insanlar için.”
İngiliz asıllı Amerikan iş adamı, Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin’i icat etmediğine dikkat çekti; ona göre yedi yıl boyunca Bitcoin’i ortak çabalarıyla geliştiren bir düzine insandan biri Satoshi. Bu açıklama, McAfee’nin yılın başlarında yaptığı açıklamalara tezat düşüyor, çünkü Bitcoin yaratıcısının gizli kimliğini açığa çıkartacağını duyurmuştu.
“Satoshi, yalnızca white paper’ı yazan kişiydi. Büyük ihtimalle aralarında kısa kibriti çekip yazar olarak seçildi.”
Tuman ayrıca McAfee’ye, Bitcoin protokolüne neden anonimliğin eklenmediğini sordu. Mcafee, anonimliğin, elektronik olarak transfer edilebilen bir para birimi oluşturmak olan asıl amacın bir parçası olmadığını belirtti. Ayrıca, Çin’in merkez bankasının dijital parası ve etkileri hakkında birkaç söz söyledi:
“Eğer Çin’in kripto-yuan’ını kullanırsanız, hayatınızın her anının izleneceğine eminim.”
McAfee, en sevdiği kripto para biriminin DAI olduğunu; sebebininse “ABD dolarından bir kuruş bile farklılık göstermemesi” olduğunu söyledi. İkinci favorisinin gizlilik merkezli coinler arasında Monero olduğunu söyledi, “o da az değil” dedi.
“Monero’nun durumunun değişeceğine eminim, ciddi bir rekabete girecek.”
Kaç kişinin Bitcoin’i dijital altın olarak gördüğü sorulduğunda McAfee, bunları altına bağlamanın altın sahibi olan insanlara güç vereceğini söyledi. Ayrıca akıllı sözleşmelere olan sevgisini de “bu dünyanın geleceği onlar” diyerek belirtti.
“Dijital altına değil, dijital kullanıma ihtiyacınız var.”