İran’dan sonra Kosova’da da Bitcoin madenciliğine yasak

İran’dan sonra Kosova’da da Bitcoin madenciliğine yasak

Paylaş
BTC Piyasası: İran’dan sonra Kosova’da da Bitcoin madenciliğine yasak

Elektrik kesintileri nedeniyle birçok protesto gösterisinin yapıldığı, bazı kesimlerin trafolara saldırdığı hatta ülke yönetiminin 60 günlük olağanüstü hal ilân ettiği Kosova’da, Bitcoin ve diğer kripto para madenciliğine de yasak geldi. Açıklama ekonomi bakanı Artane Rizvanolli’den gelirken, kolluk kuvvetlerinin madencilik operasyonu yapan yerleri araştırmaya başladığı belirtildi.

Bakanın Aralık ayında kurulan “Enerji Temini için Acil Durum Önlemleri Komitesi”nin tavsiyesiyle hareket ettiği belirtilirken Kosova Enerji Kurumu’ndan temsilciler de komitede yer alıyor.

İthalat fiyatları artırdı

Özellikle Batı Avrupa’da sorun haline gelen enerji krizinin Balkanlar’a da sıçraması üzerine geçtiğimiz günlerde Kosova’da 60 günlük olağanüstü hâl ilân edilmişti.

Ülkedeki elektrik enerjisinin büyük bir bölümü kömürle çalışan santrallerden elde ediliyor ve bunların en büyüğü bazı teknik problemler öne sürülerek Aralık ayında çalışmalarını durdurmuştu. Kosova bu yüzden komşu ülkelerden elektrik ithal etmek zorunda kalmıştı. Ancak kış şartlarının Sırbistan’da da sert geçmesi, Kosova’nın buradan satın aldığı elektriğin ciddi şekilde pahalılaşmasına sebep olmuştu.

Çare kripto para madenciliğini kesmekte…

Kosova halkı bir süredir elektrik faturalarındaki artışla mücadele ederken, kesintiler de ardı ardına geliyordu. Hükumet ise enerji tüketimini azaltmak için Bitcoin başta olmak üzere kripto para amdenciliğine yasak getirmeyi tercih etti.

Toplam hash rate’in %0.01’i Kosova’dan

Bilindiği üzere son dönemde kripto paraların değer kazanmasıyla, ekonomik krizler boğuşan halklar çareyi kripto para yatırımlarında ya da madenciliğinde bulmuştu. Yeşil enerjiyle olmasa da, Avrupa’nın en ucuz elektriğine sahip olan ülkelerden biri olan Kosova’da kripto para madenciliği de son dönemde adeta tavan yaptı. Cambridge Üniversitesi’nin çalışmasındaki rakamlara göre; ülkedeki hash rate, dünyanın yüzde 0.01’ine denk geldi.

Elektrik fiyatlarının ucuz olduğu Kazakistan ve İran gibi ülkelerde de kripto para amdenciliği ciddi bir ivme kazandı ancak kayıtlı olmayan madencilerin çokluğu ve devletlerin bu konuda net önlemler alamaması dikkat çekiyor.

Yaz aylarında İran’da da elektrik kesintilerinden ötürü yasaklar gelmiş ve Eylül ayında faaliyetler yeniden başlamıştı ancak benzer problemlerin devam etmesi üzerine ülkede Mart ayına kadar kripto para madenciliği bir kez daha yasaklanmıştı.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap