İçerik
Bitcoin’in fiyat çöküşü daha fazla BTC alma fırsatı yaratıyor… Ancak, ne kadar BTC almak gerekiyor?
Bitmex’in eski üst trader’ı AngeloBTC 15 Ekimde Bitcoin’in 6 bine düşeceğini twitlediğinde, traderların çoğu şüpheciydi ve AngeloBTC’den tweet’ini silmesini istediler. Çoğu BTC’nin o kadar düşmeyeceğine inanıyordu. 38 gün sonra BTC 7 bin doların altına düştü; birkaç gün sonra da Bitstamp’te 6.515 doları gördü.
BTC almak için elverişli bir zamandı. Bazen sırf alabilmek için Bitcoin’in dibi görmesini isteyebiliyoruz.
Neden ama?
Dijital değer deposu olarak düşünülen Bitcoin, altına çok benziyor. Bitcoin’in yaygın olarak benimsenme, belki de altınla karşı karşıya gelme şansı var. Bu durumda Bitcoin’in piyasa değeri yakın gelecekte trilyonlara çıkacak; fiyatı ise yüzbinlerce doları bulacak.
Twitter’a bir göz atın: BTC düştüğünde telefonumuz “Tam satın alma zamanı!” tweetleriyle doluyor. İnsanlar azalan fiyatı görmeye neden bu kadar hevesli?
Cevabı basit: Çabuk zengin olmak. İnternet daha fazla popülarite kazanmaya başladığında, birçok şüpheci vardı ancak; internette bir fırsat gören, risk alan insanlar bundan faydalandı. Bitcoin de belki büyüdükçe hayal edilemeyecek kadar büyük kar sağlayacak başka bir fırsattır.
Daha karmaşık cevaplara gelirsek liste uzar gider: Bitcoin’in bir değer deposu olması, hükümetin gözetiminden kaçış yolu olması, geleceğin ödeme sistemi olması…
Y ve Z kuşağının kendilerine sorduğu en önemli soru şu: “Kaç tane Bitcoin’im olmalı?”
Yukardaki sorunun cevabı, neye ulaşılmak istendiğine bağlı. Eğer amaç Bitcoin kulübüne katılmaksa, kulübün çok basit kriterleri var.
“21 Milyon Kulübü”, 1 veya daha fazla BTC’si olanlar için Reddit tarafından tanımlanmış bir isim. 21 Milyon adı, dünyada sadece ve sadece 21 milyon BTC var olacağı için seçilmiştir. Bu kulübe girmek göreceli olarak kolay olsa da daha elit bir grup var: “1 Milyon Kulübü”. Bu kulübe girmek için 21 BTC’niz olması gerekiyor. Bu kulübün adı da 21 BTC’ye sahip olan yalnızca 1 milyon insan olmasından geliyor.
Bu kulüplere katılma kriterleri dolaysız bir şekilde belirtilmiş: bir insanın bir BTC’si veya 21 BTC’si varsa bu kulübe giriyor.
Eğer ulaşılmak istenen nokta bu değilse, eğer bir insan daha verimli olmak ve küresel servetten kopmadan kendi servetini Bitcoinle korumayı planlıyorsa, bu başka hikâye.
Bir insan niye böyle bir şey yapsın ki?
Buna verilecek cevap, finansal bağımsızlık isteği. Küresel borcun 250 trilyon dolara, ABD borcunun 22 trilyon dolara ulaştığı bu dünyada ileriyi planlamak önemlidir. Çoğu yatırımcının sloganı zaten bu durumu açıklıyor: “En iyisinin olmasını ümit et, ama en kötüsüne de hazırlıklı ol.”
Dolaşımdaki toplam BTC’ler 18 milyon ve çıkartılacak sadece 3 milyon BTC kaldı. Satoshi’nin 980.000 BTC’sini içeren toplam 1,5 milyon BTC’ye ulaşılamıyor. Bunları da sayarsak, çıkartılacak BTC miktarı 2.9 milyonu bulur. Bitcoin’in piyasa değeri 21 milyonda hard cap’e ulaşacağından, daha fazla BTC çıkartıldıkça, bulunurluğu da azalıyor.
Dahası, 5 yıldan fazla bir süredir hareket etmeyen Bitcoin sayısı da en yüksek seviyeye ulaştı. 19 Temmuz itibariyle, taşınmamış koinlerin sayısı 3.847.859 BTC’yi buldu. Bunların kaybolduğu varsayılıyor, bu nedenle mevcut BTC’lerin değeri daha da artıyor. Altın gibi, BTC de sınırlı; bu durum da her birinin fiyatının yükselmesi için itici faktörlerden biri.
Bitcoin’in artan temelleri göz önüne alındığında, BTC ile biriktirilmesi gereken servete yönelik daha genel bir yaklaşıma sahip olmak gerekir.
Swiss Key kurucusu Kyle Kemper, yıllar içinde Bitcoin’in ve küresel servetin büyümesine bağlı olarak sahip olunması gereken BTC miktarını ortaya koyan bir formül geliştirdi. Kemper’ın formülüne göre, 1 milyon dolarlık serveti sağlama almak istiyorsak, 0.06624605 BTC’ye sahip olmak gerekiyor.
Yukarıdaki resimde Wealth, bir insanın sağlama almak istediği servet miktarını, Global Wealth dünyadaki bütün serveti, B-WIT Bitcoin Servet Hedefini gösteriyor.
0.06624605 BTC için Kemper aşağıdakileri varsaydı:
Bitcoin’in toplam arzı = 21 milyon
Küresel Zenginlik = 317 trilyon dolar
B-WIT = (1 milyon / 317 trilyon) x 21 milyon
B-WIT = 0.06624605 BTC
Ardından şunları söyledi:
“Böylece bu formüle göre, 1 milyon dolarlık servet sağlamak için 0.06624605 BTC satın almalısınız. Bitcoin ile küresel servetinizi garantileyeceksiniz.”
Yukardaki formülde gösterilen 317 trilyon dolarlık küresel servet, Bitcoin penetrasyonunun %100 olduğu varsayıldığında ortaya çıkıyor. Bunun olma olasılığı oldukça az.
Bitcoin’in şu an altının bulunduğu seviyeye ulaştığını varsayalım (7.3 trilyon dolar). Bu varsayımla birlikte, BTC’de 1 milyon dolarlık servete ulaşmak için gereken miktar 2.8767123 BTC olacaktır.
B-WIT = (1 milyon / 7.3 trilyon) x 21 milyon
B-WIT = 2.8767123 BTC
Kemper daha sonra BTC biriktirme konusuna daha da yoğunlaştı:
“BTC tüm dengeli portföylere (yatırımcıların riskli ve risksiz yatırımlarıyla kurduğu denge) dahil edilmeli. BTC’nin en büyük yararlarından biri derhal paraya çevrilebilir olması. İnsanlar Bitcoin ve kripto para birimlerini kavrayarak yepyeni, finansal olarak özgür bir dünya keşfedebilirler.”
Bitcoin, özellikleriyle, portföy çeşitlendirmek için ideal bir yatırım. Fakat ekonomik açıdan bakıldığında, Kemper şunları söyledi:
“Kriptoyu kullanmak için herhangi bir izne ihtiyacınız yok; herkes tarafından erişilebilir. Ayrıca geleneksel bankalarda olduğu gibi kişisel gizliliğinizden ödün vermiyorsunuz… Tedarik programlanıyor, talep değişken ve teknolojinin kullanımı sürekli artıyor. Bir varlığı/teknolojiyi takdir etmek için gereken her şey var.”
Bitcoin’in büyümesi son iki yılda iyice belirginleşti. 2017 yılındaki boğa koşusundan bu yana oldukça benimsendi ve artık ticari bir eşya oldu. Başlangıçta fiata bir alternatif olması ve “güvenilir” üçüncü taraflardan kaçmak için bir yöntem olması amaçlanan Bitcoin, bir meta haline geldi. Fakat bir meta olarak mı kalacak; yoksa Satoshi Nakamoto tarafından belirtilen kullanım amacına mı ulaşacak? Bunu zamanla göreceğiz…
Bitcoin piyasasındaki son durum ve analizler ile kripto paraların geleceğine dair öngörüleri keşfedin. Yatırımcılar için…
23 Ocak 2025'te dikkat çeken altcoin projeleri OM, ANIME ve ELON hakkında bilgilendirici bir inceleme.…
Circle, yeni stablecoin ödeme çözümü Paymaster ile kripto dünyasında devrim yaratıyor. Hızlı, güvenilir ve kullanıcı…
Fathom Holdings, dijital varlık dünyasında önemli bir adım atarak Bitcoin hazine stratejisini benimsedi. Bu strateji,…
Odos İşlem Ücreti İadesi Programı ile işlem ücretlerinizi geri almanın yollarını keşfedin. Kullanıcı dostu adımlar…
Ethereum (ETH) fiyatındaki düşüşün sebeplerini ve olası teknik analizlerini keşfedin. Kripto para piyasasındaki dalgalanmaları anlamak…