İsrail–Filistin savaşının giderek kızışması kripto piyasasında satış baskısı oluşturdu. 2 Ekim’de 28.580 dolara ulaşmayı başaran kripto paraların önderi, sırf on günde yüzde 7,13 düşüş yaşadı. Zaman-fiyat performansı bakımından piyasada ve yatırımcılarda endişe yaratan BTC şimdiki olarak 26.800 dolar civarında fiyatlıyor.
BTC, 26.613 – 26.426 dolar aralığına giderek yaklaşıyor. Kısa ve orta vade fiyat yapısı için karar verici bir nitelikte olan bu bölge, alıcılar tarafından korunamadığı takdirde daha büyük düşüşlere yol açması beklenen. 26.426 doların hacimli bir kırılımı, BTC fiyatını 25.000 dolar düzeylerine kadar çekebilir.
Trade üzerine çalışmalarıyla bilinen Kyrr.io kurucusu Karasu, İsrail-Filistin savaşının yeni bir gelişme olmadığını belirterek, bu durumun finans piyasalarını çok fazla tesiri altına almadığını belirtti. Bu savaşın Rusya-Ukrayna ile bir tutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
Karasu hem ABD hem de Almanya’daki tahvillerin yüzde 3’ün üzerine iğne atmasına odaklanılmasını vurguladı. Yükselişler için BTC’nin 25.000 doların altında kalmaması gerektiğini söyleyen fenomen, bu düzeyin üzerinde fiyatlandığı sürece İsrail-Filistin gerginliğinin kripto paraları çok sarsmayacağını söz etti. Karasu, yüzde 55-56’lık piyasa dominansı bandına kadar BTC fiyatında artış yaşanmadığı sürece altcoin’lerden yükseliş beklemenin gerçek olmayacağını söyledi.
Karasu‘nun bir saatlik vakit diliminde BTC/USD grafiği şu formda:
Jeopolitik badirelerin bir nebze durulması, spot Bitcoin ETF‘lere onay üzere kritik müspet haberler ve BTC‘nin 27.450 doların üzerinde kalması olumlu senaryoyu güçlendirecektir. Bu tıp bir durumda 28.000 dolar düzeyleri tekrardan hedeflenebilir.
Kripto para analisti Trader Ömer ise kaos periyotlarında arzı kısıtlı eserlerin (Bitcoin, altın, gümüş vb.) ön plana çıktığını belirtti. Kripto dalıyla ilgili görüşlerini lisana getiren trader, altcoin’lerdeki para çıkışlarına ait “Yatırımcılar inançlı liman olarak BTC’yi görüyor” tabirlerini kullandı.
Bitcoin’ın piyasadaki mevcut dominansını doğal bir gelişme olarak yorumlayan Trader Ömer, “Altcoin’lerdeki çıkışların BTC’deki çıkışlara oranla daha büyük bir hisseye sahip olması bulunduğumuz süreç içinde olağan bir durum” diye konuştu.
BTC’deki fiyat yapısına da ele alan fenomen, 27.000 doların altındaki kapanışların, 25.000 dolara bir düşüş ihtimalini güçlendireceğinin altını çizdi. Müspet senaryoların konuşulabilmesi27.000 doların alıcılar tarafından “sağlam bir formda savunulup”, 28.000 doların hedeflenmesi gerektiğini belirtti.
Kripto tahlilleriyle isminden sıklıkla kelam ettiren Hirozaki ise jeopolitik gelişmeler ile kripto sanayisinin kontağını Btc Piyasası okurları için yorumladı. Herkesin gözü önünde gerçekleşen olayların Bitcoin’e tesirini Charlie Munger‘in “Herkesin bildiği bir şeyi almak zeka gerektirmez” kelamıyla tabir eden fenomen, çarpıcı yorumlarda bulundu.
“Boğa döneminde savaş yok muydu?”
“Bugüne kadar Ortadoğu’daki savaşlar ve çatışmalar Bitcoin’in fiyatına tesir etseydi şu an taban 1 milyon dolar olurdu” diye konuşan Hirozaki bu duruma geçmiş devirlerden bir örnek verdi. 2014 yılının başında BTC’nin 1150 dolarla tepe yaptıktan sonra 200 dolar düzeylerine kadar düştüğünü ve 2017 Mayıs’a kadar bu seviyeyi geçemediğini belirterek, o tarihin birebir vakitte Yemen’de iç savaşın başladığını ve Irak ve Suriye’deki selefi terör örgütüyle batılı güçlerin savaşmaya başladığını tabir etti.
Bitcoin ile jeopolitik gelişmeler ortasındaki irtibata değinen Hirozaki, şunları söyledi: “Bitcoin’in yaratılışından iki sene sonrasından günümüze kadar olan devir tahminen Ortadoğu’nun en istikrarsız devri Suriye ve Libya iç savaşı 2011’den günümüze kadar devam etti. Tüm bu Bitcoin yükselişi buna yorulabilir mi? Hayır. Aslında şu ana kadar İsrail ve Filistin ortasında yaşanan hiçbir çatışma ve savaş Bitcoin fiyatına bir tesir yapmadı.”
BTC fiyatındaki değişimleri belirleyecek temel olayların Binance, SEC ve ETF tarafından geleceğini vurgulayan fenomen, bir sürpriz yaşanmadığı takdirde müspet gelişmelerin görünmediğini söyledi. BTC ismine net olan tek ögenin halving olduğunu belirten Hirozaki, “Geçmiş halvingler üzere olmayacağı istikametinde hakim bir görüş var bazen ben de bu görüşe uzaklaşıp yakınlaşıyorum. Bir mühlet daha sakin ve fırsatların saman alevi üzere yanıp söndüğü bir periyoda giriyoruz” diye konuştu.
Btc Piyasası’e özel konuşan bir öteki analist Cemal The Market Maker ise BTC fiyat hareketinin savaşla çok fazla ilgisinin olmadığını savundu. Ama savaşın büyüme ihtimaline rağmen BTC’deki risklere değinen Cemal The MM, ABD üzere büyük yahut kriptoda ismi geçen devletlerin savaşı dahil olmasıyla birlikte BTC’deki düşüşün kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Rusya-Ukrayna savaşından örnek veren fenomen, yaşanılan düşüşün anlık olduğunu belirtti. BTC’nin 28.000 dolardan bu yana düşüşte olduğunu ve savaşın da bu durumu hızlandırdığını belirten Cemal The Market Maker, 26.000 dolara kadar düşüş beklediğini açıkladı.
Kripto yatırımcısı altcoin’lerden kaçıyor!
Son 40 günlük BTC.D (Dominance) grafiğine bakıldığında, bariz bir biçimde yükseliş trendini devam ettiği görülüyor. Eylül ayının başında yüzde 49,05 olan BTC.D şu an için yüzde 50,98 düzeyinde. Bu kadar kısa bir müddette yüzde 4,65 oranında artış gösteren BTC.D, yatırımcıların altcoin’lerden çıkıp Bitcoin’e yöneldiğini ortaya koyuyor.
Zaman vakit düzeltmeler yapsada temel istikameti üst olan BTC.D, jeopolitik risklerin yaratmış olduğu telaşla birlikte aylar sonra yüzde 51 düzeyini aştı. Son olarak 12 Temmuz’da bu bölgelerde seyreden BTC.D, tekrar birebir alana geldi. İsrail-Filistin savaşının finans piyasalarına getirmiş olduğu endişe, BTC.D’yi bir müddet daha artırıp, altcoin’leri ezme ihtimalini kuvettle barındırıyor.
Google aramalarında düşüş kelam konusu!
Google Trends‘ten alınan datalar, kriptoya ilginin düşüş eğiliminde olduğunu gösterdi. Son olarak 18 Ağustos’ta 100 puana ulaşan “Bitcoin” aramaları, o günden beri net olarak bir artış kaydedemedi. Aktüel olarak 42 puanda olan “Bitcoin” sözü, yatırımcıların kripto sanayisinden uzaklaştığına dair bir bilgi ortaya koydu.
Ağustos ayında gerisi gerisine gelen ETF müracaatları, neredeyse tüm kripto metriklerini müspete çekmişti. Ama günümüzdeki çeşitli jeopolitik riskler bu istatistikleri tam bilakis çevirdi.
SEC, kripto varlıkların denetimini güçlendirmek için özel bir görev gücü oluşturdu. Bu adım, sektördeki şeffaflığı…
Pump.fun, Solana tabanlı meme coin platformu hakkında eleştirileri ve toplu dava sürecini derinlemesine inceliyor. Yatırımcılar…
Solana (SOL) ve Cardano (ADA) ile 2025 yılına yönelik en iyi yatırım fırsatlarını keşfedin. Kripto…
Circle, Hashnote'u satın alarak tokenizasyon alanındaki iddiasını güçlendiriyor. Bu stratejik hamle, Circle'ın dijital varlıklar üzerindeki…
Trump'ın kabinesindeki isimlerin kripto para yatırımları, finans dünyasında dikkat çekiyor. Bu yazıda, kabinedeki üyelerin kripto…
MicroStrategy'nin Bitcoin yatırım stratejisi ve hisse arzı artışı hakkında derinlemesine bir analiz. Şirketin kripto para…