Yatırımcılar volatiliteyi sever lakin son vakitlerde Bitcoin’in (BTC) bu muhtaçlığı karşılamadığını söylemek mümkün. Çarşamba günkü Merkez Bankasının faiz artırımı açıklaması bile kripto parayı uykusundan uyandıramamış gözüküyor.
Dünyanın en büyük üçüncü merkez bankası olan Japonya Merkez Bankası (BoJ) tahminen de bu durumu değiştirebilir.
Birçok yatırım bankası, BoJ’nin ülkenin tahvil piyasalarındaki sıkılığını hafifletmesini bekliyor ve bu durumun global tahvil piyasalarını, döviz kurlarını ve likidite şartlarını etkilemesi epeyce mümkün. Bitcoin ve öbür kripto paraların da global likidite şartlarındaki değişikliklere hassas oldukları bilinen bir gerçek.
Eylül 2016’dan bu yana getiri eğrisi denetimi programını (yield curve control – YCC) yürüten BoJ, 10 yıllık hükümet tahvil getirisini yüzde 0 düzeyinde tutmak için gerekli olan tüm hükümet tahvillerini satın alma taahhüdünde bulunuyor.
RBC Varlık İdaresinin belirttiği üzere daima tahvil alımı, global likiditeye katkı sağlıyor ve gelişmiş dünyadaki tahvil getirileri üzerinde aşağı istikametli bir baskı oluşturuyor.
Banka, aralık ayında 10 yıllık hükümet tahvili getirisinin ± 50 baz puanlık bir aralıkta dalgalanmasına müsaade vererek bu maksadı korumuştu. Cuma günü ise banka bu aralığı 100 baz puanına çekebilir ve dolaylı olarak likiditeyi artıran tahvil alımlarını azaltabilir.
Goldman Sachs iktisat araştırma grubu, 21 Temmuz’da müşterilerine ilettiği notta şunları söyledi:
Bu muhtemel gelişmeler, Bitcoin piyasası için değersiz üzere görünebilir lakin bu katiyetle hakikat değil.
Geçmişte kripto para üniteleri tahvil getirileri, tahvil piyasası volatilitesi, dolar endeksi ve global likidite şartları ile negatif korelasyonlar görmüştür. Diğer bir deyişle, BoJ’un YCC siyasetindeki potansiyel değişiklikler ve klasik piyasalardaki buna bağlı volatilite, kripto piyasasına volatilite getirebilir.
Bu yılın başlarında Memleketler arası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan ihtara nazaran YCC, finansal piyasaları döviz kurları, geçerli tahvil faizleri ve global risk primleri açısından etkileyebilir.
Örneğin Japon tahvil getirileri, mümkün YCC düzenlemesiyle keskin bir halde yükselerek Japon yatırımcıları yabancı tahvil varlıklarını mahallî tahviller lehine satmaya yönlendirebilir. Bu da yabancı tahvil getirilerini yükseltirken risk varlıklarına yönelik para akışını zedeler.
Tahvil getirileri ve tahvil fiyatları zıt istikametli hareket eder. Japonya, 2022 yılında 418,63 trilyon yenlik (3 trilyon dolar) rekor net dış varlık düzeyiyle dünyanın en büyük borç veren ülkesi. Japon yatırımcılar, ülkedeki düşük getiriler ve öbür ülkelerde nispeten daha yüksek getiriler elde edebilmeleri nedeniyle yabancı tahvil alımlarına hayli ilgili.
RBC Varlık İdaresi, bu yılın başlarında YCC’nin global tesirlerini şöyle açıklamıştı:
Yazının yazılması sırasında Bitcoin (BTC), yüzde 1,14’lük bir artışla 29,507 dolardan süreç görüyor.
Bu makale birinci olarak CoinDesk Türkiye üzerinde yayımlanmıştır.
Bitcoin'in yatırımcılar üzerindeki etkileri ve piyasa dalgalanmaları üzerine derinlemesine bir inceleme. Kripto paraların dinamikleri, yatırımcı…
XRP ve kripto para piyasalarındaki son durumu keşfedin. Fiyat dalgalanmaları, piyasa trendleri ve yatırım fırsatları…
Metaverse alanında dikkat çeken altcoin'leri keşfedin. Yükselen projeler, yatırım fırsatları ve gelecekteki potansiyelleri hakkında bilgi…
Kripto piyasasında önemli bir gelişme olan token kilit açılımları, yatırımcılar için büyük fırsatlar sunuyor. Bu…
Kripto varlık yatırım fonlarında son dönemde yaşanan rekor girişler ve yatırımcı eğilimleri üzerine derinlemesine bir…
Dogecoin (DOGE) yükseliş trendini sürdürüyor! Raoul Pal'ın derinlemesine analizleri ile kripto para dünyasındaki son gelişmeleri…