Categories: Genel Haberler

IMF kripto paralara yönelik sert tonundan uzaklaşıyor

Investing.com – Memleketler arası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan son açıklamalarda kurumun kripto paralar yönelik optimist yaklaşımı dikkat çekti. 

IMF, yayımladığı bir raporda kripto paraları direkt yasaklamanın uzun vadeli görünümde yararlı olmayacağını söylerken düzenleme davetini yineledi. 

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) analistleri Latin Amerika ve Karayiplerle ilgili yayımlanan bir raporda kripto para yasağının ülkü bir tahlil olmayacağını savunurken alternatif olarak bilhassa gelişmekte olan ülkelerin dijital ödeme gereksinimlerini karşılamak ismine kriptolara yönelik talebi verimli kullanması gerektiği üzerinde duruldu.

Merkez bankası dijital para ünitesi formunun ele alındığı makalede ekonomistlerin IMF’nin geçmiş devirde kripto paralara yönelik eleştirisel yaklaşımından uzaklaşması dikkat çeken bir detay olarak görüldü. Dünya çapında kripto para benimsemesini kabul eden IMF ekonomistleri, Latin Amerika ülkelerinin dünyada kriptoya ilgi açısından birinci 20 ülke ortasında yer aldığını vurguladı.  

Latin Amerika ülkeleri özelinde gelişmekte olan ülkelerin makroekonomik istikrarsızlık, düşük güvenirlik, sermaye akışı eksikliği ve kayıt dışı iktisat üzere yapısal meselelerini ele alan ekonomistler, bu olgulara nazaran kripto varlık benimsemesinin ülkeler için bir risk oluşturduğu üzerinde de durdu. 

Bunun yanında yapısal problemlere sahip ülkelerde kripto yasağının deva olmayacağı ve bu sanayiden düzenlemeler yoluyla faydalanılması gerektiği düşünülüyor. Kripto varlıkların ülke bazında farklı riskler taşıdığı sonucuna varan ekonomistler, Latin Amerika’da birkaç ülkenin kripto varlıkları yasakladığı, lakin bu ülkelerin uzun vadede tesirli sonuç almasının düşük bir mümkünlük olduğunu söyledi. 

Bu yaklaşım yerine ülke vatandaşlarının kriptoya yönelik talebi gündeme alınarak sanayiden yarar sağlama yoluna gidilmesi gerektiği tavsiye ediliyor. IMF ekonomistleri, kripto varlık süreçlerini düzenlemeler yoluyla kayıt altına alarak şeffaf ve emniyetli bir piyasa oluşturulmasının yararlı olabileceğini savunuyor.

Diğer yandan IMF, son günlerde merkez bankası dijital para ünitesi (CBDC) yoluyla dijital varlıklar üzerinde yoğunluğunu artırmaya başladı. IMF tarafından yapılan son açıklamalarda ülkelerin kendi sonları içinde CBDC faaliyetleri yürütmesinin hudutlu tesirleri olacağı ve bu dijital para formlarının birbirleriyle irtibatlı olması gerektiği belirtildi. 

Bu bağlamda IMF, milletlerarası piyasada faaliyet gösterecek bir CBDC platformu üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Yazar: Günay Caymaz

Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Solana (SOL) Onchain Verileri ve Yükseliş Potansiyeli

Solana (SOL) onchain verileri ve yükseliş potansiyeli üzerine derinlemesine bir inceleme. Bu içerikte, Solana'nın mevcut…

8 saat ago

MicroStrategy’nin Bitcoin Yatırımlarındaki Artış ve Hisse Performansı

MicroStrategy'nin Bitcoin yatırımlarındaki artış, şirketin hisse performansını nasıl etkiledi? Bu yazıda, kripto para stratejileri ve…

8 saat ago

BONK Memecoin’inde Değer Kaybı ve Analiz

BONK Memecoin'inin son dönemde yaşadığı değer kaybını ve bu durumun arkasındaki nedenleri analiz ediyoruz. Piyasa…

8 saat ago

Kripto Para Piyasalarında Son Durum ve Analiz

Kripto para piyasalarında son durum ve analizler! Güncel trendler, fiyat hareketleri ve uzman yorumları ile…

8 saat ago

Bitcoin’in Yatırımcılar Üzerindeki Etkileri ve Piyasa Dalgalanmaları

Bitcoin'in yatırımcılar üzerindeki etkileri ve piyasa dalgalanmaları üzerine derinlemesine bir inceleme. Kripto paraların dinamikleri, yatırımcı…

9 saat ago

XRP ve Kripto Para Piyasalarındaki Son Durum

XRP ve kripto para piyasalarındaki son durumu keşfedin. Fiyat dalgalanmaları, piyasa trendleri ve yatırım fırsatları…

9 saat ago